當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
日韓互咬
影響半導體供應,影響東北亞安全
美國點會無損失?
如果控制到點會唔去控制?

我唔再覆啦
同你呢D支那種,支那思維嘅人認真討論只係浪費時間
笑死,點影響東北亞安全?無晶片北韓定支那會出打佢地?
事實係,人地60年代開始已經做左亞洲一哥,80年代到而家一直係世界二哥,你講到日本好似阿富汗咁
做亞洲一哥同係唔係美國隻狗有咩衝突?我有話過同阿富汗咁?你咁好笑?即唔係阿富汗咁就唔可以話慘
你真係柒到,忍唔住都要再覆你一次
當年日韓互咬唔係限於半導體
係連軍事協定都取消埋
原本美日韓共享軍事情報
變左美日同美韓各自分開

你先真係笑死人,我唔陪你癲,閃人先
所以分個4國 笑死
文明嘅人就咁諗 有自知之明退落嚟畀其他人carry 呢啲先叫共贏
中國人成日覺得國與國之間係對手或從屬 事實應該係團體戰 carry人同被carry係平等關係 一齊進步令國家更有實力
你都識講美日同美韓一樣有共享,對美國佬有咩損失
要大家一齊朋友呀
第一
我一開始講「同枱食飯」
就係用嚟比喻關係對等
套返落我句comment 到
就係「你有冇見過有狗同主人嘅關係係對等」
而就算現實層面
正常情況下都冇狗會同主人同枱食飯

第二
我唔係問緊你「現實有冇國家關係係對等」
我係問緊「國與國之間點先算係平等」

我唔知點解你會講咗去美台關係
但係真係冇人講緊呢樣嘢
同你呢啲讀寫障礙嘅人講嘢真係慘過食屎
文明世界畀過機會中共 搞國際貿易共贏,結果中共搞國內貿易壁壘同埋用原材料供應做威脅籌碼,點叫人繼續侵你玩
雖然你都擺明係五毛嚟
我照解釋俾你聽

個理由好簡單
如果一定要 支那解放軍同美軍 兩邊揀一邊做同盟
一定係揀美軍做同盟 支那做敵人

打杖企喺美軍對面就係咁嘅下場
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1683958243.A.12F.html
掉兩粒原子彈彈就算佢地守喺本土都死啦
咁咪即係「同枱食飯」唔係對等,你比喻有錯囉仲兜
現實大把啦,你見識少咪撚柒

「國與國之間點先算係平等」
無。滿意未?
講美國你就支那,你擺明CCtoy
美國無興趣侵佔人國家,佢要做全世界無咩國家頂到
如果你話做美國隻狗做到自己國家個個都有飽飯食有工開,個個搵既錢都多過九成其他國家,細路仔可以享受優質教育,大家有閒錢周圍去旅行,咁有咩所謂?

同埋呢啲叫大國關係姐,佢同美國係互助關係,唔係比美國剝削緊。

最後,人地日本一百年前係全亞洲都仲係殖民地果陣已經打贏沙俄同啲鬼佬平起平坐,比你話係做人地隻狗
美國1983年出兵入侵英聯邦國家格林納達都冇聽過?
英國嗰陣屌哂鬼喎
咪因為佢根本就唔係玩團體戰嘅心態 有著數攞盡 然後仲想自己搞另一壇去擴展勢力 真係同你文中講嘅黑社會啲反骨仔心態一樣
笑死,美國喺1983年入侵過英聯邦加勒比海國家格林納達
其實你講一大堆廢話做咩?我話有個人天生有病好慘
你話佢有大把錢大把女又靚仔,有病有咩問題?拉去其他野度
清打過四次緬甸,四次都收皮,二十年後緬甸向清廷示好,乾隆帝認為緬甸肯派人過嚟納貢即係代表打贏咗,就將打緬甸當做十全武功其中一樣
佢地以為美國一立國就宜家咁大?
如果佢地想講以前咁耐嘅事都講無撚病呀
咁支那近年有成功搶人地領土咩
用生育率講唔適合喎 印度咁多人生 唔通你會覺得印度生活好過日本?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞