IT界討論區: 汪!汪!汪! (15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
QA 八年經驗 值幾多?
見工成日考果d野例如搵fibonacci number,搵prime number果d題目邊度有得操?

leetcode

同問,數學系畢業,無讀過computer science algorithm, data structure。

做咗兩年野,25k,都係寫applications,backend會用到java, python, nodejs, frontend會用到jquery, angular, react,但無話邊樣專。

感覺淨係寫applications而唔加強基礎能力好快會遇到樽頸,唔係指人工,而係作為一個developer,唔想十年後都無咩進步/後悔

除咗leetcode,不知從何入手,algorithm, data structure走唔甩,仲想知道點操network security, backend structure, ios, android等等,當增進知識/準備interview都好,想做full stack developer,求指教

今年玩過google code jam,qualification round前兩日開始睇下題目,排24xx,發現差距太大,果斷放棄咗

qualification round排2400唔係已經算前啦咩

巴打算勁架啦

公營機構 IT system analyst, 人工叫 40K per month , OK ?

可以進取啲,我見ha direct con 請programmer 都20k 起薪

公營可以多d啦
btw 40k好合理 我呢度差唔多,高登睇過有人做左十幾年都冇30k 40k
有無人覺得幾多年經驗幾錢其實無乜參考價值
根本全部都係淨係睇你 current salary 再加 15-20% 上去
叫多過 25% 都話你 aggressive
同埋 bonus 多佢又唔會計架喎 淨係識計你而家個 basic salary

香港好似唔鼓勵人學嘢
你只要underpaid左一次,永遠差人幾條街
就算之前係大公司跟過唔少proj學到幾多嘢,但都鬥唔過underpaid 既事實

勸世
第一份工妥協左之後就會一直被hr壓

根本全部都係淨係睇你 current salary 再加 15-20% 上去
同埋 bonus 多佢又唔會計架喎 淨係識計你而家個 basic salary

香港好似唔鼓勵人學嘢
就算之前係大公司跟過唔少proj學到幾多嘢,但都鬥唔過underpaid 既事實

勸世

唔好低估HR仆街既程度
尤其係大公司

之前in過web system engineer, 見完無second in, 可能fg
公營機構 IT system analyst, 人工叫 40K per month , OK ?

可以進取啲,我見ha direct con 請programmer 都20k 起薪

公營可以多d啦
btw 40k好合理 我呢度差唔多,高登睇過有人做左十幾年都冇30k 40k

SA 都冇30k ? 冇乜可能吧 !?

香港好似唔鼓勵人學嘢

勸世

唔好低估HR仆街既程度
尤其係大公司

公營可以多d啦

高登有講sa 18k 廿幾k sa一定有,香港好多奇怪公司

公營可以多d啦

公營可以多d啦

公營可以多d啦

其實我指公營機構而已.
有冇巴打清楚 i bank IT咩環境?係咪好難入?
Development 方面 P仔多唔多?
2017it fg咩市價?

#0有講, 那就是市價了

白紙16,識識少少18,睇得打得20up

#0有講, 那就是市價了

我打得唔好
下個post會加返2017 (記得既話)
唉 哂左d體 冇GP唔想打野
btw,我諗住/企圖/意圖/嘗試整條fg knowledge checklist出黎
有冇人幫手整條黑心公司list出黎
下個post一齊放置頂貼
唉 哂左d體 冇GP唔想打野

覆錯
btw,我諗住/企圖/意圖/嘗試整條fg knowledge checklist出黎

雖然我支持,但點分真偽?定係純粹你個人意見,怕唔怕唔夠客觀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞