裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
材料我全部搵設計公司買,至於改動,我只係3月時講過要加兩張床

“開頭給我設計圖時一個價,後來每隔幾個月加一次,又改稱原來樓梯不包,燈不包,很多很多項目又不包,工程一直拖,但已變了五百多萬”

咁佢份報價當初點寫?一份合格嘅報價單係應該要有itemized breakdown,有適當嘅數量同單位(例如米/平方米/個),多數會按照房間location去分好類,有寫清楚包嘅物料來源地牌子,寫清楚要包嘅工序/施工方法(例如瓷磚係用乾濕沙定係膠沙?做完防水要包試水?做完水喉要谷磅?),有咩item係事後翻度(例如電掣係按最後做咗幾多個計數?),有咩嘢係個客自己買料(常見例如潔具燈具)

“最初說9個月完工,後來年半還不行”

仍然係報價單問題,當你成功俾人話到咁多野唔包,咁佢自然大條道理話你加野要做耐啲啦

“要整理漏水問題,但結果整間屋漏水仍非常嚴重”

呢個就唔知係手工物料問題,定係有其他原因喇。

不過佢單野都10年前,我上年搵裝修公司果陣,搵咗三間,都有兩間俾到份見得下人嘅報價。淨低果一間嘅報價,咩item都係一單一單,電掣寫約幾多個,要佢改又唔理人,淨係識得問我幾時confirm佢
告佢
告到佢仆街

睇返你個情況,其實人地賠返十幾日酒店錢你已經係肯負責任嘅行為

7月完工3月要求加床,聽落係有俾到裝修公司好充足嘅時間嘅。

見你有搵設計公司,即係一站式包設計裝修果種?咁合理期望係佢主動按工程進度約你去夾野,所以傢俬遲咗聽落係佢責任,但佢都已經賠返酒店錢俾你,當然如果你認為你因此仲有咩損失,你可以再循法律途徑追討。

至於點解上面咁多人都話要預鬆啲時間?你自己個case都睇到啦,工程期間嘅延誤,有時兩邊都各自有要負責嘅部份。例如房署執修會遲,呢個係業主嘅風險。所以如果預得太緊到頭來只會自己suffer。
冇lu, 我見佢肯賠我都冇追究落去

樓主應該係第一次裝修
口頭承諾其實好易出事,到時人地唔認數,你有冇咩證明?錄音?第三方witness?

所以最好叫佢白紙黑字寫低晒。
多得朋友介紹,搵左間準時完成+成個過程同價錢都好滿意
剩傢私未搞,己經可以住
想問吓大家啲裝修係咪都預咗佢會delay?

我交咗第一期錢之後,佢哋俾咗個好基本設計圖之後, 要三催四號係請先會嚟到度尺, 比完comment呢又唔覆, 要開始發火先覆你話改緊
你有冇full time RSS呀?
係會預delay, 不過多數係造傢私果part, 前期工作反而快
交貨唔差 冇爛尾 就算啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞