其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?

479 回覆
453 Like 12 Dislike
北韓數據都好信?
事實就係咁,南韓有一個部門叫統一部,佢年年都有估算北韓相關既社經數據,你就算唔信北韓官方信數都可以信南韓個數
自從梨泰院class成功左之前就一大堆反建制劇
2521 ,1988呢啲真係絕種作品黎
結局都係阿部寬追返吉田羊
口硬心軟
男主點高傲自大都係敵唔過人類天性
好奇想問下關安倍同bebop咩事
淨係知安倍本身不育
民族主義是毛澤東個陣講一句人多好辦事
就人人生幾個
蛔狗
機械人做
唔係冇,黎黎去去都係極權手法

近既可以睇塔利班,限制女性權利
再加宗教規範,令女性基本只係主婦
留係屋企同人生仔湊仔

遠少少可以睇返蘇聯時期羅馬尼亞既月經警察
出生率係大幅上升,不過同時引黎唔少社會問題
然後齊奧塞斯庫最尾比羅馬尼亞人槍決
阿富汗?
醫院新生bb一年得3萬幾個
計埋適婚人口
其實真係好低
貧富懸殊太大
但基層又有受教育
識諗既咪唔同你生
我都唔太明點解冇乜人講人口其實係過剩呢個問題,現代社會經濟結構本身係咪需要咁多人口去支撐同埋有能力去養活咁多人。

不過實際係咪可以咁講我就唔知。
古代農業社會 需要勞動力。E+有機器就器需要咁多人
有冇諗過學歷先係致命傷?
唔係公司要唔要學歷既問題
係高學歷既人唔想做低中層工作

你睇下所有已發展國家而家發生緊咩事

全民高學歷係一把雙面刃
古代人平均年齡40幾50已經等死
未計打仗,傷風感冒都可以輕鬆減少人多既問題
所以古代人先咁重視婚姻同生育
因為要一個家放絕後真係好撚易

現代人既長壽其實都係2戰後先開始
聽上一代既親戚講
佢地細個個陣啲人60左右就香
醫療相比今日貴得黎又差
好多隱疾係老左之後生活習慣改變就一野爆出黎然後好快就去左
所以今時今日主張單身不婚不育其實都係配合返社會時代既步伐
日本已經搞緊機械化自動化AI化
將有學歷既年青人口留去做產值高既行業
請問有無片?想睇下
有趣
印度表示無難度
機械化係人類唯一希望
但係講真,已現階段技術
短期內要做到所有下欄工人工智能係冇乜可能

咁不如行返以前果套真精英制
Cut撚哂啲未專業九唔搭八既大學學位啦
都北韓可以強制立法生育
唔難
咁發達國家係咁架喎
發展完又要做低中層咁個國家發展來做咩呀?
同埋你發展國家又做埋低中層咁未發展果啲食咩呀?留返比佢有野撈下都好呀
你想叫人生仔,首先係要啲準父母對未來有希望,再對埋個小朋友既未來有希望
咩住屋醫療呢啲不在話下
小朋友既未來就全部係同教育有關
你要啲父母對小朋友未來有希望就應該乜柒都免費
同啲父母講
得架嘞!生啦
你個仔將來合埋眼都有大學讀
唔合埋眼最少都有碩士呀!
邊個唔想自己個仔女第日出世企喺其他人頭頂?教育貴少少都費撚事生啦
第時又比人話窮人生仔正仆街
資本主義最終結局不可扭轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞