路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

381 回覆
92 Like 186 Dislike
戇撚鳩度度都起呀笨
諗諗下由屋苑行過去中間仲有條大斜+大渠其實都幾麻煩
簡易鐵架天橋

由小巴站直接伸過去,一至兩部電梯落月台
偷埋條天橋位做閘機,搞到馬場站咁都仲得
南港島線提出100周年都唔知起唔起到
錢從來都唔係問鐘 高鐵起嗰一截仔用咗幾錢話
只係未決定點駁,要連埋望后石同龍鼓灘一齊研究。佢夠膽將白泥捷運環迴化都有可能。
決定咗西鐵唔經天水圍內、南延屯門碼頭就已經定咗呢個可能。噉先方便元朗區,同埋屯門好難搞點駁。
巴士小巴成日話請唔到人
依家幫你cut咁啲路線咪岩晒囉
其實起荃景圍站機會真係高,收苗圃單嘢都聽左幾年,咁啱荃灣站條路軌本身就係去到苗圃門口。

比苗圃塊地港鐵去起樓同站真係成本好少,但賣價就可以去到好高。 不過應該有附帶條件就係要起一d設施方便山頂荃威花園既人。

照咁睇係苗圃起樓,再接駁條電梯或𨋢去荃灣中心商場果邊都好易,可以吸到好多荃中客坐車。

反而港鐵要諗點可以吸到翠豐臺、荃德、同沙咀道工廠區班客,因為果班人係可以選擇巴士出入九龍港島。 如果政府可以批個荃景圍更多公園用地同山坡港鐵起樓,咁就會更有理由起站。
點會冇用
你問下每日逼506既人覺得有冇用
大欖減價已經解決好多問題啦,
不過而家個政府仲天真地諗緊開源搵錢,到發覺流量萎縮就知死
連左新界東同新界西先啦
都幾肯定大大放緩車流量
但中間收地又係問題 大陸人方便左又係問題
慈雲山 以至近年發展安達臣更加需要啦 新發展區 居屋賣樓又呃人落疊話係觀塘 地鐵站都無個就想水人入去住
第時啲小巴線肯定要重組,減少入荃灣站嗰邊

開條循環線,順時針咁行荃景圍同沙咀道,執啲人由荃景圍落山嗰陣可以諗下嘅。
其實最正係起條屯門沿住屯公跟住插落青衣->大窩口->石蔭/石籬->城門隧道出大圍駁馬鞍山綫->烏溪沙落西貢
其實點解咁多人衝出嚟話要起啲高成本高難度新線先?
點樣先法?點樣更加需要?

呢一個荃景圍站唔駛掘隧道,唔駛收私人地,亦唔駛大改原有線路運行架構
本身唔係咩鐵路大剛有提過,不過提完無尾。
而加東涌線香港站唔方便,行去中環轉車行到西咁。
拉長加站去埋政總,會展啦屌
擺得上枱話研究即係枱底傾左扮成功爭取
???
呢堆貧民窟從來無講過會有鐵
反而慈雲山由有變無
荃灣中心見到啲外牆都驚
個到邊到仲有位起樓,只係條軌到山腳,Set 站唔難(其實想39 號收皮,減少荃灣巴士流量)
睇政府可以比佢發展幾大規模,如果可以係路軌上面起有蓋,隔離政府農地比埋佢,起多得綠揚新村2期都得
巴士本身新區都人手不足,嗰邊仲要小巴居多,更加不足。
善用現有結構實際好多。
唔好搞尻個後花園
鯉魚門入將軍澳
再入西貢,穿出烏溪沙馬鞍山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞