其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?

479 回覆
453 Like 12 Dislike
而家呢一代物質好豐富
自我意識好強
自己永遠都係行第一
有後代要顧多好多野
上一代窮好多反而唔會諗咁多
有 納粹德國
行為沉淪,一開始就不可逆轉
其實可以用職業分析
假設母親係一個職業去分析
1)只有女性可以做
2)沒有學歷要求
3)養育小孩會愈來愈輕鬆 (小朋友會大個)
4)小朋友成人之後可能有回報
5)全職主婦生活沒有即時回報(只有老公家用)
6)如果雙薪家庭對子女嘅時間投入會減少,減少生育數目

企係女性角度
1)學歷高之下 做家庭主婦養育小孩係冇吸引力
2)現代女性職業自由度高 能自由控制金錢享樂
冇生活誘因做煮飯婆 (除非佢老公勁有錢)

解決方法
1)將家庭主婦定義為職業 由政府發工資
如果家庭選擇接受政府資助 女人同男人生仔要考牌同驗基因
2)如果唔接受政府資助就照舊原本制度
你唔好咁嬲先
我以事論事姐

個社會結構唔改變
生幾多都冇用
因為而家明顯就係缺乏低層人口
套野叫咩名
都係同你上面討論既一樣
一係就有機械人
一係就唔生
邊個會想生仔出來做中低層
我上面有提到

不如Cut哂教育津貼
用哂去補助基層人工
讀唔讀書都搵到咁多錢
咁先有誘因改變人口結構
出黎俾狗拉既大多數低學歷呢
就係為經濟先要谷人口你就掉轉
倖存者謬論更多低學歷比藍c統戰到的,好似lunch哥、劉馬車
強國重要殺咗成千萬女嬰
宜家想生都冇女人起碼等番廿年
上面班塔利班睇唔到淨係會反女權想番清朝
城市化咗上咗樓唔洗生人手,自然就要出其他招引人生
番清朝又冇田都唔知做乜
咁你想繼續炒炒賣賣定係有實業?
老老實實,睇吓邊種經濟笑到最後
現代人個個受過教育 比到好多理由唔生
搵移民勞工好過生

就算政府負責99.99% 錢, 接放學 我淨係負責捐精
我都會無啦啦多左種不必要既責任出黎 我會問對我有咩好處,點解要咁做?
真,生個仔出黎就係要佢做人上人踩住啲低等窮人賤民黎笑

要做奴隸就一定唔生
學歷愈高愈反耶?平衡世界?

知唔知教會幾多高學歷專業人士,佢地返教會可以互相結識人脈互相進行資源互換
係,佢哋出生率肯定好似Red neck咁高
真,上面話缺中低層垃圾人口咁咪開放移民補充返咪得
現在生育率最高就係早排政變的尼日爾,每個女人平均六件
北歐育嬰假有春用咩
咁撚高稅
你唔使錢去照顧個小朋友?唔使錢比佢提供更好生活?
但外國都跌緊喎
然後德國:15/16年度 啲移民50%仲拎緊綜援
睇過條片講英國因為係第一個工業革命,所以個城市化過程慢過其他國家好多倍,結果就係個人口結構好健康,冇一大班廢老養老金要支持就唔洗生咁多
城市化越快生育率就跌得越勁好似中國咁
根本原因就係城市化,冇咁多地男人都唔想生多個兩個啦
,係得弱智父權撚先會咩都瀨女人同塔利班一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞