裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
on9, 你快啲同師傅講啦,想睇你之後點
正常60日+30日三倍租
90日後仲有冇得延?
直接開名喇
正常,裝得修就預左有出入,如果跟足啲日子交貨,你仲擔心手工問題
裝修遲交貨係常識嚟㗎喎
如果你少執都話會正常時間收貨
你咁樣大執一定會遲
而家啲裝修師傅手頭上一定有幾單係手
去親都唔見有師傅喺度㗎啦
根本唔知佢幾時做野
而家話遲20日
分分鐘會再遲多10日
仲有28日,不過唔叫延期,係28日唔搬走就收房
冇,要住酒店
即係你已經交左公屋住緊酒店?
唔正常..... 20 幾日太少.....
趕住收房配俾天龍人呀
我當年全屋大裝修 (2015左右)
合約寫明 先比30%開工
泥水水電防水做完 驗完再比 20%
磚瓦鋪完 驗完再比20%
廚廁櫃做完 驗完再比最後30%
師父買料claim錢最後先一次過 執修完比埋(大概係全部工程額外30%既錢)
最後,如期3個月內完工,每早一日額外1000。
結果2個月就完左工,我搵驗樓上來驗都合格收貨😂 額外獎金35000

但其實一開始就budget左落個預算度大概預大50% 所以全程都比較輕鬆 師傅要買咩料 係咁易自己double check下價睇下評價就ok

我覺得係睇你有無誘因令師傅將priority放落你度者😅
好心你裝修遲一個月好正常

間屋係人哋手,你要咁樣玩嘢,人哋都可以暗地裏玩番你

搵啲嘢塞水管,等你住返半年先開始塞
用牛油喺電線管穿電線,等你慢慢惹曱甴
訂造傢俬砌嗰陣拎走幾件,你表面睇唔到,等你住落先知容易爛

咪鬼聽啲連登仔成日話客人最大
人哋裝修最多受你氣幾個月,你住就10幾年
仲有無師傅contact
咪撚再打emoji啦柒頭
所以每隔2-3日就去自己去睇下
唔係佢又慢又hea
有都無辦法比你
唔做自爆野

但我覺得大部分師傅都會肯同你簽依種對賭協議
每早一日有獎金 早一個月佢直接袋多3萬幾 拖你來做咩
拖你都要扮下工,不如做快d仲happy
自含啦八婆
Blocked
等比人告
唔係所有嘢都可以趕

假如你用砂磚間多間房,正常最好等兩個月以上等啲水泥收水再批蕩

如果唔係幅牆同原本間屋嗰啲水泥之間好容易出現裂紋

你咁樣咪即係鼓勵個師傅唔好等直接批蕩
你比好premium 價錢 一定可以要求人地準時交貨 大水魚 寫埋3個月包做到都得
但市價 甚至再平過市價就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞