其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?

479 回覆
453 Like 12 Dislike
渣機械人打怪獸
關space cowboy咩事
而且其實日本人爸爸*外國人媽媽有幾多
所謂水又水得幾多
一夫多妻其實走得太前
稍為有錢 多資源養多幾房就可以幫補出生率
你依啲assumption真係終極FF
人類其實係需要戰爭reset
因為醒咗囉,印度有種姓階級制度,而且全世界好多人都知下一代多數都唔會脫貧。
希望有錢佬負公民責任,生夠一百件
全球主義的最大弱點是什麼?它是反小共同體的,它是一個柔性解構的機器。它製造出大量進入都市的人,一年掙的錢比你在鄉下一輩子掙的錢都要多,因此你不願意回去。但是你留在城裡就會發現,你雖然比鄉下那些見不到的人掙錢掙得多,但是在城裡面的姑娘看來,你掙錢還是太少了,你根本不要指望娶到她。等你賺到足夠的錢、能夠娶她的時候,你都已經四十五歲了。但是你自己沒有發覺,你以為你實現了階級躍遷,你不知道這個階級躍遷是依靠出賣你本來會有的很多子孫、冒斷子絕孫的危險、人為地實行晚婚晚育和主動自願節育才能實現的。用這種方式,古典的大都市收割人口,創造財富。而因為人口不蕃,被原始豐饒的羅馬人打翻在地。

然而,羅馬人在晚期也走上了同樣的道路。他們自己的騎士階層變成了迦太基式的金融家,他們製造的科學農場和以奴隸為工人的科學企業遍佈全世界。然而就在與此同時,過去把人口輸入到全世界的義大利和羅馬,被東方蠻族倒灌的洪水淹沒了。奧古斯都皇帝一天到晚痛駡羅馬人為什麼不生育,但是他自己結了三次婚卻只留下一個女兒茱莉亞。而茱莉亞是一位今天所謂的女權運動者和離婚大王,她的風流韻事使她那個提倡多生育的父親無比憤怒,最後終於在忍無可忍的情況下把她流放到海島上去了。羅馬皇帝不斷依靠收養來維持自身,他們自己經常是沒有後裔的,經常要依靠侄子、甚至是依靠毫無親緣關係的養子來繼承。這本身就是羅馬上層社會人口急劇減少的一個縮影。晚期的羅馬變得非常像迦太基,而不像是它自己。這就是全球主義造成的結果,全球主義是一個柔性的破壞小共同體的機制
個presenter 邊個黎
好有頭腦
政府係好難成功,因為人人都要交稅,然後會諗點解要交稅,繼而就會覺得,政府都冇做到乜,點解要俾咁多稅,所以政府好驚班中產
而家係去人化社會
乜都搵機械狗做晒
有水份就得啦
如果日本生育率真係咁好嘅,戇田就唔會成日出口術話要推高生育率啦
有,老毛,搞到宜家十幾億
呢樣野發達國家唔算好擔心 睇下美國就知 中國高端人材會一車車送過去 廢柴先黎香港
窮人唔生有錢佬點用9k一個月請人返嚟做野
但點解人口反而年年加

點計架
進擊的巨人算唔算叫人唔好生?
都係個句啦

你答到我生黎有咩用呀? 生黎有咩用呀

你出post目的係做乜!
想傳宗接代定咩呀?2023年啦 最後一代呀!
謝謝

支持國安法 全力止暴制亂
你扮懵扮傻仔可以
但係日本都唔係移民國家,當係計埋咁可以少幾多
作為東亞生育率最高既國家事實唔會變,仲有除外日本地,世界銀行,聯合國自己都有統計
係,蛔教同理

但呢啲宗教都有一個前設,女性教育程度要低
女人夠蠢先會變成生仔機器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞