裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
邊個裝修佬唔係?
想準時我諗要做多啲溝通同埋定時做個進度檢查。檢查除左係睇實個進度,係盡快改咗啲做唔好既位
請人日結,你要提供所有架罉工具,施工所有工序指示
工人淨係人返嚟,你叫佢做邊樣就做邊樣

講白啲,你乜9都唔識想淨出人工按日計你諗L多咗

人哋係一個一個項目判嚟做,幾多日人工關你L事
下???咁又點都講得出

我之前跟過好多裝修寫到明遲一日賠幾錢,有一單係銀行,寫到明遲一日十萬,結果遲左12日,俾銀行追討120萬。

呢個係信用問題
1. 間樓仲係人地手
2. 你原則上可以同佢嘈, 不過你要預備佢玩野, 或者爛你尾, 之後條數你都要計埋 worst case 係幾錢呢度
3. 合約如果無寫明佢遲有咩要賠俾你嘅話, 佢跟住合約黎同你講, 你都係無乜野可以做到.

我唔係話你唔可以爭取你嘅權益, 不過只要合約無寫過話遲就賠嘅話, 佢同你跟足合約黎同你玩嘅話, 你同佢嘈得一個結果, 就係爛尾.

你如果一早要諗住保障自己嘅話, 係開工前 份合約就要寫到明如果佢遲交樓俾你, 佢要罰乜野寫明係合約上面. 不過100% 你要咁嘅條款嘅話, 佢會寫到一年內先做好俾你都唔算遲.
佢應該幫你供到最後一期以報你不計較之恩
咁係裝修判頭既事
關業主咩事
業主比錢就多數by job
呃得仲勁呀傻閪
喺香港揾開食嘅仲話可以攬炒上門斬柒佢 班磚材一死返上去你揾邊個報仇
工程延誤追加撥款香港基本嘢啦下話
果位巴打好正常喎
簽約前有講,佢亦都口頭承諾咗,不過佢話公司政策唔方便寫落份約度
銀行裝修又點同你自己屋企裝修?
你拎銀行裝修果份合約terms,叫個裝修佬簽,你睇佢理唔理你
你有冇錄佢音?
自己做得慢仲想我比錢?弗撚咗?
咁撚懶皮你拖到出年我咪要出你成年糧?
痴撚線,香港依家發展到違約都仲大條道理。
拗唔撚贏
咁只係合約寫得差
如果換轉係地盤
一日唔收貨
一日都係業主惡曬
咁你份約只係寫大約幾時完,又冇寫到完唔到有咩後果,當然你可以循民事索償去claim 你嘅損失。

人地銀行裝修,多數合約有寫明Date for Completion, 有 Extension of Time clause, 有 Liquidated Damages clause。咁就自然可以跟據合約條款叫佢每遲一日賠幾多錢啦
咁都有得比較
你係咪第時重有好多間屋比生意人做?
裝修佬理撚得你呀
出面判頭爛尾完無下單就驚姐
個問題係,你拎地盤用緊嘅合約條款,人地裝修佬都唔會So你啦,除非你係過百萬生意,又或者係用大公司名義去俾單job佢啦
遲20都嘈,你想唔想收返層樓架
咁只係中國人無合約精神
真理
自己做QS,幫屋企人睇裝修,都要事先打定底,叫佢荷包要預多少少 in case有野要改,租地方住都起碼要預多個月buffer。

其實唔係遲太多都已經當執到。
師兄識啲野,標準答案就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞