IT界討論區: 汪!汪!汪! (15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你地member乜鳩究竟

玩到8月幾先開始揾工
科學園細公司多野學到,同埋近我
大公司自己唔夠料入去做
利申:非三大cs

錯誤觀念
大公司請你未必係你有料
而係用錢可以買斷曬你青春
細公司係0福利然後比嘢你做話比機會你學嘢

所以我想入科學園,因為d公司都係用新野多,但佢地唔請人
開始留意下其他非科學園startup

科學園
一係web app一係hardcore r&d

前者你唔鐘意,後者你唔夠quali

唉 …,巴打你講得岩,不過可能仲有好野呢.
之後係入面做過web app intern真係好悶,好難頂,自始就唔想做web app

科學園本來就係俾startup公司做科創
理應最多係research, iot, machine learning, robotics
web/app係全香港都多

btw, web app悶

公司係科學園 準備請P仔入R&D
FG 9月都未有人請
唔想寫web 同apps

好想入科學園D公司做,但見佢地都無咩請人post

之前搵工都係 6-7 月超多科學園公司請人
我諗應該係時間錯所以先搵唔到

玩到8月幾先開始揾工
科學園細公司多野學到,同埋近我
大公司自己唔夠料入去做
利申:非三大cs

錯誤觀念
大公司請你未必係你有料
而係用錢可以買斷曬你青春
細公司係0福利然後比嘢你做話比機會你學嘢

唔知佢食錯咗定係我哋打漏咗個[ ]
唔畀編輯呢樣嘢係咁㗎喎

唔畀編輯呢樣嘢係咁㗎喎

我岩岩都覺得好怪,但上web板睇又真係hide左,可能係app有bug

唔畀編輯呢樣嘢係咁㗎喎

我岩岩都覺得好怪,但上web板睇又真係hide左,可能係app有bug

點搵大公司工?
JobsDB大部分都係中小企
去大公司自已個招聘網又冇junior位
係咪交晒俾晒agent?
點搵大公司工?

點搵大公司工?

點搵大公司工?

點搵大公司工?

有無人知 rejecr 咗 tcon 會有咩後果
會唔會俾人 blacklist
有無人知 rejecr 咗 tcon 會有咩後果
會唔會俾人 blacklist

點會,無人咁得閒
呢度有冇人做HR?

通常出offer低expected salary 1~2k係咪慣性動作?

IT 呢行請到個適合既人係要in 好多人,好花時間
所以如果你有offer,記得傾價,一定有negotiate 既空間,可以google 下salary negotiation
呢度有冇人做HR?

通常出offer低expected salary 1~2k係咪慣性動作?

所以如果你有offer,記得傾價,一定有negotiate 既空間,可以google 下salary negotiation

呢度有冇人做HR?

咪住,其實你係咪回錯post
點解我唔見個原post既
呢度有冇人做HR?

咪住,其實你係咪回錯post
點解我唔見個原post既

其實睇心理關口-
想問多唔多公司有用crystal report?

即係SAP? 好似好多大公司都用佢黎整REPORT/ENQUIRY DATABASE
HA programmer點睇?

即係SAP? 好似好多大公司都用佢黎整REPORT/ENQUIRY DATABASE

software 咋

software 咋

FG仔一問,SAP即係SOFTWARE? 但CRYSTAL REPORT係D咩黎? 上網SEARCH過佢同SAP好似有關係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞