返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
咁你都影

之前無做好research
渣車去到見到一堆墓碑呆一呆
之後無再渣入去掉頭走左
search返先知原來真係呢條路入

北海道好多景點都係墓碑旁邊
Day 6 行程概要
- 宗谷岬
- 稚內溫泉 童夢(Again

Day 6原本係plan去利尻島,不過要來回4個鐘船,加上個行程唔係好排得晒,最後放棄,今日景點其實只有宗谷岬一個 自駕嘅話可以去埋「白い道」,不過我搭巴士就無了。非自駕遊去宗谷岬,來回要2個鐘,搭巴士嘅話去程同回程各得兩個選擇。(疫情前好似多兩個時段,疫情後cut咗,巴士時間表:http://www.soyabus.co.jp/routebus/souyacape

去程09:39之後就要等到13:20,所以一定係揀09:39最穩陣,10:29去到宗谷岬;回程就有11:14,之後就14:55。即係一係就揀留留宗谷岬45分鐘,一係就留4個幾鐘 時間都幾kick,但一場嚟到又要預食lunch,覺得無可能45分鐘搞掂,所以就預14:55回程。 去車站搭車,今日天氣都叫好好

去到宗谷岬,一落車已經勁大風,係打風個款,所以啲相係對唔正嘅 無間斷嘅大風,個時心諗之後個4個鐘點算,自駕都話可以上車避狂風,無車嘅我話畀自己聽此地不易久留,所以立即決定要坐11:14班車返去。未食早餐,狗衝去食原先搵定個間帆立貝拉麵。
Day 6午餐——拉麵——間宮堂 (まみやどう)(Tabelog 3.55分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1005390/

巴士站行上去間宮堂要行條樓梯,真係步步為艱,大風到個人係有機會碌落樓梯個款 未行到門口個店員都幫我開定門,入到去舒服晒 樺太食堂係稚內最高分嘅餐廳,間宮堂排第二。原先Tabelog見到有帶子刺身,但個自助售票機就無,所以只叫咗一碗普通嘅「元祖帆立貝拉麵」,盛惠¥1,000。(太大風所以無影門口相)

Google見過佢個湯底係用帆立貝去煲,所以會好香甜,飲一啖果然好清甜,幾鍾意個湯底 個粒厚魚蛋就唔識欣賞,浸完個feel好奇怪,咬落去口感好差。帆立貝就夠晒大粒,同埋係好食㗎,不過得一粒有啲唔夠喉,唔知有無得加錢要多啲呢
宗谷岬45分鐘遊記
因為驚miss咗車真係要吹4個鐘風,所以食呢碗嘢只係10分鐘嘅事 11點左右落返車站,仲有15分鐘畀我影吓相。巴士站隔離有個休憩所,入去行咗轉,乜都無,個門仲要壞嘅,唔知荒廢咗幾耐

行返出去影埋相,就去巴士站等車,11:14回程了。吹咗45分鐘風,一上車成個人舒服晒,有車應該會方便好多。宗谷岬篇完

返到稚內站只係中午12點,童夢點玩都玩唔到一個下晝,所以去返尋日間甜品舖買嘢食返酒店,做定今晚宵夜。返酒店放低坐咗陣痾個屎,同埋除咗件heattech,就出發去浸溫泉了。
Day 6晚餐——居酒屋——えぞ番屋(Tabelog 3.52分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1008809/

Walk in有位,日本食居酒屋入去要先叫飲品,唔飲酒就揀咗杯茶。Menu都係清晰嘅日文字,Google translate無問題。只係去到落單時話想要串燒,個店員就同我唔知講乜,講到佢少少燥底之後串燒上個陣發現係鹽燒串燒,我(亂)估個刻佢係問我要鹽燒定醬燒,最後佢幫我揸主意。

講下食物,杯茶唔知點解覺得好勁酒味。有個前菜,係一舊醃過嘅魚,幾開胃,但勁多幼骨所以食起上嚟勁唔方便。

叫咗一客帶子刺身,有3大粒、切半上,北海道呢期帶子當造,無伏!叫埋熟帶子,係檸檬汁煎嘅帶子,又係3粒大大粒,今次原粒上無得輸,生食熱食都無伏

叫咗三串串燒,全部鹽燒,兩豬一雞,全部無伏!最後驚唔夠飽,所以叫咗個燒飯糰,無伏不過都無乜特別。成餐盛惠¥3,520,呢餐幾好食之後就返酒店執嘢,準備第二朝一早搭JR落旭川。

稚內篇完結
日頭去多次間蛋糕舖買甜品,夜晚食埋佢哋,朱古力脆皮泡芙,又係大大粒,細個幾鍾意M記個脆皮新地筒,好有個個feel另一份係牛奶布甸,買嘅原因之一都係因為個杯幾靚,味道無特別 Day 6完!

嚟到呢度稚內篇就完啦,第二朝6點幾就會搭JR離開稚內。好感恩喺度3日都好好天 雖然中間會驚咗少少啲鹿,不過都有驚無險咁完咗個旅途。稚內個感覺都好歐洲,係再隱世少少嘅歐洲小鎮;好安靜、好舒服;交通方面直頭一模一樣(都係好疏,同真係算山旮旯嘅)。人生會唔會再返嚟稚內,我覺得就未必啦,因為今次真係要去嘅都去晒,反而利尻島、禮文島,不久嘅將來再見!
其實呢度先真係有放假嘅feel(當然關我個勁hea行程事
童夢溫泉世一
每晚揀返啲相就得(係啲相upload完會灰要試多幾次最浪費時間
所以每晚一定會出一日 唔會爛尾放心
所以我第二日去多次
第一日蠢咗先上去
我完全無印象有雪糕店
啲嘢真係好早收 又無乜巴士 所以唔敢去得太夜
係咪水夢館
我有日行過見到好多人拎住游水用品行出嚟
我行入去個程好淆底㗎 後面有另一個人(真係人)咁啱一齊行
出返去先影 無事嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞