返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
第一次寫遊記,斷斷續續已經寫晒成個遊記喺word,差啲相未揀。如無意外會每晚更新一日,假期就可能更新密啲

背景:因為啲Asia Miles就過期,所以要快快手去換機票,㩒㩒下見到北海道20,000里幾抵,就咁買來回都唔平,5、6千走唔甩;時間靚、又未去過北海道,所以即刻決定。本身個人驚凍,5至6月嘅北海道唔會好凍,日頭仲可以20幾度,有幾日我真係熱到出汗,氣溫非常適合自己。稅同附加費只需要HK$980,抵到爛。

兩星期行程主要分咗4個地方,酒店book咗4間,先後次序分別係:函館、稚內、旭川同札幌。非自駕遊,所以4個城市之間嘅交通就用上咗內陸機同JR(無買JR Pass,因為計過搭唔到咁多程);而城市內嘅交通就依靠市內交通,都尚算方便,plan好行程、做好準備就問題唔大。

本身有mark使費嘅習慣,所以返咗嚟香港計咗次使費,總共用咗HK$35,000左右。去之前都無特別預budget,錢就返香港再搵啦。疫情後去日本都係用citibank唱定円,去到就7仔atm禁錢,非常方便。去前仲有大概20萬円,上年去東京用剩;今次就唱多咗40萬円,家下戶口再次剩返20幾萬円,留返下次用。

Post少少相先,旅程開頭買咗部即棄菲林相機玩下

稚內:

旭川:

瀧川:

札幌:
點解我會估你去到稚內但冇去埋礼文利尻
講吓$35,000大概使咗乜

去前準備:
1. 保險:揀咗AXA,揀咗Superior,HK$441,佢有平啲嘅plan,不過覺得差唔係好多就揀咗Superior
2. 電話卡:由於去兩星期,所以一般7/8日個啲就用唔到,有追過post,最後買咗呢張(https://www.kkday.com/zh-hk/product/134415-japan-sim-card-500mb-2gb-unlimited-high-speed-4g-sim-card-delivery-pickup),HK$282。電訊商係Softbank,旅程中途都收得好好,主要都係用Google Map,當然social media都用到無問題。唯一係稚內去旭川嘅JR車程,中途斷斷續續加埋有10分鐘上唔到網,不過完全收貨,下次去日本去10幾日我應該會揀返佢

當地消費:(有啲餐廳香港book定,之後會講)
1. 食:HK$9,000,事前book咗3間札幌餐廳,一間意大利菜、一間鐵板燒、一間Omakase,會逐間再寫(識用tabelog之後基本上都喺tabelog搵定食乜
2. 酒店:HK8,696,最貴個間喺稚內,仲要係dormy inn,要過千港紙一晚
3. 買:買吓衫褲鞋襪,盛惠HK$4,869;另外買啲on9嘢、手信等等,中間玩下扭蛋、夾下公仔,就使咗HK$3,594
4. 交通:HK6,292,坐咗3程內陸機、一程4個鐘JR,其他就市內交通
5. 景點:HK$998,其實好多欣賞大自然嘅免費景點,所以無乜入場費
6. 雜費:HK$200,好似洗衫個啲咁,同埋行路行到對鞋墊爛咗,所以買咗塊新嘅
真係無去
原先plan咗去利尻,不過太攰同要早醒,所以cut咗
行程共13日,行程表如下:

函館篇
Day 1:香港直航去新千歲 –> 內陸機去函館 –> 宿3日函館
Day 2:五稜郭 –> 明治館、金森紅磚瓦倉庫、八幡坂、元町區 –> 函館山夜景
Day 3:恵山杜鵑公園 –> 立待岬 –> 夜晚上多次函館山

稚內篇
Day 4:函館內陸機去稚內(分兩程,要先去新千歲) –> 宿3日稚內
Day 5:稚內公園、冰雪之門、北門神社、稚內防波堤、野寒布岬、溫泉童夢、夕日之丘
Day 6:宗谷岬 –> 溫泉童夢again(原定呢日去利尻島,不過cut咗

旭川篇
Day 7:JR去旭川 –> 旭川動物園 –> 宿2日旭川
Day 8:上野農場、北彩都花園、常盤旋轉塔、平和通買物公園(原本去層雲岬一日遊,又係太攰cut咗

札幌篇(有半日瀧川,放埋喺度)
Day 9:滝川油菜花田祭 –> 滝川天空公園滑翔機 –> 札幌工廠 –> 宿4日札幌
Day 10:三井OUTLET PARK 札幌北廣島 –> JR札幌站頂商場
Day 11:大倉山跳台競技場 –> 狸小路
Day 12:二条市場 –> JR塔大樓觀景台T38 –> 札幌電視塔(原定小樽一日遊
Day 13:返香港
Day 1 行程概要(飛機一日遊
- 香港出發去新千歲機場
- 新千歲轉內陸機直落函館
- 酒店check in、晚餐食拉麵、洗埋衫就瞓覺了

香港出發去新千歲機場
香港去札幌班機係09:15起飛,機程大概五粒鐘。機鐵去到機場大概7點50分,寄完行李就入去,買杯咖啡等咗陣就final call。

揀咗算前排嘅位,因為唔預要痾屎痾尿,所以揀咗窗口位,唔會阻住人又唔會畀人阻。準時起飛,10:30左右就派早餐,睇咗兩套戲《日麗》、《闔家辣》。前者本身見到好多人讚,香港好似啱啱先上,但見飛機已經有就揀咗佢嚟睇,值得一睇。後者正正常常,其實幾好笑,打發下時間係ok嘅。

最後聽晒林家謙三隻碟,今次係隔咗近7年後再次獨遊,一個人聽《一人之境》好有feel、飛機聽《在空中的這一秒》又夠貼題(利申打手)。
到達新千歲機場,轉內陸機去函館
新千歲機場Land都非常準時,之後就去轉內陸機落函館啦。去之前plan行程,有研究過點樣會順路啲,香港去只係得新千歲機場揀,所以我去個4個地方都好難順路。最後Day 1決定直落函館,之後再內陸機上稚內,用JR玩返落旭川、最後札幌,搭完覺得自己安排得算係咁。

新千歲去函館坐ANA,HK$671包埋行李。今次第一次坐內陸機,原本香港去新千歲係15:25 land,之後新千歲去函館係17:45,未搭過日本內陸機嘅情況下,有擔心過兩個鐘夠唔夠。內陸機過關好簡單,去搞掂寄艙行李,就可以過海關了。最後搞掂晒去到登機口都只係16:05(我仲買咗嘢食同嘢飲),時間超充裕。

機程唔使一個鐘,但都有粒糖食,空姐係上機個陣會拎住個兜畀你拎。班機應該50至60人左右,飛得唔高,撞正黃昏時間,坐窗邊位嘅我表示狂影相。雲又靚、海又靚,仲要有日落睇,當遊機河都抵啦。坐咗陣仲要有嘢飲,揀咗蘋果汁,內陸機體驗真係一流,下次去日本有長車要坐,我應該都會search下有無內陸機。

抵達函館Check in:WBF函館海神溫泉酒店
日本時間18:20左右攞晒行李,就去等巴士。函館機場離市區好近,book咗嘅酒店喺JR函館站隔離,要行3至4分鐘,車程唔使半個鐘就到,車費¥500。(天氣好好,日落好靚

今次喺函館會瞓三晚,揀咗住「WBF函館海神溫泉酒店」,Agoda book、去到先畀錢,兌返港紙大概$2,242,$700一晚其實都唔平,不過因為稚內間dormy inn要成千銀一晚,所以個陣覺得無乜嘢。雙人房唔包早餐,必要個啲牙刷等都有齊。入去一眼睇哂,有床、枱、雪櫃,酒店有大浴場,所以得個企缸;無記錯呢間酒店每日都會畀支水。

Day 1晚餐——拉麵——龍鳳 大門横丁店(Tabelog 3.56分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1002569/

放低行李就衝咗出去食飯。自從學識用tabelog之後,基本上去親日本都會搵定有咩餐廳,然後行程基本上係餐廳優先,今次都事先搵定有咩餐廳食。

出發前見到天氣凍凍哋,所以一早揀定食拉麵,今晚食函館評分第三高嘅拉麵店。最高分嘅滋養軒收7點,所以無緣;第二高分嘅あじさい 本店要去到五稜郭,太遠,所以最後揀咗龍鳳 大門横丁店,因為最近酒店。

舖頭得6個位,我去到有2個人喺度,我入完去好快就有另外兩個人到,咁就full咗啦。函館最出名嘅就係鹽味拉麵,所以就叫咗左上角個個黃金鹽拉麵,只叫咗一樣食物。一上就飲啖湯先,即場暖哂。雖然叫鹽味拉麵,但湯底一啲都唔會係死有兩塊叉燒,綠色個啲唔係葱,似係一棵菜個個芯切出嚟個啲,唔知叫咩。第一餐嚟講好滿意,盛惠¥750,抵到爛。
7仔㩒錢、Day 1完
食飽就去攞錢先,7仔atm其實周街都有,不過原來呢個trip第二個地方稚內係無,好彩搵定先,如果唔係一陣無錢使都唔知點。因為戶口已經唱定錢,所以開海外提款就拎得,非常方便。搞掂去Lawson買炸雞加布甸就返酒店。(圖中第三排綠色個個係蘆薈yogurt,好好食,成個trip買咗幾次)

返酒店食完炸雞,就去咗大浴場。其實嚟過咁多次日本,第一次去大浴場。有5至6個沖涼位,室內有兩個大池、兩個桑拿;室外有一個大池、兩個類似浴缸嘅叫「壺湯」。浸完出面仲有無限供應嘅雪條,之後就返去瞓覺!大浴場官方相:

Day 1完。
留名支持
好多年前冬天去過北海道,想夏天都去一次
我會想冬天去下 但覺得去之前要學識揸車
盡力出埋day 2先瞓
Day 2 行程概要
- 函館朝市食早餐
- 市內景點:五稜郭、湯倉神社、明治館、金森紅磚瓦倉庫、八幡坂、元町區
- 函館山(天氣太差、無嘢睇)
- 小丑漢堡

天氣好差、臨時轉行程
呢個季節嘅北海道日出勁早,係朝早4點鐘左右,間房個窗簾擋唔晒,每朝都會醒一醒先,有光瞓唔到嘅人可能要留意下。

Day 2一早8點幾起身(之後每一日都咁上下,最遲都唔會過10點,旅行自己基本上係早起),打開窗簾,天氣好差,晏晝仲要落雨、大霧。原本plan好今日係去恵山杜鵑公園,所以臨時同Day 3行程調轉,玩咗市內先。
Day 2早餐——海鮮丼——うに むらかみ 函館本店(Tabelog 3.69分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1000136/

去之前做功課,個個都話函館朝市必去食呢間,所以揀咗食佢;開8點半,我35分左右去到都近乎滿座。出名食海膽,但自己唔係極鍾意海膽,所以揀咗二色丼,見佢menu話「新鮮生金槍魚今日進貨」,所以揀咗金槍魚加海膽。上枱同官方相好唔同下,都唔滿嘅但後尾望返原來同坊間食評相差唔多,盛惠¥5,940。成$350蚊港紙,但兩樣食材都唔覺有幾特別海膽就唔腥嘅,應該叫合格,快手食完就走咗。(札幌食咗間Omakase嘅海膽我覺得好食好多,之後會講到

五稜郭公園
第一個景點:五稜郭公園。食完早餐我去咗JR函館站買「市電1日券」,事前大概計過會回本,車站有個細counter有人坐喺度賣。其實宜家有得用電話版,online買完就咁用,但有儲開旅行啲車飛個啲嘅習慣,所以就行咗去買實體飛,¥600當日任搭市電。

市電落車會係「五稜郭公園前」呢個站落,落車要再行10分鐘左右,落車跟住大隊行都得,呢個站落車基本上都係去五稜郭。上座塔要¥1,000入場費,上到去就影到個五星打卡位,點都要上去影吓嘅。

啱先落車見到好多𡃁仔一人拎住一部相機仔,上到嚟發現原來喺度買,買咗部,幫自己個旅行好好記錄下(#1啲相就係咁嚟),好似¥1,700左右。最後落返樓下買啲磁石貼個啲廢嘢,就出發去食甜品。
Brunch——甜品——シュウェットカカオ (Chouette Cacao)(Tabelog 3.55分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1001215/

事前搵嘅餐廳,係包括甜品小食呢啲嘅,呢間喺五稜郭公園隔離行5分鐘就到,所以就安排咗去到。Tabelog寫係「朱古力」類型嘅食物,但我完全無留意係食朱古力,著眼係「蛋糕甜品」 自己麻麻地朱古力,所以最後無食朱古力食物。

間舖得外賣,所以只可以買走食。個陣出面落住雨,拎住遮都幾煩,所以只係買咗呢個泡芙,同少少pack好嘅零食就算。最後由於太大雨,我喺門口企埋一角食咗佢就算,係幾好食嘅,中間啲cream真係有粒粒雲呢拿籽,個皮又脆,香港個啲真係拍馬都追唔上。但除非買完返酒店放低、或有自己車可以方便自己食,否則唔好特登嚟

留名
湯倉神社、開始遊覽函館市內景點
食飽又去下個景點:湯倉神社。原本無plan去呢度,係因為買咗一日市電券,時間尚早所以去得唔好嘥 搭到去尾站「湯の川」行2分鐘就到。神社幾靚,兔仔佈置為主,幫成家一人買咗一個御守。喺呢度無啦啦落大雨,所以避咗陣雨先走,成個函館trip天氣都唔好,走個日先有太陽。

停咗雨就搭返市電去函館站,開始呢個市內景點一日遊。函館市內主要堆景點其實都算集中,明治館、金森紅磚瓦倉庫、元町區、八幡坂,都係步行距離可以到達。由「湯の川」站出發,搭到去「魚市場通」,落車行去明治館,之後去埋金森紅磚瓦倉庫,又夠鐘搵嘢食。
午餐——甜品——プティ・メルヴィーユ 函館駅前店 (PETITE MERVEILLE)(Tabelog 3.42分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1063562/

其實原先無預食嘢,但諗起下一餐要等多幾個鐘,同埋又大雨,就搵咗呢間坐低Cafe食啲嘢。呢間PETITE MERVEILLE最出名係芝士蛋糕,本身search過唔少人買嚟做手信,但由於仲喺旅程開頭,無理由咁快買手信,仲要係食得嘅嘢,所以就無買 門口有人企喺度幫手搞試食,我就直接入去食,叫咗杯咖啡、一粒原味芝士蛋糕、一件栗子撻。

咖啡好正路,個芝士蛋糕無乜特別,食過LeTAO已經迷上,不過細細件過下口癮係OK嘅。仲有其他味,個counter有五隻色,有機會大家可以去試嘅,反正有免費試食 個栗子就好好食,佢入面有啲脆脆好正,仲要有少少爆炸糖嘅口感,自己作為粟子控表示好滿意。

金森紅磚瓦倉庫、函館最滿意甜品
金森紅磚瓦倉庫有好多玻璃製品,真心好靚,所以自己都買咗唔少,仲買咗個音樂盒,最鍾意就係買啲唔等使嘅嘢 行完之後就去八幡坂,函館必去打卡位,但個天氣真係好差,向海個邊無嘢影,但向山就幾有feel。今日除咗落雨仲好大霧,望過去其實有個迷幻feel,好天就留返下次再嚟啦。沿住個海傍一路行,又去食嘢啦。

下午茶——甜品——アンジェリック ヴォヤージュ (Angelique Voyage)(Tabelog 3.63分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1026155/

成個函館甜品類型最高分就係佢,Tabelog最多人Po就係一盒朱古力,當日去到有得買,不過唔好朱古力,一大盒真係搞唔掂。門口有班日本妹一人拎住一份Pancake喺門口打卡,所以一於就買Pancake啦,¥800即叫即整。

呢樣絕對係我其中一樣函館(或者北海道)食過最好食嘅嘢,Pancake入面有忌廉、焦糖脆脆同士多啤梨。焦糖脆脆好好食,即整Pancake熱辣辣好正,最重要係食到最後一啖都仲有士多啤梨,超足料。星期一、二唔開門,想食嘅記得要留意,好推介呢間
函館山睇霧、晚餐食唔到
食飽就向山上進發,即係元町區,啲景點真係好集中,順住行係可以去埋搭纜車上函館山。去到纜車售票處,同個姐姐話想要張飛,佢即刻指住個mon話「宜家上面個view係咁」

我無理照上去,最後勁似入咗結界,乜柒都睇唔到,早知聽佢講,咁嘅情況只好返返落去啦。

落返山個陣大概4點幾,其實仲好早,但因為落雨唔知去得邊,所以就出發去食晚餐。本身bookmark咗間壽喜燒——阿佐利 本店 (あさり ほんてん)(Tabelog 3.69分)(https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1003362/)。纜車站行過去10分鐘內,無得網上預訂(電話可能得,但唔識日文所以無試)。原先擔心佢唔畀一個人食,因為又開爐又剩都幾煩,不過一場嚟到照行過去問。店員聽到一個人之後就去咗睇有無位,即日已full晒;問有無得book聽日,佢問完都係話無,所以食唔到。
晚餐——快餐店——ラッキーピエロ ベイエリア本店 (LUCKY PIERROT)(Tabelog 3.48分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1000019/

無得食壽喜燒就只好去小丑漢堡,原本係聽日晚餐,聽日食乜就再算。小丑漢堡係函館先有嘅快餐店,有唔少分店,本身上網見到有間「碼頭末廣店」係海邊分店,窗口座位望出去就係個海,所以就plan咗去呢間。點知原來我個Map一直mark錯咗做另一間,點解我入門口見到無海景個陣會發現唔到去錯。(寫呢篇嘢時睇返Tabelog,原來我去呢間係「海灣地區本店」,高分過碼頭末廣店,應該係因為咁而去錯咗

小丑漢堡除咗有漢堡,仲有咖哩飯,不過無理由唔食漢堡,叫咗個人氣No. 1嘅「中華雞腿漢堡」,揀要Set就包埋一份薯條同一杯飲品,盛惠¥968。買完嘢食搵位坐,有啲係鞦韆位,又幾有特色,不過廢時搖下搖下就無坐個啲。

張紙有個number,我估應該係要自己出去拎,不過唔識日文可能叫咗我都留意唔到,所以有人送個餐畀我 薯條係芝士肉醬,粗薯又幾好食。飲品以為快餐店一定default畀可樂汽水,呢杯係烏龍茶個類嚟,食熱氣嘢配茶又幾好,好似健康啲。嚟到重點「中華雞腿漢堡」,啲雞大大舊,有4粒定5粒,個size一啖真係咬唔哂,所以食食下我拮住啲雞嚟食算。食後感係有少少似韓式炸雞feel,叫做嚟到函館無理由唔食咁囉

返酒店休息、必食Glico薄荷朱古力雪糕
食完餐飯只係下晝5點左右,不過朝早早起,加上天氣差都唔知去邊好。如果市中心有大型商場我可能會去行,不過Google Map最近都要去到JR五稜郭站個邊,所以就返咗酒店。去大浴場勁早沖咗個涼,同洗咗一次衫,搞掂晒只係7點幾。

由於未正式食晚餐嘅關係,就換返衫落Lawson買嘢食。N Call炸雞,同前一晚一樣好好食,好過個中華炸雞好多倍 買咗個辛口明太子飯糰,無乜特別(香港華御結個明太子沙律好啱我口味)。

最後重點係呢個Glico薄荷朱古力雪糕,本身勁鍾意食薄荷朱古力雪糕,上年去東京係第一次食,今次見到即買。加咗大量朱古力脆片,所以口感勁正,啖啖都有朱古力;薄荷味都唔會係牙膏味,鍾意薄荷朱古力雪糕嘅人一定唔可以錯過 食完再執整埋Day 3行程就瞓覺了,Day 2完!

Day 3 行程概要
- 麥當勞食Pancake包
- 恵山杜鵑公園
- 北海道名物——根室花丸迴轉壽司
- 立待岬睇日落、函館山睇夜景

日本麥當勞必食:鬆餅漢堡
今日瞓晏咗啲,不過都10點前出門口,早餐去咗食日本麥當勞限定嘅鬆餅漢堡。溫馨提示,日本M記早餐供應去到10點半就完,大家想食要留意(因為之後有日想食,以為同香港一樣去到11點,結果食唔到)。

Day 3早餐——快餐店——麥當勞(唔加Tabelog了)

叫咗豬柳蛋鬆餅漢堡,要咗Set,唔同香港得薯餅,呢度係可以4揀一:薯餅、蘋果批、麥樂雞同沙律(原先唔知所以當個收銀同我講嘢時,我好直接講咗「大丈夫」,最後先知要揀)。

M記Pancake包真係嚟日本必早餐之一,我成個trip食咗3次定4次。首先塊餅唔係熱香餅早餐個塊嘢,呢塊厚身得嚟再有糖漿嘅少少甜味,勁好食。雖然同香港一樣用紙包住的包,但塊芝士唔會融到痴實張包裝,好撚好食,盛惠¥540!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞