好心成績差咪走去做老師害人啦

504 回覆
1184 Like 34 Dislike
你放心喎 校務處拆求職信果時已經screen曬 無咁上下in都無得in (識人除另計)
利申:9月入職教中學

好多老師都係舊生
連啲老屎忽都話
見你係舊生一定比機會 話晒睇住你大
不過我覺得幾好 好有人情味
個pe阿sir仲係陸運會某個項目嘅紀錄保持者 年年啲人都話要破個阿sir紀錄 年年都無人得
個阿sir好似仲教左成三十年都未有人破到

累人累物, 唔怪得D補習社成行成市

唔撚係呀,咁都入到?老師起碼係佢教果科有五星,唔係將來d學生點服佢
自己concept都未清學人教書

咪就係
一直唔明教院有咩資格教書

因為教人唔單止要自身成績好,仲要有方法令接收嗰一個理解到

但其實教院個班係兩樣都fail

放左一個月假下星期又要返工

利申:BA (HKU), PGDE (HKU) IELTS 7.5, 教個科公開試A, 有英文基準,非語文教師
踢波勁唔過美斯c朗唔可以教波
你有30分 你都唔會揀去教書啦

有咩好屌 讀醫咪又係為錢 讀LAW唔通真係為窮人伸張正義咩

BTW 成個香港既教育制度都有問題

我中學有個傳說10A但唔識教書既呀Sir
咪臭係 我公開試有1 條A1條B 都唔想去誤人子弟

人地而家講5**啦老屎忽,仲ABAB

咁你想人點講 人地真係無考過dse...

笑撚左,咁係咪全港學校老餅唔洗教呀,佢地都係ABAB

咁你寧遠要有心教定要有能力?
利申我會揀後者

利申我會揀後者

做得老師,至少佢識既野一定多過自己先啦

簡單d講,你學鋼琴,搵個演奏級大師教你,同搵個6級教你,其實分別唔大。

d學生補習同理啦,教中4,中5可能危,但小學,中1,2 絕對無問題

利申我會揀後者

簡單d講,你學鋼琴,搵個演奏級大師教你,同搵個6級教你,其實分別唔大。

d學生補習同理啦,教中4,中5可能危,但小學,中1,2 絕對無問題

痴線
爭好撚遠喎

on9比喻
教院個批而家可能連職業球員水準都未到
你去足球學校會唔會接受個踢業餘波既教你呀?

利申我會揀後者

痴線
爭好撚遠喎

以通識同數學呢兩為例,你揾個哈佛畢業同教大畢業作比較,係可以好大分別,思維同解題模式都好唔同,學習既方式都可以好唔同
見到身邊有中同中文lv 2話立志入中文系做中文老師,聽到都擔心我d子孫
師兄,無用架
你同班外行人講呢D,佢地唔會明架
間唔中就會有班人就出黎屌鳩老師無料
然後有D直頭話要跟芬蘭,要三大firsthon+master先有資格去教書
有D又話alevel無a,dse無5**就唔教得書
佢地會一邊話教院仔廢,教畜hea教要減老師人工,然後一邊又話要最有料既人去教書
佢地覺得班狀元會去做得萬幾(部分連登仔建議既老師薪金)既老師架
其實點解咁多人覺得入到ied 就等於做到老師
入到ied 就等於而家全行教畜都係ied 畢業?
中學基本上好多都係三大+教育文憑
有幾多ied 仔可以入到中學教
(我見有嘅 但人地本科堅有料同埋教得好囉
你估班校長on9 架? 同樣人工有三大唔請請ied?)
ied 好多基本上係教小學

好多人問點解小學專請ied
因為首先好多小學校長係ied 出身
而且教小學生既話中學畢業都有料教啦 何況你仲讀多五年本科?
教小學最重要係控制學生情緒同課堂秩序
你地諗返自己小學 老師叫你坐定定你會唔會理?
而ied 教class management 係做得唔錯

我完全同意有好多人根本唔配做老師
行內亦都有好多老屎忽 同好多教畜
但你地話唔配有咁既人工 咁你地唔入ied?
你地唔讀三大既教育degree 去教書?

師兄,無用架
你同班外行人講呢D,佢地唔會明架
間唔中就會有班人就出黎屌鳩老師無料
然後有D直頭話要跟芬蘭,要三大firsthon+master先有資格去教書
有D又話alevel無a,dse無5**就唔教得書
佢地會一邊話教院仔廢,教畜hea教要減老師人工,然後一邊又話要最有料既人去教書
佢地覺得班狀元會去做得萬幾(部分連登仔建議既老師薪金)既老師架

唔好吹咁大喎

Asso垃圾gpa入同用dse 332211入已經好唔同喎大佬(雖然都係成績差)
要踩ied都唔好吹到咁大啦
43333由當年笑到依家 你同我講332211入到八大
你叫43333情何以堪
留明

on9比喻
教院個批而家可能連職業球員水準都未到
你去足球學校會唔會接受個踢業餘波既教你呀?

大把教練唔係踢波出身添啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞