路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

381 回覆
92 Like 186 Dislike
起碼好過愉景辛城 正宗上蓋物業
點解唔起多個站去麗城
這才沒有成本效益
而家唔會。以前機場鐵路提議過起經葵芳站嘅新界東北連線係因為覺得荔景站起唔到多個轉車站,後來已經建議到起大圍--荔景連線。另一個問題係轉唔到屯馬綫,而經咗美孚站就好難西延返青衣。
青衣內接駁要諗下用輕型捷運多站駁其他站會唔會方便過用重鐵嘅站距同出入口,喺山區架空佢有成本同可達度優勢。重鐵站要行遠啲、或者再駁多程車,去其他線要再轉多程;但中間嗰程可以去遠啲。輕型系統可以一程直駁其他線嘅站,但冇得再去遠啲;一係就要連埋葵涌三邊山區、以至荃灣西約一齊做,但多數都只限於區內目的地。
其實杏花邨開支線叉過去咪得
咁不如入埋深井
延去荃灣西站好過啦
小西灣撚根本唔旨在條鐵
即使起咗地鐵 都唔會夠巴士直出東廊咁快
又冇地起上蓋物業
黨鐵先唔會so你
FF到蒲台島都有黨鐵
但好似日本果種飛站特急反而就無
成個將軍澳同康城都發展完啦
要搞都搞小蠔灣
重使錢落去做乜
點會發展完 仲有137區

其實個站應該叫曹公潭站唔係荃景圍站,好多人以為荃景圍站係荃景花園同荃灣中心嗰度,所以要上山同好大工程。
其實個站真正嘅位置係曹公潭政府苗圃而家已經有路軌駁到埋去,個苗圃係政府所以連收地都唔使。喺條明渠上面起上蓋就可以再起多個愉景新城。
開發成本應該係好低
技術問題 完
39A 總有客路。
原意應該係去深井個邊,但唔夠人數又好似有啲遠就唔鳩起。
應該係近曹公譚出返少少個頭好似
但本身荃灣西地鐵站應該係依加盡頭個度附近
九廣鐵路定線第一次否決
到攪輕鐵又否決多一次
荃灣線又Ban 左往深井

即係有啲問題解決唔到。
計到數嘅
玩低成本未抄博覽館站囉,單邊月台加幾部閘機,攪掂。
總知當年以人口不足理由無起到。
佢依加個邊人口夠 結構齊 要起都起碼無慈雲山彩雲個啲咁難搞 咁樣研一研 又唔知幾多十年先有站
荃灣線應該延伸至屯門
唔關事 ,個陣還個陣。
依家港鐵食過甜野返唔到轉頭 一個利字 ,利益夠大就好大機會起,荃景圍個邊d舊私樓人口多 關佢蛋治咩,塊田要夠大先有用,批到大塊田俾起返3000-4000伙住宅加個大商場就起,開發荃灣唔係佢既政治任務黎,唔會貼錢搞
同意。 所以果個位今次似乎會成事,因為早幾年已傳出苗圃要還比政府,而當時有傳用黎起公屋。

家下政府想要多d稅收,叫港鐵起樓都唔奇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞