其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?

479 回覆
453 Like 12 Dislike
the mouse universe
咁間公司/行業本來9女1男
即係男人唔係基都唔會做果啲
如果冇哂女人返工
間野除左執笠之外個男人係咪要一個打九個先做得返啲GDP 出來
執笠都係少左GDP
提升質同樣價錢囉,不過資本主義社會冇得賺一定冇咁好死 資本主義冇demand 唔得
社會愈進步,生育率一定下降。
競爭咁大,見到都驚,點會仲想害下一代

BTW. 有國安,更加唔會生
到時就請返男啦
其實一定係少左嫁喎 當所有夫婦都生一個咁計一男一女生一個 永遠係減落去 生2個先打和老既人一定係越來越多 後生就越來越少 除非無啦啦突然每個家庭都生 3 4胎 好似我呀嫲個個年代咁
其實可以養一班AI機械人做基層
上流階層有奴隸提供生產力就得
仲可以永久鞏固階級
私人企業唔駛對國家,政府負責
邊度平就搬去邊度生產㗎啦
而家個情況比較差, 發達國家人口下降, 得返黑鬼落力地生
預計呢個情況唔改變既話, 遲下黑鬼一定係世界霸主
除非打仗再玩BABY BOOM
之前睇新聞日本咪有間公司啲制度好到啲女員工願意生b囉福利好 ,有錢,工作冇壓力,生活開心就自然會生架啦
全球暖化的確會影響生育
大佬,近排咁熱,成身汗點搞呀
有錢人加稅都唔肯,仲養咩

你叫條E撚musk 唔好叫春,養AI 細路
西方研究緊無條件基本工資
由AI 自動工廠 負責生產supply
由人類負責消費demand
全世界少左一半人做野
度度地方都缺人
邊度搵返男人比你請
基本工資冇話唔得,如果人唔洗交租,人人起碼一層樓咪得,不過現實一定冇可能。支那起完咁多爛樓,cut demand 一樣死
無人權同埋無女權既國家
未生育率低囉
成本包括埋你生完失去既野
社會越發展未生之前得到既野越多,相對生完失去既就越多
世界性問題
個個都覺得扑嘢夠了
生仔是on9
根本呢個係已發展社會文化轉變
有人認為只要創造條件就出生率會明顯改善(生仔補貼 低工時 產假 樓價低 child care) 你做哂又點 最多咪高0.3 0.4 呢家啲人係唔想生唔係生唔起
到時生育率高返一倍咪得囉
打仗點會死老野
響連登貼英文link就自然會有讚
原來咁多child登仔唔知印度生育率都係跌緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞