男朋友媽媽因為個仔要同我去8日日本旅行而喊

308 回覆
21 Like 879 Dislike
利申 6年感情|4年 Long D|我有意分手但唔捨得|之前預視到嚴重婆媳關係|除咗呢個問題之外其他嘢感情完全冇問題

男朋友原本7月中返香港 但之前因為係英國搵唔到下年住宿 搞到呢個禮拜日先返到

上禮拜本身講好咗去8日日本 auntie係同意嘅
最後呢幾日先講只可以比到5日
遲我一日飛 早走過我
auntie一開始同個仔講因為要同親戚食飯同埋可能有嘢要做(但佢唔記得咗),所以久由8日變返做5日
第二次男朋友call auntie同佢理論3日唔算多 auntie就喊住同個仔講話去太耐 然後就講一大堆唔鍾意我嘅原因

收線之後 男朋友就同我講5日就算 佢唔想有任何後果要負擔(親戚會鬧佢/ 佢屋企人會鬧佢搞到auntie喊/佢可能會比auntie閂水喉冇得繼續係英國讀書)

呢幾日因為呢單嘢搞到我開始覺得心淡 6年感情好似乜都唔重要 其實呢段感情仲值唔值得補救(捱住過 辛苦多好多年直到男朋友終於自由)
您男朋友本身屋企係咪完整家庭?
因為單憑呢件事,其實覺得難判斷
唯一係auntie開到口話唔鍾意您嗰個位
會唔會之前有咩誤會先搞到關係冇咁好?
屌 你條仔都係廢
走啦
死裙腳仔 不過個老母都麻鳩煩
Long乜鬼d丫 成4年冇得屌 同單身冇乜分別
年紀?Bachelor未畢業?經濟未獨立自主冇辦法唔被控制嘅,但都要觀察下你男朋友有冇決心以後要脫離老母,裙腳仔早分早著。
單親家庭但佢爸爸間唔使會上屋企過夜通食飯

以前中學已經一齊但相方父母唔同意中學就拍拖
有次auntie強逼佢要分手
call佢個陣auntie接咗電話
個時其實係第一次同佢講嘢
可能first impression就咁冇咗

中學畢業之後基本上都冇以前管得咁嚴

每次男朋友同我出街都會比auntie GPS track住
前年係有個規矩
就係6點前一定要返到屋企
如果遲咗就會比人鬧

如果男朋友冇通知auntie要同我出夜街
比佢發現咗就會開情緒勁激動
內容通常都係佢呀爸以前暪住佢做d乜乜乜/ 做乜唔識吓其他人/ 正係跟住我玩/ 養到佢咁大做乜唔生性/ 得返佢同佢家姐
你肯定男朋友會有自由?
好迷茫 就咁睇 覺得冇自由..
呢一世都會俾老母情緒勒索

真心,放棄吧啦,唔關你事,係佢老母同佢問題
佢下一個都會一樣
因為無咗公,唔會俾人搶咗佢個仔,
22 讀完bachelor 下年master 但未有畢業證書

今次真係要嘗試放低佢 好多次分都係因為auntie
快d打醒 裙腳仔真係唔可以接受
你條仔老母失婚都唔係冇原因
情緒勒索+control freak

你第時有幸同條仔結到婚都唔會好受
有咩事你條仔都唔會幫你
中國式家庭係咁
冇計一係你嫁鬼佬
條仔咁撚廢
似auntie情緒出咗問題
類似恐怖情人,但target係個仔
加上long d,auntie應該都少見個仔(?)
唔係想話auntie 咁嘅情況正常
不過如果想繼續一齊,就可能要體諒佢
或者直程真係唔好將呢啲嘢擺喺心

我明白好難,所以最緊要係同您另一半坐低傾
舉例假如將來結婚,住又會點安排?
如果另一半無為您著想,基本上可以離開
感情回憶係好難得
但長期內耗自己身心靈唔係一件健康嘅事
需要呢d comment 打醒我
最後個句真
失婚/另一半不在人世
有仔女嘅話就會過份Focus係佢哋身上
因為冇嘢寄託
然而過咗火嘅位又冇另一半提醒或者立場
好易就一面倒
辛苦樓主
係唔係上一代嘅人都係咁
完全唔顧自己心理質素
除咗auntie之外 自己老母都係咁
陏d就勁大反應

我自己睇就覺得呢d事好多餘
但我男朋友就睇得好重

都唔知點同佢講好…
因為佢身邊d frd都係群腳仔
除咗我之外好似冇人會屌醒佢
依家搞到咁都唔知點算
事實上 冇3日就冇咩問題嘅
但有時間去就緊係想用盡

但下個禮拜就飛
佢機票仲未買 我就趁低位價錢買咗
依家買就超貴 好唔低
期待咗咁耐 願意最後可能係落空
仲諗咩自由叫佢搞掂佢老母先啦
伯母個情緒勒索+控制狂程度
小心就算俾你捱到結埋婚
伯母為個孫 連扑野都手把手企喺床邊教學
唔好成日講上唔上一代,你呢一代就大進化到超級撒亞人咁

揀老公最棹忌就係裙腳仔,寧願窮廢毒柒肥矮臭,都咪揀裙腳,必定離婚收場
下個禮拜飛仲未買機票咁勁
如果你哋喺香港拍拖已經被監控,去到日本只會變本加厲,佢老母應該都會用GPS track住個仔,三不五時問你哋做緊乜、去緊邊、幾點返酒店,人都癲喎。
一個人去日本散心好過
裙腳仔可以分手
可能會比auntie閂水喉冇得繼續係英國讀書 笑左
咁仲講咩要自由呀
有個非常阿媽係慘,但你仲有得還價咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞