路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

381 回覆
92 Like 186 Dislike
港口貨運線

不過而家東鐵都唔做貨運, 點會起
到時再係下面加個港鐵商場,圍方效應令班高層知道港鐵商場有肥肉食
荃灣線應該直駁去屯門就最好!

點加站都唔會夠屯馬線長。
所以香港交通方便真係笑話
起個站都要5萬人口

明明就去到荃景圍山腳都無站
比日本嗰啲調頭車就停埋荃景圍, 車尾學你咁講整幾個出入閘機就搞掂
東京好多細站都係咁setting
你用唔著就無用
港共要發展北部都會區
未來鐵路發展重心在新界北
港島北線已無提好耐
59A 好話唔好聽
就預左cut 啦, 反對有撚用呀? 你班居民都唔撚柒搭

而家人地搭506 轉西鐵要搭黨鐵唔搭巴士
荃灣中心隔離耕田果度?
起地鐵起到打穿行緊既隧道都得
反對
因為我荃灣上車要有位坐
以前啲街童無野做會走去行大渠後面條石澗
諗起同之前支那大媽去水壩打卡一樣咁危險
佢應該講梗荃中同荃景中間坐小山,有一兩間村屋同後面有座山,座山夾係警局同間濕九胡漢輝果度。
同苗圃係兩個方向黎wo仲要座山係私家地
定佢講緊苗圃隔離果條村

見上面仲有人講咩荃景圍天橋開個出口
荃景圍天橋同苗圃個位差好L遠wo係咪搞錯左
我就係講呢度
個山仔係元朗國鄧氏領土嚟,棟埋界石
無埋39A荃景圍同荃灣西來回點接駁
架95小巴疏到on9仲會飛站
咁慈雲山都要起個站
師兄可能仲細或者唔係荃灣大,其實愉景對出條馬路本身係條大渠出海,要係苗圃果邊穿去對面愉景唔係難事。

所以收果個山起樓都唔係唔得。
未夠60年都唔會收啦
係要刪走曹公潭苗圃 同 上方果啲樹
全部用黎起樓 應該夠起個大型屋苑
啲人話新鴻基樓喎,講到好掂架喎
唔知清係咪講大坑渠,大涌道以前就係一條大涌/大坑渠(所以老荃灣人都係叫做大坑渠)

未有條實體大坑渠之前,其實嗰道係爛地嚟。附近最大就係中國染廠、南豐紗廠,嗰陣全港紡織中心就係荃灣。大坑渠嗰頭比較早起嘅一座嘢反而係荃灣消防局,60年代之前已經有。附近開發埋白田壩/柴灣角變工業區,填完塊爛地就起福來邨、滿樂大廈(重有條街叫曹公街,香車街街市隔離有曹公坊,呢個河涌係同曹公潭同一條水)。最後應該80年代尾/90年代要起埋馬路(大涌道)起樓。中國染廠(而家愉景新城嗰個位咁上下)、南豐紗廠嗰啲工業廢料40 50年代已經一路沖出海,其實荃灣西下面成個地都係呢味嘢

60年代前

估80尾/90年代 (見已經有荃運)

今日大涌道
個陣英國佬起個時條軌都起到個邊啦 仲研乜撚野究 借啲意cap水 一陣又2040先有站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞