IT界討論區: 汪!汪!汪! (15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
axa,hsbc,國泰都炒曬it ,香港就黎無p仔,諗定後路啦

其中兩間有請外判
如果諗住成世做p既 點諗都係冇後路

趨勢應該都係outsourcing (msp, vendor project based, contract/secon)

唔洗趨勢啦 巳經大把係咁
點睇而家IT業9吹fintech, data science, cloud engineering?

全部都係垃圾黎阿貓阿狗都識
IT狗為左呃餐飯食先吹到有幾大得幾大
千其唔好入行 俾10K請隻狗去做就得
點睇而家IT業9吹fintech, data science, cloud engineering?

其實係世界既trend黎,但香港將人地真係做野既trend變左包裝遲早變泡沫

燒錢野
人哋用幾年時間燒錢研發,香港又點會做到,都係鳩吹呃funding

其實係世界既trend黎,但香港將人地真係做野既trend變左包裝遲早變泡沫

燒錢野
人哋用幾年時間燒錢研發,香港又點會做到,都係鳩吹呃funding

cloud唔係啦,AWS ,google, ms,直接套一地舊野咪得
唔駛9吹,普通startup仔都做唔到呢D野
你話base on人地個cloud自己再develop一舊野出黎support到佢就話姐
data science不嬲都有人做緊,唔駛吹
吹緊既係big data,不過都係9整
fintech就真係100% 9UP
其實巴打有冇諗過去外國做
外國好似冇咁歧視it人
85台創科導航有IT博士講解data science
完全唔明佢up乜
做得外判果D都係on9
有人唔做
自己做得,唔好怪人炒
我覺得你自己拎來唔好怨

如果我有錢都想開間IT agent公司
年年都咁多人仆到入去
85台創科導航有IT博士講解data science
完全唔明佢up乜

係唔係淫賤聯D巴基斯坦拎大學既博士

燒錢野

cloud唔係啦,AWS ,google, ms,直接套一地舊野咪得
唔駛9吹,普通startup仔都做唔到呢D野
你話base on人地個cloud自己再develop一舊野出黎support到佢就話姐
data science不嬲都有人做緊,唔駛吹
吹緊既係big data,不過都係9整
fintech就真係100% 9UP

Data science 有邊d公司做緊?
未聽過有請人
外國好似冇咁歧視it人

唔洗外國啦 周圍嚟講香港IT地位算最低
外國好似冇咁歧視it人

IT 黎講其實香港雖然係其他朋友眼中地位低,
但人工算係亞洲比較高的,
唯獨就係晉升機會多數睇present 能力多過technical skills
外國好似冇咁歧視it人

唯獨就係晉升機會多數睇present 能力多過technical skills

新加坡
其他地方人工低係因為人地整體都人工低 唔關I唔IT事
外國好似冇咁歧視it人

新加坡

但香港物價高到傻
外國好似冇咁歧視it人

新加坡

但香港物價高到傻

IT係香港仲係好低價
外國好似冇咁歧視it人

新加坡

但香港物價高到傻

IT係香港仲係好低價

IT 人工邊忽高
只係呢幾年正常返啲
新聞透視又9吹IT
新聞透視又9吹IT

好似係財經透視
新聞透視又9吹IT

好似係財經透視

又吹data scientists
有無人知咩係Programmer Trainee

無經驗既P

無經驗既P

前幾板好似有巴打話無jp呢樣野wor

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞