[月經] iOS集中討論區 (228) iOShit 17 beta尚算流暢

1001 回覆
0 Like 8 Dislike
我留係16.1,不過成日都會滿信號上唔到網
要reboot先得
鬼佬嗰邊好似未有人講

PS:Feedback咗未?

Tab s9 個價好尷尬
無咩pro app可以用到
除非真係錢多
唔係應該無太多人會俾咁貴淨係用嚟睇片
解決咗一堆相一齊 send會撈亂先
我第一次由16.6 ota升上17 beta 3都係咁,部機仲要長期發熱
之後download 個ipsw再update多次就冇晒事
想問下點樣download IPSW update
點解咁多負皮
相反上面覆佢話全部用唔到就收正皮
係因為你咁答係變相鼓勵緊
未ready update既人照update

當然討論邊啲apps beta用到/用唔到係無問題
但你覆條友明顯係諗住up主機
但又承擔唔起風險

你覆咗邊啲apps用到比佢知
之後佢哋發覺其他緊要apps用唔到/食電/多bug
佢哋就會問
原來XX apps/ keyboard/ 功能用唔到?
點downgrade返去16?
點啊我16嗰陣無backup喎咪無哂啲資料?
然後總會有你依啲好心人覆佢
整到成個討論區就不停repeat 依啲零討論價值既資料

因為let’s be honest
佢哋唔會識/唔睇#1 #2

結論
唔好喺到鼓勵明顯未ready既人用beta

利申已負皮
咁有人煩膠問嗰啲問題
咪負嗰啲人/post皮

依家啲負皮已經發展到講下都負
都未計依家已經去到public beta階段咩人都有得玩
更加未計正式版都係大把問題
而問/講正式版有咩問題一樣都係狂收負皮
兩個都負唔得?
你鼓勵緊低質討論風氣既話點解唔可以負皮?
Public beta只係相對低風險
班友問既野會exactly一樣
6-8月呢啲時間討論多啲beta有咩問題
又唔見得個個討論beta嘅post都低質
有啲擺到明元老級有哂準備/冇鳩問嘢都俾人負啦
你睇返我樓上已經覆咗
我都話討論邊啲用到/用唔到無問題

但樓上個case係明顯低質問題
然後有人覆鼓勵低質問題
啲人負皮
有咩問題?
搕到有講

https://youtu.be/h5ekELWo27E?t=539

8:59 開始
「你睇返我樓上已經覆咗
我都話討論邊啲用到/用唔到無問題」

但顯然依家已經發展到呢類post都係狂收負皮
其實我覺得最理想係好似reddit咁分返個post討論beta
都係
不過呢度都仲係有好多嘢唔知點解唔講得
明明都係官方嘢
個post就嚟冇人推
討論腐皮就仲無聊
又唔一定關篇嘢事
可能係踩到人條尾,或者係an狗負
Apple已死
細機外判咗去細機post
Watch/homepod/ipad/vision pro又有自己post
新iPhone未出
beta又唔講得
呢度有咩嘢可以討論
記得以前有個post講講吓啲實用/新app, 依家又無咗
Shortcut post都好似消失埋
我反面覺得呢類相對有營養嘅都好快消失同難維持
咁撚大個人要up beta 自己識take 返個risk啦。
我之前都講過唔識原理,唔識down返就唔好用beta.
條路自己揀仆街唔好喊唔係眾所鳩知?
邊有咁易鼓勵到,咁易嘅話我鼓勵到全世界用iPhone 啦

唔好講到咁多人對beta有性趣啦
識好多人iOS 仲停留喺出廠嘅version ,甚至連app都唔update
不如你都係搵幾個同你同level又啱傾嘅人開返個學術WhatsApp group 算啦

係唔係唔知「討論區」三字點解
佢啲口吻好似啲高官
講真話如實答嘅話係會被視為鼓吹同煽動,再從而影響討論區質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞