其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?

479 回覆
453 Like 12 Dislike
有d地區生10個死7個
以前生下一代係有經濟利益
多個仔女 = 多一個勞工幫屋企做野/搵錢
依加生仔女 = 經濟付擔
真係要鐘意小朋友先會生
啲boomer養尊處優,食晒社會所有資源同着數,隨時你死佢哋都未死晒
無一個講到真原因
隨住教育發展 成年人對小朋友越來越好

小朋友由已前做奴隸 大咗仲要養你的投資產品
變咗做佢喺你老闆 西化後成年後唔洗養你

生仔前個仔根本唔存在根本冇感情可言
無償咁照顧個你無感情的人付出無收穫
有理性都唔會生 除咗唔想帶套

利申: 唔想帶套
有冇諗過人口要跌下先係正常
印度未成功
古代一樣有人倒夜香
印度都跌咩事
其實循環嚟
套野講乜
咁日本有幾十萬「在日」「特別永住者」

唔通計生育率計埋佢地,佢地唔生仔就話生育率有水分

問題係佢地都冇日本國籍計埋做咩,咁香港「雙飛」大陸籍衝 落呢香港生仔係咪都要計生育率
生3個送層樓 再搵jer至痕做宣傳大市搞撚掂啦
再搵埋lady killer超哥強哥幫手捐精 大把女高潮想生
好過倒錢落海起人工賭
搵我做生育局局腸啦超哥
個個都生育率下降
個個都話輸入移民
但個個都下降喎…
咁移民輸出咪又係支那同印度?
一係分子分母都唔計佢哋,一係分子分母都計埋佢地
乜真係咁難明嘅咩?
所以實行少子化強制中出
通常戰後
佢應該係暗示埋就職業市場會調節,
中低層職位唔再需要大學學位,什至高等教育都唔係必須
當大家都讀唔起,變相大家都冇得讀,自然大家都唔駛讀
即係唔駛再內卷
似乎只有宗教先可以叫得到人生仔
教育程度越高越唔會生
公佈2023財政年預算案,自14日起出生的新加坡籍孩童,無論是第幾胎,家長可在原有的現金獎勵上,獲得額外3000坡元(約1.8萬港元)的嬰兒花紅現金獎勵(Baby Bonus Cash Gift)。15 Feb 2023

其實只係觀感上好 實際係冇乜用咩
心態決定啦,依家根本生一個好似以前咁粗養既話根本成本仲低
勞動力無下降就得既,香港就乜都唔夠
中国會改變一下統計方法,輕鬆逆轉
india 係咪developing country?
佢都跌緊
因為如果係日本爸爸加外國媽媽,個仔99%都拎日本國籍,個阿媽都係,最少都一般永住

但係如果計母數咁長期簽證留學生,「特別永住」韓國籍同在日都要計

你就真係唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞