有冇巴絲搵緊教席 (5)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
好辛苦咁
我試過上水一間問我可唔可以教跳舞
心諗 下跳舞唔係外聘咩
咁大鑊 諗住寄
元朗醫院武館咪就係玩呢隻。
個時間會令你超失預算,萬一你拎爆晒d假,攪到只可半日咁去in,隨時比佢蹺起。
啱啱睇jump見到,諗起上年喺灣仔in一間聖記好大間小學,八人一組group in成個幾兩粒鐘,考小組討論咁 有人in到一半就走,趕下一場
成彈琴嘅就即刻俾人叫過隔離房彈幾首歌
玩咁多嘢,實唔荒好做
好辛苦咁
我試過上水一間問我可唔可以教跳舞
心諗 下跳舞唔係外聘咩
搵校內人教就可以慳返筆錢

如果係請pe老師都合理
有野想請教
背景:17年小學新老師,中文科(可教普、音),我係用凍結職位既撥款請返黎。
琴日老細同我傾約,話暫時未gurantee到perm位(未到5月31,未firm晒perm位去留,但據我所知有perm人想走,前提係要搵到工先)
我都好怕難有perm,年資高左去第二間又未必有人請,過埋呢年個市好似唔多好。最近睇jump又好少請常額,請得既學校睇過個背景好似都係食到近年擴班呢水。我而家口頭上都答應左老細會留係到 我呢種合約仔過多兩年會唔會好危險

利申: 現職學校係名津,年年穩定收生,無縮班危機。
名校唔怕做多年 如果有得續 反正你都只係第2年
下年先再算 以同校perm為目標
同樓上情況好似
我都係做左一年合約老師,科目中電視,校長話會續我,但下年仍然比唔到perm ,原因係學校冇人願意升職。所以凍結左apsm同psm 位。

而凍結時間有上限,所以叫我唔洗驚,只要凍結時間一完,就可以比返個名正言順既常額位我。仲叫我唔洗擔心,我唔會永遠做合約仔喎。因為我已經計埋入常額老師個數入面,話我唔信既可以睇返資料。(即係教育局有列明一間學校既常額數量同今年度老師數量,而我見數據係我學校現職老師有45個,而perm位都係有45個咁)

其實我聽到一頭霧水,有冇人可以解答下校長係咪老點我
好驚過多年個市咁衰,要同細兩年既人爭

利申 學校從未擴班,每年穩定收生,亦冇咩機會縮班。
推 中音仲未搵到
推 中音仲未搵到

中音易搵,放心 有埋基準無敵
音先係major
In 咗一次first in,衰咗。
呢兩個星期忙住攪交接d野,都無寄過信。
咩科?
男朋友話中意既中學都唔搵佢in
而家係學校揀人呀師兄
普通話基準 聆聽3 拼音4
語委二甲
可唔可以話自己教到普教中/兼教普通話
通識係咪真gameover?
林鄭啲檢討似真係想殺科
快啲殺啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞