男朋友媽媽因為個仔要同我去8日日本旅行而喊

308 回覆
21 Like 879 Dislike
分手揾過嗰啦
結咗婚包佢老母癲依家十倍
你男朋友唔會放棄佢老母就你
成世比人情緒勒索
樓主淨係講條仔同佢老母問題,避過點解人地唔鐘意佢
100%分手其實都無乜需要考慮
襯而家仲早畢左業出黎又另一個世界

但其實你係咪有讀寫障礙?
我見你差唔多每個reply都有錯字
有研究話單親家庭嘅仔女 離婚率都係特別高
分手啦,佢講個啲後果全部都同佢老母有關,即係你做任何野係因為少咗3日旅行對佢嚟講都唔係後果或者係可以承擔嘅,包括你同佢分手。代表你對呢個男人根本唔重要可以取代。

分分鐘佢係英國拖緊第二條女添啦,所以幫呢段關係收皮啦
過來人,好彩拍左三個月之後分左手
不過我覺得睇人,識人老公都係單親家庭跟呀媽 但好錫老婆同顧家
因為冇另一半,啲投射咗感情響仔女度
佢唔想有任何後果要負擔(親戚會鬧佢/ 佢屋企人會鬧佢搞到auntie喊/佢可能會比auntie閂水喉冇得繼續係英國讀書)

廢到喊
係 我都拍過幾個
最大問題係單親媽咪冇曬寄託
會將注意力擺曬喺個仔到
真係會覺得個仔比第2條女搶走左
呢d case多數結左婚會要求一齊住
聽過有媽咪會情緒勒索個仔
「係咪想我變獨居老人?
養到你咁大 死左都冇人知
你條女仲重要過我」

然後情人節/聖誕見到個仔送禮物比條女
會嬲 又會同個仔講曬錢買埋d無謂野 洗乜送咁貴?
再問個仔點解自己冇份
放心,搵得裙腳仔,條仔一定廢,必要時佢仲會第一時間企佢老母嗰邊表忠,唔會企你嗰邊,靠老母嘅男人你預咗一日有佢老母你都要做最底層,隨時受晒委屈都仲要俾人屌你唔識尊敬長輩,自己衡量值唔值啦,有林作咁嘅身家都可能值嘅

同埋唔使諗到裙腳仔咁善心唔想做衰人,佢哋好多時只係因為又懶又享受慣又冇擔當,所以先卸責,純粹為咗維護自己
佢老母癲係一回事,佢容許自己老母不斷影響你係另一回事。
呢啲裙腳仔總有藉口推卸責任,屋企越有錢就越嚴重。
佢畢業之後就會話:
「我仲住係老母屋企,冇計」
「我仲要靠老母俾首期,冇計」
「我仲要靠老母幫手湊仔,冇計」
「我仲要靠老母俾幾千萬遺產我,冇計」
最後你就會好消極咁諗住同佢老母鬥長命,不過到時你日日精神受壓,可能仲死得早過佢老母。
不嬲都係 除非都係玩玩吓
認真嘅感情一定好怕對方家長唔鍾意自己
基路難行
可唔可以講下點解你覺得第一印象分無左?
我有識人都係咁,最後個女仔同個男人離咗婚
就算唔係樓主 , 下一個女友都會比佢老母嫌棄
因為佢覺得比人搶咗個仔
個男仔唔會幫你,仲有成班親戚係背後仲煩
樓主分手啦
而家都唔幫你 就算比你哋結咗婚你以後都係孤軍作戰 何必為難自己?早啲分手早啲識果下一個啦
咶你男朋友係未女仔, autie仲勁過女仔父母
真 婆媳問題如果個老公唔出聲/出面會好難搞
始終嗰個係佢個仔 樓主永遠都只係外人
如果連去多三日旅行都要妥協
好難想像婚後啲大問題樓主要退讓到咩地步
咁分手未呀 止蝕識唔識
女人而家有好多時間呀
分手啦呢啲裙腳仔好麻煩,或者你賭十年八載之後佢會足夠成熟返個丫媽轉頭
分手啦
拍拖結婚係兩個人的事 如果你男友重視e個trip 應該係極力游說佢啊媽 而唔係咩都say yes
分手算啦
結婚都係玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞