裝修比預定遲20幾日,正唔正常

290 回覆
11 Like 310 Dislike
佢一定嘈 到時你offer酒店錢 64拆 或 73拆
支持
gogogo
香港裝修文化
你可以一試嘅
裝修佬 要玩你嘅 乜地方都玩到你
裝修呢行 唔好聽 三行粗人
但實情係手工靚唔靚 你估D料靚唔靚咩 D料靚極手工唔得都死啦
你要玩 唔會阻你 好嘅裝修佬難搵 唔知你搵乜啦
有時間咪畀裝修佬囉 整間屋我嚟睇難就唔難 但要靚就
難怪香港d大白象工程可以無限追加撥款啦
一句做工程係咁嫁啦就可以將個責任推左比比錢果方
政府過億工程一定set早個交貨期,一黎要氹立法會批,二黎夾財委會追加撥款,你都唔會明嫁啦
香港地做裝修遲20日算好好
公道講句,有時落雨或者同業主夾買咩材料同點做都已經冇咗幾日

如果遲少少但佢手工又ok建議樓主唔好搞咁多
始終間屋一日喺佢手你都冇得嘈佢,因為裝修佬隨時玩嘢 (聽過有啲會特登喺啲暗位放啲糖嚟引蟻入屋)

但當你入咗伙但又未找未數時,你又有返個主導權,可以迫佢執完啲defect先找數
加錢
我2021年1月開始裝修,裝修公司合約寫90-100日,最後我係2021年6月尾先入伙….
有同裝修公司傾,佢都有唔好意思…最後住咗兩個幾月酒店…..
公屋仔買到間屋以為自己好撚醒
支持你咁天真既諗法
認真答你。我足足遲左兩個月。

裝修蝕底既往往係業主,係你拎番鎖匙換番鎖膽確保自己安全之前,你無乜揸拿同佢玩。不少案例係不歡而散然後裝修佬玩野拆走一兩件,你要執都頭痕。

合約從來唔會寫如果遲交樓會點。過程中有好多不可控因素,訂門訂櫃有時真係廠遲交貨,如果寫到咁死,佢要markup個價不知幾多先夠買呢個保險了。

好多時判頭同時開幾壇,邊到急做邊到,亦可能佢需要現金流去周轉,做到某個stage,收錢,就做下一間。
好多時師父都係判頭臨時拉夫吹雞,喂下星期有單泥水預一個星期有無時間做?咁既形式。旺季唔夠師父做野,就會棟左係到。
唔同科入場有明確順序,唔駛多,每人遲兩日,結果就會遲好多。

只能夠講,裝修個生態就係咁,你唔應該完全相信所謂3個月。和和氣氣令到師父盡快起貨吧
咁為咗唔遲,惟有偷工減料。
趕俾你 過兩年漏水有裂 到時唔好牙痛咁款就得
住綠置居就唔好扮大袋啦
我撐樓主反佢枱
就係多得啲人乜都怯一餐
先造就到班裝修佬老鳳遲交貨
傾唔啱最多咪爆晒啲野重新嚟過
俾你講到明公屋仔,緊係睇得錢緊張,咁大開支緊係儘量少非必要支出架啦,萬幾蚊酒店錢我根本冇諗過。
咁你有咩高見? 支持樓主追數? 我地都支持架。

咁多人留言都無將"工程係咁嫁啦" = "將個責任推左比比錢果方"。做得唔好緊係工程方既責任,但你可以點追究? 早兩年有巴打獨立屋裝修,出過攻略用咩contract template ,點樣定KPI ,點樣去保障自己,結果當然happy ending. 但樓主有呢方面知識? 應該就無,有既唔會咁出post 啦。

再者,個責任真係比錢果個都有份,你自己點追點夾師傅,有無日日上去睇,睇完唔對路有無出聲,都會有影響。樓主又可能會話,我都唔識睇,咁咪唯有信晒工程公司。依家工程公司已經好人,預早話你知會遲,唔係到本身交貨比你果日先話做唔切,咁都仲可以大家夾下。

一黎就話要追討賠償,得,通常呢D 都係民事,要追數既有成功個案,搞幾年囉,同埋都係事後先追既。樓主要堅持係佢既事,佢點做我地都會支持。
唔好信佢地,上年年頭我都差唔多情況,九百呎三房一套連工人套全爆,原本話五個月,後尾遲左三個月起貨,我瘋狂追究個設計公司佢地賠返個三個月酒店房錢。
我入住左大半年而家諗住搵錢過第二間設計公司再攪過
建議樓豬睇下苦主新聞 你呢D遲完工就好來好去 買多d氣水煙仔比師傅 講明最緊要執靚仔D 好過你話賠乜賠物

如果唔係最後係你賠左老婆又死左D手下
認真答你,裝修公司你點搵返黎? 佢地依家會遲交貨既原因係咩?
裝修佬惡過狗
所以我支持你
咁而家間酒店係咪畀到家的感覺你
其實樓豬你心目中都有答案
你直接問點樣可以claim到個裝修佬遲交貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞