裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
因為啲客唔會想咁遲
但佢又食唔到咁多客
但佢又唔想你搵第2個 咪照簽左先
即係唔夠Capacity
依種情況就同師傳加驗樓師傅傾
我就無用砂磚,用Dry Wall加隔音去間
又省位又快 唯一係果面牆唔可以掛電視
你都係貪平先搵呢間野做,頂爛市既公司出事既機率一定高架喎,要平就預咗架啦,嫌貴自己落手做丫
支持樓主追討合理賠償
個重點係要比誘由師傅唔好拖你
因為真係好多師傅係同時幾個job做緊
你同另一個盤係爭緊resources
我所知係果時師傅為左趕我依張單
係玩到係其他地方同時開機整我d木工野
所以最後木工果part係快到傻左
磚瓦牆身油完油 驗樓一日 過埋個weekend就可以上櫃(我要求係櫃底都要有油漆/洗手間櫃後都有牆磚)
唔好怯,快d叫佢賠,唔叫死全家
去到最後先知遲?中間佢既工序有無跟期?
中間有工序遲左又唔出聲問佢,會唔會按時交返間屋比你?你無比壓力, 人地當你無問題嫁啦
30萬300幾呎唔係市價咩?

有追,油漆甩期我有追,但訂造傢俬係最後才上所以最後問,一問就出事
其實應該差唔多
我500ft2 用左60萬
全爆洗手間防水重做
合約寫40萬,料錢1x萬
獎金3萬5
中間請下師傅食飯 幾千
埋單唔洗60萬
有追, 但佢點講?講會如期交貨?
冇錯,大不了打官司住多一年酒店,做人最緊要係原則,遲咗就要賠酒店錢+違約金,要你班裝修佬做義工同我免費裝修間屋
用幾十萬,為左幾千同裝修佬嘈,希望你完全無野要執漏
我起初俾個期係7月14日交收,但我哋想7月6日,佢話會儘快,每個工序佢都有send相video,油漆遲咗我都有迫佢而家已經完成晒,點知上星期五第一次問訂造傢俬,佢兩日後覆what’s app話7月15先到港
其實你有無概念, 傢俬要預返一個月左右?
你應該6月頭就要問, 訂左傢俬未
其實哂氣, 倒不如自己睇緊d
見唔對路就直接同佢傾, d 錢始終係你度, 你先係老闆
去到後期, 講遲唔遲對大家都無咩好處
有咩事同得罪廚房佬一樣
遲20日你咪算好彩囉
無架啦
要比壓力就裝緊個陣 宜家裝完收貨就算啦
你日結請人?
佢原本個schedule係5月初同我傾傢俬設計跟住預時間搵設計問題再改,但設計師5月31日先同我傾設計,師父度呎再發現問題來來回回6月15日先final傢俬設計(我起初都對傢俬所需時間冇概念,佢6月7日第一次俾schedule 我睇已經太遲)
未必關事,問都冇用,要油漆差唔多起貨先會叫廠做傢俬,因人地就唔會租個倉放你堆傢俬
咁係你遲左傾傢俬喎
15/6 先決定到點樣做, 15/7 落黎好合理呀,人地無呃你時間
廠係真係需要一個月時間去做
你應該要諗下點解唔早d 決定好d 傢俬設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞