IT界討論區: 汪!汪!汪! (15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上面條友學野條友好癲
你無實際做過D人都唔當你係 你話你自己chok左幾多個proj出黎,D人都係當你無工作經驗
腳踏實地搵份工好過啦,起碼公司D人會話你知你D CODE邊到唔得,邊到要改

多數都係咁,不過有少數唔係,十間有一兩間,有testnical test 既話會有著數啲,無既話學樓上講

個人覺得fresh grad無耐係最易搵工,過多幾個月人地會開始對你有要求

有冇人聽過SecurePro Group?

上面條友學野條友好癲
你無實際做過D人都唔當你係 你話你自己chok左幾多個proj出黎,D人都係當你無工作經驗
腳踏實地搵份工好過啦,起碼公司D人會話你知你D CODE邊到唔得,邊到要改

多數都係咁,不過有少數唔係,十間有一兩間,有testnical test 既話會有著數啲,無既話學樓上講

個人覺得fresh grad無耐係最易搵工,過多幾個月人地會開始對你有要求

有test比你過到又點
你都未真係番過工咪又係當你fg咁請
當人地半年番工
(可能,其實出來做野有壓力之下學得快啲)人地識既野小過你 但人地就係多你半年咁就高人工過你
Coding style, 夾其他人啲野呢啲 除非你有contribute open source proj 唔係好難做到
一個人係屋企做可能連git都唔駛用啦大佬
仲未計人地點都chok到啲你唔識既野壓你價
上面條友學野條友好癲

有test比你過到又點
當人地半年番工
(可能,其實出來做野有壓力之下學得快啲)人地識既野小過你 但人地就係多你半年咁就高人工過你
Coding style, 夾其他人啲野呢啲 除非你有contribute open source proj 唔係好難做到

根本fg人地都係預你邊做邊學,一開始唔識唔緊要
最緊要學得快,主動啲
係屋企用幾個月黎學framework不如搵一兩日睇下spring等等個啲concept,再改善下interview既技巧好過啦
工作經驗最重要呀
上面條友學野條友好癲

有test比你過到又點
當人地半年番工

雖然我都同意立即出黎做野,但只係覺得唔洗講到禁死,比你做左幾個月咪又係多幾個月經驗其實最後都係睇個人點,有人做一兩年就升,有人做六年都無得升,至於話驚比人chok到,it禁多野學,實會有野唔識
唉, 唔識答咩時候要用abstract class同interface
屌自己d記性差到
上面條友學野條友好癲

有test比你過到又點
當人地半年番工

雖然我都同意立即出黎做野,但只係覺得唔洗講到禁死,比你做左幾個月咪又係多幾個月經驗其實最後都係睇個人點,有人做一兩年就升,有人做六年都無得升,至於話驚比人chok到,it禁多野學,實會有野唔識

唉, 唔識答咩時候要用abstract class同interface
屌自己d記性差到

有無試過真係寫出黎
屌自己d記性差到

比個example 你, 動物係abstract class, 飛行就係interface 明未
屌自己d記性差到

比個example 你, 動物係abstract class, 飛行就係interface 明未

Abstract等於is-a, interface等於like-a
俾多個例子
Browser是一個Abstract class
AdBlock是一個Interface class
FireFoxWithAdBlockPlugin extends Browser implements AdBlock
FireFoxWithAdBlockPlugin是一個Browser有着AdBlock功能
屌自己d記性差到

Abstract等於is-a, interface等於like-a
俾多個例子
FireFoxWithAdBlockPlugin extends Browser implements AdBlock
FireFoxWithAdBlockPlugin是一個Browser有着AdBlock功能

仲有個分別,Abstract Class入面未必全部都係Abstract method, 但Interface就必定全部都係Abstract method
FG 9月都未有人請
唔想寫web 同apps

好想入科學園D公司做,但見佢地都無咩請人post

FG 9月都未有人請

咩原因令你想入去?
FG 9月都未有人請

呢度差唔多佔咗八成包括大部分start up
屌自己d記性差到

俾多個例子

仲有個分別,Abstract Class入面未必全部都係Abstract method, 但Interface就必定全部都係Abstract method

Other class only extends 1 abstract class
但interface 可以implement >=1
FG 9月都未有人請

咩原因令你想入去?

係囉冇嘢食ga喎
FG 9月都未有人請

咩原因令你想入去?

係囉冇嘢食ga喎

多過cyberport
FG 9月都未有人請

咩原因令你想入去?

係囉冇嘢食ga喎

多過cyberport

正正常常u grad就做大公司啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞