IT界討論區: 汪!汪!汪! (15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

以呢行既情況,半年後搵工係唔難
攞左個27k starting + hsbc exp 緊要啲

袋左先講啦

做金融IT玩法:
經濟差俾人炒一炒,但係人工高, 做4年搵人地 5-6年錢
平時玩下股票增加被動收入
俾人炒左, 可以休息1年 等經濟好返再搵工

之後繼續loop, 好似係
求教
讀database定networking&security 比較好?

我都諗緊
Data base 好似前景好d 我估

香港唔會剩請database 人
你讀cloud 熟infra, network 都可以

讀晒咪得 好難咩? 到做野先專一種
有咩好比較

香港點會冇請淨database人
冇entry level啫

多數oracle dba 好似係

OCA CERT香港多唔多人有
HSBC個名寫落cv其實唔算好靚

轉非純IT公司,啲HR見到HSBC已經覺得你有料

之後係金融既IT公司好易轉工

我唔少朋友都係咁, 係金融撈IT雖然好易比人兜走,但行內經常都請人, 不過你預左出去其他行業競爭力就低好多, 佢地想要既係你既金融domain knowledge + IT skills

其實金融it好撈d定cybersecurity好撈d?
我見好多hr公司都話cyber勁缺人,又話每年有15%人工增幅咁

而家普通IT 18k starting 兩年後23k 跳一跳28k 都唔少人係咁,照咁計返fresh grad 頭兩年無25% 加幅其實留唔住人才。
係睇果行去到幾時開始加得慢,先做金融無乜點錯,除非你話外國tech firm 好似deepmid, airbnb 啫我都係強調starting salary 好緊要,低starting 有排追
HSBC個名寫落cv其實唔算好靚

轉非純IT公司,啲HR見到HSBC已經覺得你有料

之後係金融既IT公司好易轉工

我唔少朋友都係咁, 係金融撈IT雖然好易比人兜走,但行內經常都請人, 不過你預左出去其他行業競爭力就低好多, 佢地想要既係你既金融domain knowledge + IT skills

其實金融it好撈d定cybersecurity好撈d?
我見好多hr公司都話cyber勁缺人,又話每年有15%人工增幅咁

而家普通IT 18k starting 兩年後23k 跳一跳28k 都唔少人係咁,照咁計返fresh grad 頭兩年無25% 加幅其實留唔住人才。
係睇果行去到幾時開始加得慢,先做金融無乜點錯,除非你話外國tech firm 好似deepmid, airbnb 啫我都係強調starting salary 好緊要,低starting 有排追

岩牙 搵15,6K果D 預做多1年野先追到人地人工

考咗cissp / cisa 同未考會差幾遠人工?

以呢行既情況,半年後搵工係唔難
攞左個27k starting + hsbc exp 緊要啲

袋左先講啦

做金融IT玩法:
經濟差俾人炒一炒,但係人工高, 做4年搵人地 5-6年錢
平時玩下股票增加被動收入
俾人炒左, 可以休息1年 等經濟好返再搵工

之後繼續loop, 好似係

會唔會諗得太美好
好撚悶
又要坐到收工
好撚悶
又要坐到收工

巴打返咩
好撚悶
又要坐到收工

一樣,日日自學mode
好撚悶
又要坐到收工

一樣,日日自學mode

同我差唔多
自學Ionic中

好撚悶
又要坐到收工

巴打返咩

唔自爆了公司太少人同埋做D野太專
想轉出去大公司做BA因為覺得自己唔係好handle到coding,廢事做起野起身留低成PAT屎比人執手尾啦
但好似唔係咁易
考咗cissp / cisa 同未考會差幾遠人工?

呢度冇咩人答cisa/cissp野, btw如果你本身已經做緊相關工作 除非本身underpaid, 如果唔係一般5年經驗有cert個range應該係around 35-45k咁上下啦

準備下啲project/功課demo俾佢睇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞