裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
所以香港好多民生野都好撚落後...依d裝修工程差唔多每個人都會經歷既野居然無法例機構監管
遇著唔好彩既收你海鮮價俾番垃圾淘寶質素你
你教緊樓主違約啵
人地已經講左 100 幾廿萬想寫到tender 係咪忽大左
將心比己啦 你過唔過到自己 接唔接受到自己屋企係咁既款先?
我諗好多人睇得多咩爛尾咩走數拖期都好撚驚但求無穿無爛正正常常就得
但係自己做依行問心多仆街定少仆街?
樓住可以一世
氣只係一時
做左10年工程
細工程真係未見過準時交貨
其實工程不論大小,有關工期同埋Monetary claims 嘅監管從來都唔係來自法例監管,而係來自合約內訂明咗咩人係Archi咩人係QS,佢地各自響合約內有嘅權責。

至於點解大型工程可以寫得到,而小型裝修工程寫唔到呢啲合約條款。咁係因為bargaining power嘅問題,你好似政府有咁多job,好似誠哥咁有錢嘅,你都可以有咁嘅bargaining power去決定合約要咁寫。
我早排有見過某網上裝修平台,寫咗份標準裝修合約,仲將一啲常見嘅trade嘅收貨標準都寫咗入去。佢哋聲稱經佢哋平台搵嘅裝修公司全部都係會跟據呢份標準合約去做。

至於咁做有冇令到件事好咗,我唔知道喇,因為我冇用過佢哋啲判頭。
樓主有病
大型正苦野有覽管都例遲
以為自己係咩料
係條三行佬見到呢個post實搞鳩你
咁係咪要跪係到幫佢含去求佢
就係香港人寵壞哂裝修行業
遲半年我都見過.
最後做咗95%....
5%就放棄咗
遲廿秒我都告鳩佢
好多都係由貪平開始,最後因小失大,我報輸果單野最後業主要40鬆d先埋到單,點解我知,因為我最後幫上手執屎
最後真呀
d contractor 老闆呢世人好多機會靠d大client搵食
今次得罪A,下次得罪B,做臭個朵真係提早收皮

但某d人覺得自己俾個少少錢就以為食得住個裝修公司,唔做你咪做其他人囉
三個月 你計左紅日假期個d未
1個月內算係咁啦
係 好撚反智
個口吻仲好錢比錢個個錯咁
比人呃少左已經要求神拜佛咁
除非好有把握 否則最好唔好同裝修佬玩
有冇諗過其實係政府有野加有野改,先會搞到超支同Delay?
屌你老母 樓主要俾人屌下先得,咁不如俾1.5價搵多啲人做囉
笑撚死我咩,依頭D裝修佬先叫人唔好日日好似睇著個犯咁上去煩鳩住哂,依頭又怪人自己無跟足,無依方面知識,屌你老母我識做洗唔洗搵你呀?入間餐廳食飯你都剩係睇好唔好食啦,係唔撚係要識埋點整咩材料先有資格評論呀大師?
個個都係睇成果架啦,你整到一顏一忽,跟著同人講無錢係咁上下,咁你又接?又話同俾錢個個理想不似預期?講到尾咪又係做完算撚數,責任問題呀。王祖藍個單500萬裝修夠多未呀?咪又係俾人昆撚左一鍋咪又係延期加錢,所以根本就唔係幾多錢既問題,而係人既問題
所以咪話香港D裝修風氣咁撚差,又咁撚多爛尾同仆街個案囉。
依家係咁撚樣既風氣,裝修行業就係咁仆街架喇,你唔跟足怪邊個喎
跟著又講到自己幾撚多苦衷咁
返到入去住已經超額完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞