當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
睇下有幾多中國人去日本旅行飲飲食食
我就係想睇下由蘇聯控制嘅日本有冇機會係唯一行到社會主義嘅國家
如果你幫到我你又覺得我對你有用既 咁呢支槍未有耐會開
咁有咩問題 只不過係多左支槍係頭
而事實證明美國係幫到日本
你出黎做野都係咁架啦 你有野係人手 你幫到人人幫你
除非你係得你幫人人唔幫你
原子彈你攞3 年9 月比?
咁大陸夠兩三代啦
日本都冇軍人 得返自慰隊
岩呀,所以港共無問題
蛾螺屍霸晒成個外東北你地臭閪蚑那賤蛆當佢地老竇添啦

仲有你地香港長官強姦未成年少女,又想香港人當你地朋友
咁呢支槍未有耐會開
唔好意思,係開槍射你兩獲先(原子彈)
所以咪唔反日囉,成班去日本旅行
你夠叫支那雞啦.A0毒撚雞蟲
證明拳頭大就係皇道
叫雞你情我願,強姦呢長官
Cctoy咪就係成日話好過你香港點點點囉,咁香港夠好過非洲唔少國家啦,成班臭蟲論
黃竹坑無教你叫雞同強姦既分別呀長官
你把口話要殺盡支那臭閪,但偷老母錢俾佢地
五毛又爆啲idle舊acc嚟用
我強姦叫雞都唔會做
最老果一輩其實依然比較仇美
不過果一代其實都死得7788
中國人一向錯誤地將現代國際外交關係,套落中國歷史嘅「征服/被征服」、「藩屬國/朝貢國」關係度。佢哋嘅狼性推崇一山不能藏二虎、不可沽名學霸王,只有口講就互利共贏,實際上就係想自己贏兩次

知乎曾經有一篇文章點評得幾好但已經被移除,reddit有轉載:https://www.reddit.com/r/real_China_irl/comments/14kc4si/中国人请不要用江湖黑话看问题更正版/

節錄如下:
我們在看待國家關係時,尤其是在涉及與美國有關的關係時用的總是這些詞彙:霸主地位、抱大腿、老大老二、鞍前馬後、大哥小弟、跟班的、聽話不聽話、拍馬屁、白眼狼,等等。 總之,一水的江湖黑話。
……

1,在談論英美關係時,我們老說“英國不甘屈居人下,與美國又發生了什麼摩擦”,我是這樣看的:

英國人認為,實力所限把主導位置讓給美國很正常。 沒有屈居人下的想法,因為很多事情英國確實無力承擔,讓美國承擔不但會把事情辦好還會省去很多麻煩,何樂而不為。 既然讓美國去乾就得支持美國,支持了美國就等於發展了自己。 這就是英國人的想法。
講事實就五毛,CCtoys 果然同小粉紅一樣
啱你啱
你個英軍老襟既事實呢長官(無老竇)
事實你係a0毒撚雞蟲
你個長官蔡展鵬同前輩鄺球會做啦嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞