當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
呢個計劃叫咩名
當年美國以反帝國主義起家,對殖民地呢啲帝國主義產物十分厭棄,瓜分或者殖民日本佢哋冇咁做。呢度唔討論佢最後走美帝路線。

亦因為咁導致美帝唔太識得管治一個落後地方,伊拉克阿富汗佢走咗之後都係一鑊粥,而當中大英喺伊拉克管理嘅巴士拉又管理得好過美帝管嘅巴格達好幾倍,就係因為大英真係殖民地大宗
hawaii 了解一下
印像中日本左派隨著赤軍連自我毁滅,收皮到今時今日
咁你有無發過癲
趁你老細唔為意咬鳩佢春袋先?

日本俾美國駐軍,我會當係還債咁去睇
因為當年真係日本搞鳩美國在先
美國同日本似債主同債仔嘅關係
不過事實係美國爭啲放棄蔣介石政府
係因為打韓戰先決定繼續扶植蔣介石
中國人一向錯誤地將現代國際外交關係,套落中國歷史嘅「征服/被征服」、「藩屬國/朝貢國」關係度。佢哋嘅狼性推崇一山不能藏二虎、不可沽名學霸王,只有口講就互利共贏,實際上就係想自己贏兩次

知乎曾經有一篇文章點評得幾好但已經被移除,reddit有轉載:https://www.reddit.com/r/real_China_irl/comments/14kc4si/中国人请不要用江湖黑话看问题更正版/

節錄如下:
我們在看待國家關係時,尤其是在涉及與美國有關的關係時用的總是這些詞彙:霸主地位、抱大腿、老大老二、鞍前馬後、大哥小弟、跟班的、聽話不聽話、拍馬屁、白眼狼,等等。 總之,一水的江湖黑話。
……在談論英美關係時,我們老說“英國不甘屈居人下,與美國又發生了什麼摩擦”……
係,共產主義完成得最好最完美嘅方法係全民AI,所以真係會滅絕人類
你自己都識講主人同狗同一張枱食飯夠唔等於咩
咁點解美國同日本領導人一齊食飯就叫對等
咁就叫對等證明?咁中俄係唔係對等?
你老母同你講嘢真係屌三聲
反駁完你個濕鳩比喻
畫埋出腸我個論點
你條撚屌唔反駁個論點不特止
仲要就咁拋低句人身攻擊之後乜鳩論點論據都唔寫

你呢啲唔撚只係讀寫障礙
直情係智力低下
咁個個國家嘅大使館都會有駐外武官嘅
正如中國駐美國大使館都有解放軍嘅軍官
唔好意思,我唔滿意會唔做,離開老細
日本無得唔服從美國
你先好笑,同枱食飯就叫對等
但跨縣玩就好唔方便,不停出入境
自己去偷襲珍珠港仲仇人地
唔好當日本人係中國人咩都唔知
中華民國差啲多左個領土
前幾年,日本唔理美國反對同韓國持續交惡左幾年
日本禁止向韓國輸出半導體原材料
咁大件事,身為日韓大佬嘅美國都阻止唔到
咁點解日本係狗?
你老味
你咁撚執著「食飯」做乜鳩啫
我講緊「關係對等」啊
你呢啲咪正宗小農DNA 囉乜鳩都食

仲有
我幾時有講過「同一張枱食飯唔等於咩」啊?
中俄關係點樣唔係對等啊
咪撚叉開話題
你講中国?比美國佬用發展中國家待遇氹左落搭做血汗工廠,日日比美國佬揸住春袋(核心技術)撚狗咁撚,重要係咁幫美國買責
話佢支那種真係無錯
一係就平起平坐
否則就係主人同狗
真係支那數千年嘅智慧結晶
因為唔係直接損害美國佬囉,下面兩隻狗嘈咪做下樣囉,真係要反對唔通會反對唔到呀

日本咪又係要俾美國駐軍 ,咪又係改唔到憲法,發下脾氣就叫唔係狗,我會唔撚做,以後唔洗聽佢講野
咁你又講同枱食飯。笑死人咩
咁點樣關係對等呀?做下樣開下會就覺得係呀
中國歷史上連平起平坐都冇,充其量只有恐怖平衡(中蘇)同短暫和談(項羽劉邦)
你語文能力真係低到我好難同你討論
我再講清楚啲比你聽
我係用「同枱食飯」嚟比喻「關係對等」
而喺現實層面上同枱食飯唔一定係關係對等
你喺到針鳩住現實情況係冇意思

明未啊文盲?
宜家咪同你「同枱食飯」唔等於「關係對等」囉碌柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞