當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
俾開依隻
你好低賤
其實你係咪理解唔到咩叫「同枱食飯」?

帶隻狗出去食
坐上台
幫佢叫高級牛扒走鹽
幫佢個個星期美容

上面呢四樣嘢最多叫對隻狗好
同「同枱食飯」係兩個level 嘅嘢嚟

如果你對語文嘅理解能力低到咁其實都好難同你溝通
霸你老味咩 好似支那咁收買哂啲非洲國家就唔撚霸權
去日本玩,等於一次過去晒四個國家
到時就變真家鄉
手持bno可以去日本定居
美國點會玩殖民,45年之後佢連菲律賓都唔要
頭先用手機覆唔方便,而家坐定定再覆你
我唔係講緊有錢人隻狗定係窮人隻狗
而係日本嘅待遇根本就唔係狗

日本同美國可以組成G7同枱傾計
乜有錢人隻狗可以同主人同檯傾計,一齊食飯?
前幾年,日本唔理美國反對同韓國持續交惡左幾年
乜有錢人隻狗可以唔聽主人話?
美國曾經就二戰日裔集中營向日本人道歉
乜有錢人會對自己隻狗道歉?

呢個世界係咪全部上下關係都係主人同狗嘅關係?
你打工,你老闆出糧俾你
你係咪等於老闆狗?
咁你同支那人一樣思維,我當你係支那種又有乜唔啱?
我都話你只不過係隻有錢D嘅支那種
咁多留言最有說服力都係你
歷史係細節合成
唔係玩緊世紀帝國
後人馬後砲就簡單
好在美國唔似中共咁低手
笑死,咁你想點?
習總夠有同港共班官一齊食飯,我夠可以話同「同枱食飯」係兩個level 嘅嘢嚟,搵野講
係美國戇居,中共話曬同契哥同一套意識形態,點會話畀你扶植就反枱
食到人地肥肥白白,成個日本工業都係美國人捧出黎
控制人控制到就黎有錢過佢自己
咁叫食左快D食撚埋我
做個樣俾你班傻仔睇就真係以為平起平坐
中俄夠有啦,咁又平起平坐呀,笑大人個口好
所以先搵左東條英機祭旗明明成件事天皇話晒事,一話投降即投降冇人抗議過
瓜分咗啦
而家東京上空仲有美軍管制嘅橫田空域,日本政府冇權管,羽田機場航線起降都要避開。
日本國內線可以飛過係同美軍爭取返黎,自己國境內嘅空域都冇權分配
你個世界係咪非黑即白?
唔係平起平坐就一定等於係主人同狗?

你同老闆打工係咪等於你係老闆隻狗?
唔該你答下我
我老細唔會駐軍喺我屋企揸我春袋
如果有執行的話,中華民國而家就唔止係台灣
有能力去侵犯人 即係全世界得美軍同俄軍係軍隊
現實就唔只日本 其他國家都“冇能力”去侵犯人
其實自衛隊都係個朵啫 假若有一日美國消失成個世界冇咗個軍事阿頭 日本自衛隊都係可以做你講嘅嘢
你語文能力低真係唔係扮㗎喎
「同枱食飯」嘅subcontextual meaning 係「地位對等」
我唔知點解你可以戇鳩到理解做字面意思上嘅「同枱食飯」

至於我想點
我想話比你聽美國同盟友之間嘅關係唔係主人同狗
因為兩者嘅關係係對等嘅
畫埋出腸你明未啊讀寫障礙?
岩...大陸做左俄羅斯隻狗
你覺得佢地地位對等證明你好撚天真
東德對比西德叫發展得唔錯?你發撚緊夢
焗買美國大米,但日本人唔食,年年都係放到變壞掉O左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞