裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
屋苑擺檔既仲要全撚部係同一班黎,只係唔同名
證明你都唔係跟得幾多拎住家同商業裝修黎比
要跟合約,寫早1日完成加10萬仲有效率啦
照咁講咁你可能搵左間唔好既裝修公司
證明你用開/做開d公司冇乜誠信

違約都大條道理,仲講乜鳩要跟合約
張約又係大家同意情況下簽,搞撚到不平等條約咁
既然想違約,又何必扮晒野懶有規模咁出合約,口講口賠咪算囉
遲兩個月都得
點解唔理
佢出得起銀行錢先講
搵屋苑果d真係祝你好運,
早排我報左大概600幾尺既居屋,
大概$36萬左右(我本身都驚報得平左)
但係最後果客同我講搵左樓下裝修公司做,
佢話樓下報佢$26萬,最後會點,我諗大家都明白
你做邊行?你做建築?
26萬
見過個業主話我地報癡牆紙個價高 以係我地呃佢
佢自己fb 裝修group搵人 1000蚊一日
點知條友原來ici岩岩出黎 只係把口好吹得
最後牆紙癡到四隻角反起 又唔對花
咁樓主份合約係寫“約”幾時完工嘛,咁遲廿日係唔係within reasonable time,就只可以靠法官判嘛

我唔知你係以咩身份跟果單銀行job啦,但係個判頭會咁順灘俾銀行扣錢,係因為成個mechanism清清楚楚寫晒落合約度,唔係只因為誠信囉。

銀行或者連鎖店呢類係大客,佢地咪有bargaining power將 LD clause寫落去囉。

一般街客,問多兩句叫佢份報價寫detail多少少都已經已讀不回我啦(親身經歷)
樓主如果跟到咁足好快東張西望見
追你老母咩
自己唔夠人,料太遲嚟,係你問題啦下話on9
點會啊
擺明唔係啦
好明顯佢連咩係variation咩係EOT 咩係Direct Loss & Expense都未知
人地做晒合約既野 你唔比錢 人地仲唔告9你?
唔比尾數住,呢樣不嬲都唔係contractor 玩哂
你完成咗單野,但入面有好多野係做得差,要執漏,尾數一樣係可以揸住唔比住,無話過做完就要即刻比
希望你啲Y理唔好教壞人
https://youtu.be/izbUrMf45yY
而家講緊hold尾數去set off酒店錢喎。

如果樓主好清楚自己係100% entitled to claim呢啲酒店錢嘅,都未必會有事嘅。

但係如果turn out發現過程中有業主應該負責嘅delay的話(例如有改過設計,或者業主負責買嘅材料遲咗之類),咁可能俾人claim返轉頭架喎。
唔好玩啦Ching
唔一定保障做生意個邊嫁wo,如果你覺得做完就一定要收到尾數,咁唔怪得依家咁多仆街裝修佬
我份contract真係寫到tender咁,上到court,裝修佬輸硬啦

成條片講到係因為閪客,所以先會有閪既裝修佬,問心,你地班裝修佬一直都係10個煲5個蓋咁做,你地為咗快而做得差,比人揸住條尾數都好正常
呢樣要問樓主本身係點,佢自己搞到delay就真係佢問題
但現時d裝修佬,我就不嬲都唔會幫住佢地先
係LO 好撚奇怪
之後D人覺得成件事好合理叫你唔好得罪阿師傅
香港人仲成日屌支那人偷呃拐騙都係得擔笑
唔係幫住邊個嘅問題,而係take action之前問清楚自己係咩position,同埋佢準備扣嘅錢係唔係合理(例如酒店錢應該係1000蚊晚定係500蚊晚?)。

不過好多時你以為自己啱晒,之後去到法庭先知原來唔係,咁咪死囉
介唔介意講下你果陣contract sum幾錢?用邊一份standard form contract?定係你自己寫咗一個確實嘅Date for Completion, 有齊 EOT clause 同 LD clause 等你可以按照delay幾多日而扣錢?
咁人地唔賠都好合理姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞