路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

381 回覆
92 Like 186 Dislike
荃屯鐵路
曹公潭

根本日日都有車行到尾

https://youtu.be/1etSfuPoOBQ?si=jya6JDkhNsZcnl-W
嗰度係合理嘅

你淨係調頭調度都佔咗咁大地方,但又唔係做站,附近又唔會無客,下下靠架小巴駁腳,點解唔做埋站呢。
太少人口
依家都四十年樓齡 仲係度諗緊
唔好話幢野 啲初代居民都老到就死得

不過老實講 果邊交通真係唔方便
去邊都要上山落山 又好易塞車
索性買晒成個荃景圍重建起埋地鐵啦
條村收嚟把鬼

係苗圃要收啲,再將照潭徑撥埋俾個站用就OK

如果要慳成本,單邊月台可以超慳錢。
穿埋座山去大埔
最撚廢又浪費時間同精力嘅意見就係屯荃線。快得嗰幾分鐘喺轉車行上行落跟住等車已經冇咗,舊客同新客一齊迫返上屯馬綫。不但冇解決問題,反而令情況仲衰。
規劃地鐵時已經係諗荃灣線北延元朗先,跟住已經有人諗到港島線經坪洲同大嶼山西延屯門。屯荃線從來唔係高成數,西部外走廊先係。
除非開發返深井東擴展區,否則完全冇需要。
果邊有軌 五年內就起到個站
冧撚左咪好囉
又有得收地起過棟 ,#66 fat fat fat
唔需要,添馬站出入閘客係會展站一半,銅鑼灣站再一半。北港島線原本係想唔使轉車就駁通香港站同東區,要轉車就真係唔方便;冇大填海唔需要多個站覆蓋。少個站觀感上可以吸引多啲人搭,即使停站未必慢好多。
以前好似有連登鐵膠話以前係咁plan過
曹公潭穿山去沙田
東涌線駁寶琳線。好似變屯馬線咁最好
冧9左咪要封盤
邊條荃灣區區議員咁on9
白石角 洪水橋
都講左十幾年

然後洪水橋今年先話開始會起
啱曬,搞得黎都夠期做重建黎緊收購價夠低
唔係,曹公潭考慮過起公營房屋。頂多畀佢試下車廠上蓋再起多啲,同睇下有冇其他設施。
可能只係延伸到愉景新城巴士站?
本身啲車去完荃灣都要駛入去荃景圍調頭去荃灣站另一邊月台
起多個站都只係順水人情?
咁咪岩
到時重解
最久係慈雲山秀茂坪
正, 荃景花園即刻會勁多放盤,荃景d 業主fat fat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞