返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
羊蹄パノラマテラス 又係
唔知係行錯路定真係咁樣入
一渣入去又係 成排墓碑
都係掉頭走左

如果得少少應該都會渣上山
但佢係一排排 排到上山
最後係Lake Hill Farm影完就算
呢間啲海膽冇加明礬
即棄菲林相機d相 你曬左出黎再scan都咁靚?
都係,睇下你要d 乜

函館一日落條街已靜到癲,我估稚內仲靜
Ching 冇去防波堤嗰邊?
岩岩北海道返黎留名
利申:自駕遊
多謝樓主分享.
我都試過去到阿佐利壽喜燒但無得食
佢係連日本人都book爆
留名
live 左
睇完覺得稚內會幾啱我
我都試過
Day 7 行程概要
- 稚內搭JR去旭川
- 旭川動物園
- 行旭川大大間AEON

Day 7一早就會坐JR,由稚內出發去旭川,事先上網book定就得。06:36出發搭4個鐘,10:19會到旭川,車費¥8,890。再見稚內

離開稚內當日嘅清晨,依舊好好天。喺函館個JR站已經拎定張JR車飛,揀咗右排窗口位,貪佢望到個海,果然望到利尻富士,望到即係天氣好無買早餐上JR食,打算落旭川食M記pancake包 4個鐘車程聽吓我個旅行歌list,望下風景,其實好快就到旭川。張電話卡喺中途有試過收唔到,之後都真係無嘢,收貨。

去到旭川就表示旅程已經過咗一半,得返一半了,好快就要返香港
溫馨提示:日本M記早餐只到10:30
去到旭川,先去酒店放低行李,今次喺旭川會留兩晚,住「旭川站前永安國際酒店」,盛惠¥18,631(HK$1,117.86)。今次特登揀咗早餐package,亦係成個trip唯一揀咗要早餐嘅酒店,因為原先plan咗未來兩日都係晨早出發(一日去層雲岬、一日一早出發落滝川),加上北海道酒店出名食勝手丼,所以就book嚟試試 後來轉咗行程,無去層雲岬,但個早餐都剩得一試,Day 8再講。牙刷個啲一樣喺大堂任你拎,酒店隔離係個開到22:00嘅AEON Mall,所以唔驚無嘢做,終於有少少大城市feel

放低行李就行去AEON,本身係打算去麥當勞食Pancake包,但因為以為早餐到11:00,結果係10:30就完,我10:40分左右去到就食唔到了

最後行咗一個圈,揀咗食MOS BURGER。叫咗個蝦堡餐,MOS嘅蝦堡其實香港食都覺得好高質,日本一樣。個餐有塊「枝豆粟米薯餅」嘅物體,即係青豆,唔難食不過都唔好食(利申對青豆係無恐懼,我炒飯會落三色豆的),盛惠¥870。
旭川必買交通Pass
食完嘢先去觀光中心買交通Pass,旭川交通券都有網上版,但想儲嘅關係我去咗買實體版上網research定知道我去嘅地方一定會cover到,所以就買咗2日pass,¥1,800任坐旭川電氣軌道同道北巴士,想去嘅市內地點基本上都包(其實計過係肯定回本,推介大家非自駕就買啦)官網有suggest你行程同講大路景點去唔去到,大家可以上網睇。(https://ticket.jorudan.co.jp/asahikawa/ja/

搞笑嘅係張pass A5 size,同平時其他地方用嘅交通pass size差勁遠,仲要硬卡,每次都要開背囊拎出嚟都幾麻煩。
旭川必去:旭川動物園
第一站——旭川動物園。原先旭川個行程係無諗住去旭川動物園,因為對動物唔大興趣,但後尾因為cut咗層雲岬,留喺市內兩日,所以加返動物園,好彩最後有去,好值得去旭川JR站搭巴士去,大概45分鐘,呢程巴士來回要近¥1,000,所以個Pass係一定會回本,推介買。

今日旭川天氣都係好好,藍天白雲,以戶外景點為主嘅旭川簡直絕配。旭川動物園入場費用¥1,000,喺度買咗好多動物公仔做手信。入場時拎張地圖,個動物園都幾大,玩大半日真係唔係問題。最近門口嘅動物館係唔知咩雀,我就直接殺入去企鵝區

旭川動物園每個動物區嘅門口,都用上個種動物做設計靈感。企鵝館入去係一條透明水路,天氣咁好所以入面係勁靚,近距離見到啲企鵝喺度游水,好鬼可愛真係

行到盡頭係石地,呢度係有一堆企鵝,真係任影唔嬲 佢哋會喺入面跑嚟跑去,左搖右擺個on9步姿真係好得意。行返出去館外,係一個戶外區,啲企鵝會走晒出嚟,真係勁近距離,勁多人企喺度睇班企鵝,狂影佢哋。企鵝館係必去
動物放題後再去睇企鵝
睇完企鵝,去睇埋其他動物,呢度嘅動物唔係平時睇開個啲,見到好多從未見到嘅動物,當然正常個啲獅子老虎都一定會有。成個動物園你無論順時針或者逆時針,都可以行得哂所有館,所以唔驚會miss。北極熊、浣熊、貓頭鷹、狼、黑熊、水瀨,連雞鴨個啲都有,真係大開眼界,宜家一路寫會諗起《荒失失奇兵》呢套電影。

最後去多次企鵝館,再望多次班傻企鵝,真係好on9。冬天嚟嘅話,啲企鵝係會行出嚟,我覺得我冬天好大機會會為咗睇而再嚟。旭川動物園真係嚟旭川必去景點。

喺旭川動物園無食過嘢齋行,都行到兩個鐘,之後就出去等車返旭川站。巴士站好多人等,當日有一班小學生集體嚟,所以好爆,有時間就早啲去排隊啦,如果唔係就要企45分鐘車程,我都因為太遲排所以企足全程。出返去就去咗食飯,搵咗間壽喜燒,補償函館食唔到個次。
Day 7午餐——壽喜燒——すき焼 三光舎 旭川店 (さんこうしゃ)(Tabelog 3.53分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0104/A010401/1004849/

由旭川動物園去呢間嘢,唔使搭到旭川JR總站,早兩三個站落車會近啲,自己睇Google Map都搞得掂。今次壽喜燒同樣係walk in,本住一個人唔知食唔食到嘅心情去,最後餐廳接受一個人仲要有房仔,私隱度十足。佢除咗壽喜燒,仲有Shabu Shabu、鋸扒揀,我就當然揀壽喜燒啦,叫咗特選加杯可樂,盛惠¥6,310(HK$378.60)。落Order時就要飯,個姐姐仲提我有烏冬揀,好啦就烏冬啦

送餐啦,有三件牛,同埋豆腐、洋蔥、芋絲,仲有啲芫荽物體,放落去即lur返出嚟 店員會幫手燒第一輪,放晒啲菜同幫你settle第一件牛,夾埋落你蛋個碗度就撤退,自己慢慢玩剩返兩舊肉同烏冬。姐姐預咗你會影相,所以會擺靚啲嘢等你影晒先。烏冬其實望落唔似烏冬,係扁身麵嚟,口感又幾得意。今餐旨在滿足食壽喜燒嘅慾望,收貨!
酒店Checkin篇
食飽大概4點就返酒店Check in,今次單人床,酒店無大浴場,所以有個浴缸。房內明明裝修都好新淨,不過個廁所就好老套,個feel同出面格格不入 大堂都有牙刷個啲任你拎,我呢個鐘數就去洗埋個衫,襯佢無人同我可以抖抖。

BTW今次個窗簾終於可以遮哂所有光,我可以一覺瞓天光啦!大概6點左右就出發去Dinner,今晚係食釜飯。
Day 7晚餐——釜飯——晚餐 甘味茶屋ぶんご (Tabelog 3.65分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0104/A010401/1010037/

嚟呢間原意其實唔係為咗釜飯,係為咗個甜品,Tabelog一望就畀佢個乘品吸引咗。門口係極唔起眼,開門入去見到滿座,有個姐姐行出嚟,佢知我唔識日文就講咗句「Sorry I don’t know English」,不過其實佢講到,因為佢叫我等「30 minutes」 一場嚟到當然等啦,其實等咗10分鐘就有位。

一睇Menu,我想食個個甜品原來6月先有不過都有其他甜品,所以叫咗個飯加甜品後上。除咗釜飯,見唔少人係食烏冬,烏冬餐都有個迷你釜飯,啲人食唔切老闆娘會幫你包成飯糰拎走 我自己就睇咗Tabelog同Instagram,係推介「海鮮三種」釜飯,有蟹肉、帶子同蝦,所以就揀咗佢。由於即叫即整,所以要等半個鐘。

上枱打開好吸引,似煲仔飯,一來個煲、二來一樣有飯焦。海鮮底下會有啲菇同蘿蔔絲,勁足料!呢個飯真心好好食,我會話係成個Trip Top 3嘢食之一,極推介仲要個壺都幾深下,份量都唔少,食咗幾碗都仲有,飽到差啲食唔落個甜品。

無得叫原本個個,就叫咗個廢嘢,雲呢嗱雪糕加紅豆蓉,建議叫呢個嘅話可以慳返個胃,太普通 成餐有主食加甜品只係¥1,990,又抵又好食,個飯無得輸。如果唔係第二日唔開,我好大機會會返嚟食埋個烏冬。
旭川超巨型AEON
食飽搭車返旭川站,天已經黑黑哋。

返酒店前去咗行AEON,有好多衫舖,同埋都有扭蛋機。今朝5點幾就醒咗,所以玩咗陣扭蛋就返酒店瞓覺了。

Day 7完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞