當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
所以你咪同香港警察一樣咁低賤
依家唔係講緊原子彈之後既事?
3,我們很奇怪一件事,就是美國和歐盟經常就貿易問題吵架(包括和別的國家吵架),甚至相互制裁,但當執行政治或軍事任務時卻出奇的一致。 我們很不理解,認為吵架就是翻臉制裁就是敵意,這明顯是在用江湖方法考慮問題。 其實很正常,他們建立的是法律關係,法律講究的是一碼說一碼,經濟制裁不影響軍事同盟。 但江湖關係是沒譜的關係,或者是八竿子打不著的關係。 二者的區別是:

第一,江湖關係,經不住一次爭吵,吵架就是敵對;法律關係,爭吵很正常,爭吵後關係反倒發展了。

第二,江湖關係,界限不清以點帶面,一個好所有都好一個壞所有都壞;法律關係,界限清晰點面分明,好中有壞壞中友好。

剛開始好得不得了,時間長了事情也就多了,翻臉的機會也就多了。 這是導致我們身邊沒有幾個朋友的重要原因。 中國人之間處朋友也是這個道理,好就是一時的熱乎勁,翻臉是隨時的事,好得快壞得也快。
你都寫到自己係港共總書記,唔當你係$0.5都唔得啦🤣
咁唔係射過你呀?射完就唔計?
所以美國有咩唔好?
中國係俄羅斯嘅盟友,即係中國係俄羅斯隻狗?
有無問題人人睇法唔同
覺得有問題就take action(fight or flight)
覺得無問題/問題不大就接受

1930年代大部分德國人覺得不能接受,所以fight
日本大部分人覺得ok,所以愉快生活

有d香港人覺得唔ok,所以移民flight
留低既香港人咪覺得acceptable lor

行動證明一切,我諗唔會有人好狡猾,明明覺得好唔ok,但又幫手建設咁pk既(如果有既,我屌晒佢地老母)

利申:本人愛國愛黨,香港e+好ok,好有前途,我會慎重考慮返大灣區發展
On9,改叫「我係你老豆」咁就係你老豆啊?!
你個3萬隻老襟邊隻低賤呀長官(無老竇)
你地臭閪蚑那話要定於一尊啦嘛
香港人其實比狗更不如
狗至少係人嘅朋友 好多人當狗係家人㖭
中共永遠會防住你 連中共韭菜都敵視你
難得既正常人
其實睇下有幾多人生就知好唔好
做日韓台人辛苦過歐洲絕大部份人
不嬲都唔係香港
香港已經證明咗

英國佬打骰:教你整蛋糕,整完英國佬分你一份

中國政府打骰:英國佬留低個蛋糕食譜,中港整好蛋糕之後,中國政府要份大既。再開你門,請自己啲富二代紅二代入嚟,多啲人一齊分蛋糕。香港人?WFC.
以前的確係,我有否認?但之後唔敢講,因為俄佬自爆,關係應該調轉
冇咩唔好,仲出過好多好正嘅電影!但政治上太過霸權主義,地球唔可能一方獨大.應該係要平衡!
你有見過邊個有錢佬隻狗可以同個主人同枱食飯?

大家都知道咩係「差唔多」
係你條撚樣將啲本質上開同嘅嘢撈埋然後話「差唔多」
我唔係企red china呢邊
笑死,德國人就大部分唔ok,日本人就大部分ok
橫濱瑪麗
好出名下呢段歷史
咁日本自衛隊d武器同邊個買…..?
睇下日本出名既大公司例如SONY背後隱藏股東係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞