路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

381 回覆
92 Like 186 Dislike
深圳d 地鉄管道都有漏水,只係睇幾時緊急做加固
我估最盡都係去到匯利後面果D(體育館格離)。再入就直接上山 除非整平佢再加扶手電梯
荃灣中心漏水勁
美孚新邨老鼠多
冇咩好比較
呢個真係大問題

地產項目共構模式下
唔係好似日本咁加個月台就得

要考慮埋起商場呢啲就真係麻煩

如果係考慮地產發展,港鐵公司收購荃灣中心下面嗰堆死場再發展做荃景圍車站設施,長遠就再開發做港鐵樓盤都有得諗,但咁樣搞得嚟有排都未起好個站。
想快連閘機都慳返 學輕鐵咁擺幾部拍卡機
反正唔拍一陣出唔到站唔驚你走數
因為唔起d人都係落荃灣搭,客量唔會點多到
加個站仲要增加成本
萬照峰 / 御凱直接爆升 但荃灣東連去邊? 連荃灣西同荃灣站?
* 景
屌你老母 係唔係都加長 賓周啊?
港鐵連北環線咁多站都未搞掂。
點會有空閒搞呢啲發展有限的舊區。
想荃景圍有站,快啲生個仔, 大家的下一代有機會見到 ge, 叫個仔在站起後燒啲相片比你地睇就得。
咁樣難啲

就算玩黃埔站咁樣,只有部分班次駛入,佢始終重鐵嚟,月台太多人係會出事

個閘機仲要做埋人流控制Flow control
荃灣站啲人或者AI要睇住個月台,人多就唔俾入
巴士仲快
北環線有雞先定蛋先嘅問題

發展商同政府會話: 有鐵先有人
但港鐵話: 有人先有鐵

所以先係咁拖。

但荃景圍站無
現屆政府咁想要政績,呢啲嘢做得過。
唔冧點重建做地鐵上蓋物業
好似大學、大圍舊火車站咁
路政署好明顯就係hea鳩呢班末代區議員
慈雲山d公屋樓齡20-30年有排都未拆啦
呢個諗法錯撚曬啦
佢係要起個depot再加上蓋賣樓
唔係用鐵表皮50年前英國車站單邊月台

地鐵原意根本唔係為左方便附近市民出入要求
係咁既話就唔需要”將研究”
如果咁講,好多地方都可以加站。
粉嶺同太和之間條路線咁長,中間剩係康樂園都有成 20000人住,未計附近啲村屋,果度都可以加啦。
唔睇好政府會為咁細地方加站。
大陸起野係好快,一落大雨咪浸到死人全部都趕工豆腐渣
又講得啱,嗰度如果重新起過發展潛力重大,後面就成個大帽山起到上山頂
最緊要方便衙門有條路運兵

大窩口 交通部
太子 姦館
金鐘 阿仙奴
重點係深井,沿海土地難以發展,當年有研究過嗰幾公里使費太大,兼且冇平地起物業。
九龍坑山下嗰堆更加大問題係停車會大大減速,再加上嗰度人口密度都唔夠,起完站要搞一大堆道路設施,但嗰度一萬人都唔知有冇,全部村屋,範圍大撚過大圍。

但荃景圍本身就已經係調頭,調頭本身都要停一停
荃景圍本身已經咁多樓盤,已經保證咗人口密度。

問題只係拎一半調頭班次加多30秒上客。
唔係孫大炮見到有路就黐埋一齊鐵路。開山劈石都要睇土質研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞