Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(3) Mass Transit 橫跨兩個DLC頭版重建

438 回覆
10 Like 1 Dislike
發電廠話唔夠原料,同埋Industrial zone成日有廢棄左嘅樓 點搞
啱啱買左ps4版

PS4

上兩個禮拜出
起d咩先可以搵多d錢

Industry好重要, office諸多要求, 冇raw material個profit/tax margin會好細

Office 好多要求咩?commercial 好似多啲喎,除左education level 要夠,仲要交通差少少都 not enough customers/ not enough goods to sell, 又搞到周圍塞車塞人,office 都唔會

你肯定未升到Lv 3
Commerical呢啲要求濕碎啦, service coverage 先戇鳩

如果整埋啲單程路,service coverage仲難搞
啱啱買左ps4版

PS4

上兩個禮拜出
起d咩先可以搵多d錢

Industry好重要, office諸多要求, 冇raw material個profit/tax margin會好細

Office 好多要求咩?commercial 好似多啲喎,除左education level 要夠,仲要交通差少少都 not enough customers/ not enough goods to sell, 又搞到周圍塞車塞人,office 都唔會

你肯定未升到Lv 3
Commerical呢啲要求濕碎啦, service coverage 先戇鳩

全線lvl3 wor
起多啲crematorium, 警署, 消防局同公共交通就得
啱啱買左ps4版

PS4

上兩個禮拜出
起d咩先可以搵多d錢

你肯定未升到Lv 3

全線lvl3 wor
起多啲crematorium, 警署, 消防局同公共交通就得

Office 要 land value 高就真。秘訣係唔好擺佢響唔好既地段,最好臨海或者有運河既地方。Land value 高就升到 lvl
啱啱買左ps4版

PS4

上兩個禮拜出
起d咩先可以搵多d錢

你肯定未升到Lv 3

全線lvl3 wor

Spam service, 好難唔亂嚟
Commercial合理好多
green cities dlc好似好正
右下角條橙色bar滿左一半,但係industrial zone成日冇人返工 搞到好多丟棄左...明明已經整哂巴士地鐵...
右下角條橙色bar滿左一半,但係industrial zone成日冇人返工 搞到好多丟棄左...明明已經整哂巴士地鐵...

Physical distance 係咪好遠?如果要用三日先返到工真係有巴士地鐵都冇用

Physical distance 係咪好遠?如果要用三日先返到工真係有巴士地鐵都冇用

先,諗返三日都唔算耐。十幾日就真係耐

點樣睇要幾耐?

點樣睇要幾耐?

有時啲巴士太爆 等好耐都上唔到車
咁咪會攪到過咗十幾個day night cycle都未返到工囉
咁樣算唔算遠
咁樣算唔算遠

一啲都唔遠
可能真係睇睇巴士有冇班班爆

Not enough raw materials 點解決?

起多啲貨運火車站同埋貨櫃碼頭
同埋
改善交通擠塞
啱啱買咗隻Game 有幾樣野唔係好明
第一係點樣開採天然資源 禁極都唔得 我畫咗個area 之後唔知點
第二 點先可以全市健康低於20 我已經關閉哂全部醫院 不停咁起垃圾廠燒垃圾 佢個建康會徘徊係55左右
求大神解答
第一係點樣開採天然資源 禁極都唔得 我畫咗個area 之後唔知點
第二 點先可以全市健康低於20 我已經關閉哂全部醫院 不停咁起垃圾廠燒垃圾 佢個建康會徘徊係55左右
求大神解答

1. District industrial specialization
2. 飲屎水
求大神解答

Zoneing果度有可以劃果區工業做原材料區
木林 農業0污染

同埋
改善交通擠塞

睇到樓下回覆 原來我冇劃過zone開採天然資源 關唔關事?

同埋
改善交通擠塞

唔一定要自己採天然資源,理論上冇的話會自動import, 前提係你唔會因為塞車搞到啲 raw materials 入唔切去工業區

同埋
改善交通擠塞

唔一定要自己採天然資源,理論上冇的話會自動import, 前提係你唔會因為塞車搞到啲 raw materials 入唔切去工業區

仲有巴打,我見你冇乜起highway 咁滯。快啲起返啲,改善下交通啦
就算唔塞車,路線太迂迴、太多junction 一樣出事

同埋
改善交通擠塞

仲有巴打,我見你冇乜起highway 咁滯。快啲起返啲,改善下交通啦

收到 import raw materials係咪即係入城果條路?

同埋
改善交通擠塞

收到 import raw materials係咪即係入城果條路?

其一。另外如果有 rail connection 可以起貨櫃火車站,有海可以起貨櫃碼頭,兩樣都會加大import materials 同 goods 既量同 efficiency
原來mac 都用到
原來mac 都用到

有獨顯果啲Mac機先行到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞