有冇巴絲搵緊教席 (5)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike

咩科
做ta好難返轉頭

LS

讀呢科都預左好難搵工
Ug都係social science

係,soc sci係香港真係揸兜

我都係LS Pgde
唔係cu sociology grad嘅人 基本上少好多interview 嘅機會

我都識人cu soci,一出黎就揾到。佢panel仲同佢講唔會請psycho人,而我就係……

讀psycho係LS 課程冇優勢
Pgde收你其實係伏左你入呢行
建議及早脫離苦海

咩科
做ta好難返轉頭

LS

讀呢科都預左好難搵工
Ug都係social science

係,soc sci係香港真係揸兜

我都係LS Pgde
唔係cu sociology grad嘅人 基本上少好多interview 嘅機會

我都識人cu soci,一出黎就揾到。佢panel仲同佢講唔會請psycho人,而我就係……

讀psycho係LS 課程冇優勢
Pgde收你其實係伏左你入呢行
建議及早脫離苦海

試多兩年先,無就bye bye
多謝巴打指點
in完冇電話

之後冇預定
oooppppppssas

個ad會唔會假得濟

假係邊?

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個
就算係 唔通去到依個monent, 每個主科都仲要請人?

寄啦,睇唔出而家仲收resume有咩好處

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個

寄啦,睇唔出而家仲收resume有咩好處

我有offer啦

我估係攞料 準備開panel meeting

但攞黎做咩?真心唔明。

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個

而家每間多咗兩個位,有機會係間學校各科都齊人,所以出晒咁多科ad.,到時邊個最top咪請邊個。

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個

而家每間多咗兩個位,有機會係間學校各科都齊人,所以出晒咁多科ad.,到時邊個最top咪請邊個。

唔係間間學校都會用2.4再請人
同埋七月好多學校編咗教擔啦已經

再何況如果夠人情況下再請人
例如請一個中文一個英文
佢地老師平均堂數少咗
其他科咪嘈到拆天
一定係諗得好小心先做嘅

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個

例如請一個中文一個英文
佢地老師平均堂數少咗
其他科咪嘈到拆天
一定係諗得好小心先做嘅

呢兩日少post到

個ad會唔會假得濟

假係邊?

又唔講請幾多個

例如請一個中文一個英文
佢地老師平均堂數少咗
其他科咪嘈到拆天
一定係諗得好小心先做嘅

呢兩日少post到

大部分學校差唔多定哂人

睇下八月中至底多唔多死雞位
病假要交餅卡真係好誇張
乜都冇

病假要交餅卡真係好誇張

津校山寨王,請病假要你跳火圈都得。
病假要交餅卡真係好誇張

我年資少
校本管理禍害係咪真係咁大
以前校長係咪冇權
病假要交餅卡真係好誇張

我年資少
校本管理禍害係咪真係咁大
以前校長係咪冇權

我覺得間間學校唔同
我以前做TA果間病假一定要親自打比校長通知
第日就一定要交假紙
交遲一日都追瘦你
之後又要代多d課

而家教席呢間whatsapp學務就ok
淨係多請假多代課/帶隊就ok

餅卡呢家野真係痴鳩線
其實仲有機會
有人依家先放棄位
我執左雞

佢地依家請人好急

First in完翌日叫你2nd in見校長
大家盡力
我上年也只是掛名at既萬能ta

如果大家好有愛心 又找不到位
不妨試下去特殊學校做ta
一定學好多好多野 sen太多 呢d經驗會好搶手
七月尾先搵工 寄得十封信有一半叫我in
禮拜一有學校俾offer,話要draft合約,但到今日都冇聲氣叫我簽,好驚呀
禮拜一有學校俾offer,話要draft合約,但到今日都冇聲氣叫我簽,好驚呀

打去問吓確實日子好啲,始終已八月,有變數就麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞