當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
想瓜分就唔會掟核彈啦! 戇鳩仔
曰本無資源 食黎做乜
霸住人地塊地,攞唔到人地個心。你參考下古今中外嘅例子就知,唔使睇(距離)好遠,亦唔使睇(時間)好舊嘅歷史⋯⋯
你係咪以為自己好醒
典型既非黑即白思維
一定係拳頭大細決定邊個話事?
咁點解D國家領導人唔係格鬥冠軍?
的確 近代北方政權就係自古中原人稱嘅夷狄
中原人早已大量南移
美國將佢由一個比核彈炸完既廢墟升到上世界第二
咁叫食左就算宜家迷失的三十年都係屌打一大部分發達國家
你拎黎同中國印度東南亞呢D二三線垃圾國家比
就係因為明治維新打好左個工業根基,所以美國先會揀日本做東亞代理人。

你估台灣、韓國、甚至支那唔想做日本個角色?但佢地做唔到。因為當時成個亞洲,係得日本一個國家已經工業化,有曬技術、人才、加成條產業鍊同資本,所以扶植日本既成本係最低同最快,只要比錢日本就可以好快再發展番。

同埋,無論係明治維新定係戰後,日本一直都達成左佢地同西方先進國家平起平坐既目標,即係人地既國力係同英美德平排,唔係咩低人一等咁。
五毛為左滿足自己幫中共邪惡都唔係好衰

唯有幻想全世界都係邪惡黎安慰自己
因為中國印度東南亞仲係舉棋不定啫
佢地學似日本南韓咁堅定奶美國一早上左位啦
根本當年如果國民黨贏既話聽美國支笛
就唔需要有亞洲四小龍
中國一早就係世界第二
啲二三線之所以係二三線咪就係因為美國唔施捨比佢
當年係全靠美國係日本搞日本版共産
當年日本貧富懸殊嚴重
美政府解體財閥同地主,用平嘅地價分賣啲地比小作農民
減少咗當年嘅貧富懸殊(當時好興共剷主義(好似而家興blm 女權咁),美國驚蘇聯共產黨會成功侵入日本,所以先發制人)
自已打開本歷史書啦有人想知再講
戰勝國係中華民國
依家中國二戰時係中國民國敵人
一貫內宣手法 臭蟲論
其實北面滿州國都唔少日本妹
食左點解佢哋依家係獨立國家
所以食左乜?
美國最衰係出兵日本支那搞獨立
你都識講日本本身條件好,即係就算唔做狗,美國都會同日本合作架啦,仲未明個分別
依家個日本同小美國有乜分別
喺一般人嘅認知之下
主人同狗係唔會同枱食飯
可能你會同你嘅主人同枱食飯
咁如果你覺得你呢個例外會令到我個比喻無效嘅話
咁我冇乜嘢好講

當日本憲法比美國本身嘅憲法對人權嘅保障更好嘅時候
點撚樣日本係美國隻狗啊

就當二戰完咗之後盟軍司令部統治期間日本真係美國隻狗
而家嘅日本點樣係美國隻狗啊?
呢個唔係共產 只係扶貧政策啫
共產最大之惡係唯物主義 人都只係資源 所有人要為社會奉獻勞力 打壓知識份子
唔做中國豬都唔一定要做美國狗姐
You are so 天真
你話到事咩?
當年唔係痴英國佬香港有今日?
果然美國就是對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞