當年點解美國唔瓜分埋日本?

418 回覆
10 Like 92 Dislike
利用既有既國際秩序搵著數(WTO, UN, WHO, 國際刑警 等)

再破壞秩序 謀求建立自己嘅新規則
喺有爭議水域填海造地 算唔算
而一兩年日本政府咪應美國要求增加軍費
所以而家又無錢要加稅
我個comment 嘅邏輯係
>前設:同枱食飯用作比喻對等
>冇主人同狗關係係對等
>美日同時喺G7 入面
>美日關係對等
>美日關係唔係主人同狗

而你就前設咗
>美日關係係主人同狗

咁點撚樣討論啊匡智?

我問緊你喺你最理想嘅情況之下
國與國之間嘅點先算係對等/最接近對等
唔係問你有冇啊傻鳩
你又係邊個隻狗呢
lm
正常發達國家就係會搵啲平既地方轉移自己既生產
當年日本係平,就好似2000 年代果陣中國係平
而家又轉去印度東南亞平一樣
日本去到最高點果陣咪又係比美國佬搞掂左
如果唔係點解要迷失的二十年,三十年都來緊
日本掂係美國佬施捨,美國佬覺得你太掂,隨時可以拉返你落來
咁樣比人隨心所欲屌完就推低得既國家,唔係比人食左係咩
果班去完都係小日本咁屌人
你噏乜鳩
個問題係,你口中講既病就係佢有錢又靚仔,咁呢個真係病嗎?

如果佢冇呢個病佢就又樣衰又窮
仲有當年美軍係諗住打登陸戰佔領日本
不過個陣兵推完發現如果打登陸戰會死80萬美軍
所以先諗無接觸不平等攻擊即係掟原子彈
順便解決埋蘇聯插手嘅問題
有人抗議過,可以睇吓宮城事件,主戰派刺殺主和派軍官,再打算攻入皇居,不過失敗咗
識多樣野, 謝謝
其實殖民地好難搞
直接管個大國家係管唔到
又革命又盛
結果都係要返當地人管
咁不如直接同當地人政府協商
做d滿足你國家利益既決定
傻仔蔣介石,當年國共既戰局,比多廿萬人佢都係會輸
其實中國根本一開頭已經輸左,但死唔投降,投降啲平民根本好多唔駛死
無謂同cctoy 拗十成本身都冇讀歷史,人云亦云
如果係既話過日本溝日本妹可以講普通話
亡羊補牢啦 好過冇嘅
點解中國唔係攞中國?
加拿大係唯一成功入侵到美國本土嘅國家,仲要佔領埋首都同燒左白宮 O Canada!
你俾人用到例子駁你即你個比喻有問題囉仲兜
>無主人同狗關係對等
>而有主人同狗同枱食飯
>即同怡食飯唔關對唔對等事啦

咁白痴嘅野仲要兜

國與國之間嘅點先算係對等/最接近對等

咪同你講撚咗無囉。知唔知咩叫烏托邦

笑撚死,連個憲法都係美國幫佢搞唔係狗,有咩好討論,係人都知嘅事實你話平等,果然係CCtoys
笑死,日本明治維新個陣唔威,個陣有做狗?
Operation downfall
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞