返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
Day 12宵夜——拉麵——らーめん 空 本店 (そら)(Tabelog 3.60分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010103/1009044/

呢間拉麵店朝早11點開到凌晨3、4點,所以好方便食宵夜。主要係味噌同醬油拉麵,我就叫咗人氣嘅味噌拉麵,¥950。上枱同圖片有啲出入,好似圖文不乎。味道無乜特別評價,粒蛋靚靚仔仔,如果你哋喺札幌又唔知食咩嘅話,可以搵佢嘅。

晚餐唔太滿意,所以去咗Lawson買炸雞補償吓,7仔都買咗另一款薄荷朱古力雪糕,再次肯定Glico個個係世一,其他都唔使試沖埋個涼就執行李,因為第二日就返香港了Day 12完!

樓主覺得二条市場值唔值得去?
諗緊去二条定場外市場好
我貪近所以去咗二条算
排行程排唔到 所以無去場外(如果我會去白之戀人公園/発寒 我就應該會去場外 有順路景點
場外就有間高分少少嘅海鮮丼 差咁少就自己行程算啦
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010105/1009451/
Day 13 行程概要
- 最後一餐:湯咖哩
- 去機場

Day 13最後一日,天氣非常好,不過今日就走了酒店:

一早執埋剩返啲行李,將佢寄喺Lobby就出發食M記早餐,最後一日一定要食埋個pancake包先走,因為下次食分分鐘係下年了,香港可唔可以引入呢個包,限定都好呀(之前用就過期嘅miles換定24年3月東京嘅機票,應該下次去日本就係呢個時候了)。

食飽就去附近Starbucks買咗杯嘢飲,做咗陣公司嘢,之後出發去食今個trip唯一一餐湯咖哩,亦係旅程最後一餐。
初試地面電車
喺狸小路過去,可以搭地面電車,去到静修学園前駅行2分鐘就會到。好好天

等車個陣大約中午12點,個日返香港班機係16:35,所以預14:35就要去到機場。

酒店去機場係要先喺狸小路搭地鐵去札幌站,再轉JR去機場,拖住行李我就預要最少一個鐘,即係13:30要喺札幌站出發。湯咖哩返酒店都要10分鐘,所以有啲驚唔夠時間。最後等呢程車收到email話delay半個鐘,咁就啱啱好夠時間了,放鬆可以慢慢食嘢
Day 13午餐——湯咖哩——カリーヤ!コング (CURRY YA!CONG 【旧店名】ごはんやコング)(Tabelog 3.85分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010104/1029696/

揀呢間嘅原因,因為佢係Tabelog最高分個間,出發前啲friend狂推Suage,不過朗豪坊都開啦,加上食得一次湯咖哩,所以就揀咗最高分個間

間舖得7個位,3個Bar枱位同2張2人枱,一眼睇晒,老闆一個人搞掂所有嘢,所以請畀啲耐性慢慢等。佢menu有4樣,雞豬牛羊,Tabelog睇完相後我決定要豬。自己唔食得辣,所以唔敢要太辣,1至60級辣我只係要咗4級,留意返3級係小學生level。同老闆話要4級,佢都笑我食咁低級

等咗40分鐘,終於上菜。煎豬肉係舖咗喺飯上面,有少少肥位,煎嚟食真係一流。4級辣度嘅湯咖哩係完全唔辣,輕鬆飲晒入面有好多款蔬菜,一粒大薯仔、唔同菇類、三色椒、茄子、紅蘿蔔、翠肉瓜、豆、半隻蛋、仲要有兩舊肉,好豐富,每樣都好好食,極速清晒。

最後食完老闆就會畀杯凍乳酪飲品你,預你解辣用,好飲。呢餐¥2,300,推介未食過、或者只打算食一次湯咖哩嘅嚟試試佢。
出發去新千歲機場
食飽返酒店拎行李去機場,除咗個喼仲有一個大袋,酒店落地鐵站搵唔到電梯,落樓梯拎到想死 札幌去新千歲程JR都勁多人,又熱又逼,大約3點鐘到機場。

國泰個櫃檯勁遠,Check in、寄完行李就一天都光晒,入去禁區食咗支Cremia,奶味夠重。等咗一個鐘,17:00左右開始登機,正式返香港,亦標誌住呢個北海道旅程正式完結。

3間食唔到嘅札幌餐廳
有3間原本喺札幌想食但最後行程關係無去食,或者book唔到嘅餐廳,同埋唔受一個人嘅,大家有機會可以試下:
1. 法國菜——AKI NAGAO (アキ ナガオ)(Tabelog 4.12分)(https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010103/1028665/
2. 天婦羅——天ぷらあら木(Tabelog 4.06分)(https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010103/1048079/
3. Pizza——ピッツェリア ダ マッシモ (PIZZERIA DA MASSIMO)(Tabelog 3.76分)(https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010301/1031158/
北海道之旅 正式完結。
返香港個程機都係坐窗口位,睇咗《蟻俠3》,其實幾好睇呀,點解之前身邊個個劣評由於上機後再delay咗一陣,所以有包nuts食住先,4個幾鐘其實好快過。

最後落機拎完行李,直接的士返屋企,Day 13完!北海道之旅,正式完結!
後記(?)
對上一次獨遊已經係2017年,當年喺歐洲exchange,個次想自己試下就去咗挪威3、4日,亦係我人生唯一一次獨遊體驗。隔咗7年後再一次獨遊,今次其實只係第二次自己去旅行,但就去成兩星期頭個幾日係會有少少想身邊有人,但去到Day 4、5左右就習慣,唔使就人係有好處,獨遊坦白講有好有唔好啦。

今次唯一好攰嘅,都係行得太多路,下次自己去嘅話應該會再hea啲就算,但今次對比以前啲trip其實都一啲都唔chur,再chur啲真係連續咁多日都行2萬步、朝8晚11咁,期待下一次!祝大家身體健康,密密去旅行

樓主好有心機打遊記
台灣人果D遊記/blog 好多都係有讚冇彈
d餐廳讚到天上有地下無咁 其實去到食好普通
香港人寫既野貼地好多 不過會花時間寫既真係唔多
多謝分享。。。

個人喜好黎講,我自己會 skip
多謝樓主分享好有心機
特別係餐廳食評 已經bookmark咗幾間想試吓
最底幅相點影的?
多謝分享 好清晰好好睇
多謝你哋肯睇 有意見可以講低
之前都有追其他巴絲個啲 今次第一次打 畀個實體少少嘅記錄自己都好
今次其實都miss咗好多餐廳
有時太攰就唔想行 或者自己一個食唔到 祝你食得哂所有想食嘅嘢
喺隻窗度影落去 好似係少少高炒 因為㗎機真係唔大隻 所以都唔難影
多謝你 有人睇同留言已經好開心
我都bookmark左部分餐廳,睇下有冇機會試下
特別係樓主講既東京炸豬排店,google睇完好想去試
可唔可以係度透露少少先
期待你東京遊記
呢間超抵,又唔係要排隊
我2015搏佢4月尾開失敗之後,2016再去過
自此我follow咗佢twitter嚟知道佢幾時開
上其實冇咩好驚,都仲叫望住個山
落先得人驚

但日本都仲有好多呢啲纜車
Thx for sharing, 嚟緊8月會去北海道10日參考吓先

想問吓旭川嗰陣有冇經過Toriton? 想試但唔知會唔會好似根室花丸咁等成2個鐘先食到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞