返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
滑翔機通知話「天氣好差,請快啲嚟!」
呢個時候10:30,收到email,原來係滑翔機個邊搵我:
「Dear XXX,
You have a reservation today.
Unfortunately the weather forecast says that it will rain.
Can you come a little earlier?

我秒覆:
「Dear sir,
I am now at 瀧川油菜花祭, and I should take bus from 江部乙 station back to Takikawa station at 12:39. The earliest I can arrive at skypark should be around 13:10, will this be alright?

Please let me know if the weather at that time is not okay for glider, thanks a lot.

對方又秒覆:
「The forecast seems okay but it's just a forecast.
It is certain that you should do it as soon as passible.

機師英文真係好好最後由於太想玩滑翔機,係我成個trip最想玩嘅嘢,所以我覆佢我會即刻嚟 下一班車係11:09,即刻衝上2樓影相,然後搭shuttle返道の駅,之後搭11:09班車返JR站。

返去時經過咗也英屋企,唔係趕時間我應該會落車影相
順利抵達Skypark、有得玩
返到JR站大概11:30,行過去公園要20分鐘,因為太攰所以搭的士算,¥710。順利去到,即刻入去登記,順利有得玩!(舊灰雲大到傻,當日晏晝真係落雨,好彩有早啲嚟)

幫手登記個個人畀咗張紙我填,要填emergency contact個啲,去之前會諗玩呢啲係咪要簽生死狀,不過個張又唔係生死狀。無同香港任何一個人講過個trip會玩呢啲,所以填咗家姐個電話,touchwood有咩事佢都應該冷靜面對嘅,其他嘢就交畀個天啦 即場畀埋錢¥8,500,港幣$500我覺得係好抵,尤其係全新體驗。個天咁啱有人玩緊:

登記個個哥哥之後返嚟畀咗張boarding pass我,就帶我行去搭飛機了。

行過去glider個位,大概都要行5分鐘,中途停低影下相。去到有間control room嘅物體,放低書包就準備上機,今次肯定係我人生最大膽嘅一次體驗
Glider是甚麼?
我填個陣有一對夫妻等緊,中間就走咗出去了,佢哋玩先,望住個太太上機加安全降落。

(不專業解釋)講解下滑翔機係咩嚟,佢係一種無動力嘅飛行工具,你可以理解做無引擎,然後「起飛後僅依靠空氣作用於其升力面上的反作用力進行自由飛行」(from wiki)。滑翔機前面會有一架小型飛機,起飛時會有條繩駁住兩架機,靠佢用動力帶上天先,穩定作之後條繩就會被整斷,然後就glider機師控制自由發揮。

架機分前、後兩個位,一定會有機師坐前面,幫你control所有嘢,呢個機師英文勁流利。後面個位其實都有手掣、腳掣可以control嘢,前後係同步嘅,所以機師一玩個手掣,我都會見到個效果。

飛之前,全世界都會溫馨提示你千祈乜都唔好掂 出發前搵資料,見到台灣有人玩過,話個機師去到一半係會喺半空demo教你點control,然後交畀你控制,個刻都諗會唔會畀我試。
在空中的這10分鐘
飛行過程大概10分鐘,會大概喺滝川市上空飛,最遠會去到油菜花祭最大個塊田。全程機師會keep住話你知,唔同方向嘅嘢分別係咩嚟。

起飛個一刻一定會有少少緊張,但我想講搭完之後,可以話你知glider係穩定過平時搭飛機十萬倍!當然機師keep住同你講嘢,一定會放鬆好多,仲要係傾閒計個隻。搭飛機有時會chok到飛起,但今次穩嘅程度係完全feel唔到離心力個啲,所以都由少少緊張變到放鬆晒。最深刻係佢將架機扭到360度自轉咗一個圈,個下係最有離心力,少少驚但又好撚爽。

去到中段,機師就問我有無揸過飛機,仲開始demo教我點控制個手掣個下我好明顯淆底,都真係驚佢叫我控制,但其實就真係碌棍向左就架機會偏向左,向右就向右,所以都有打醒十二分精神等佢下令叫我控制 但唔知係咪佢feel到我對答有啲緊張,所以最後係無畀我試,我覺得如果個秒我主動有問「can i try」,佢應該真係會畀我試

10分鐘之後就降落,降落體驗就同搭飛機差唔多,不過滑行距離就短好多。臨尾機師主動話幫我影張相,所以就坐喺glider入面影咗張,亦成為成個北海道trip入面,有我人樣嘅相
極力推薦超難忘滑翔機體驗
成個滑翔機體驗,到呢度就完結啦,慢慢行返出去登記個間屋仔。

登記櫃檯隔離其實有個展覽仔,會擺晒唔同機出嚟,可以參觀下。而其實呢度同時係一間餐廳,你想可以食埋嘢先走,個陣有人食緊咖哩又幾香。門口仲貼咗唔同banner,原來附近有得玩獨木舟,其實北海道好多地方都有呢啲得意嘢玩,大家有興趣可以search下

嚟到呢度,短短幾粒鐘都無嘅滝川行程,亦告一段落。如果可以有時間油菜花祭個會場食埋嘢就好,應該幾有氣氛,不過唔想再搭返巴士入去,所以都直接攞行李落埋札幌就算

呢個glider體驗係成個trip最鍾意嘅部分,去之前難免會擔心安全,但其實呢度係亞洲第一嘅「世界頂尖大型專業無動力滑翔機基地」(source:台灣blogger),自己搭完都無穿無爛,有興趣試嘅可以上官網睇詳情,入面有form填去報名。(https://www.takikawaskypark.jp/tic_tw

瀧川篇,完!
北海道之旅最後一站:札幌
下一站:札幌,由滝川搭JR去大概一個鐘車程。今次酒店會住4晚,原先其實係book咗「札幌東急Stay酒店」,最大優點係房內有洗衣機,任你點洗衫都得 後尾搵到間平啲又好似正啲嘅,狸小路「唐草飯店札幌」,港幣$1,530.35,比起東急Stay要HK$2,000仲平啲添,所以free cancel咗轉呢間。

酒店最近嘅地鐵站係薄野站,由JR札幌站去係需要轉乘地鐵。去到薄野站都搵唔到扶手電梯上去,所以都係手抽個喼上樓梯。上到地面就毛毛雨,開頭我仲要行錯路,行咗酒店相反方向,搞到要行返轉頭,所以去到酒店真係又濕又攰,驚凍親就即刻換咗件衫。

唐草飯店札幌Room Tour
酒店極international,住個幾日係超多外國人,仲要遇過有班好似中學生嘅外國細路,好爽咁細個一齊嚟旅行 Book咗雙床房,係今次個trip 4間酒店最大個間,有個環保袋畀你拎衫落去大浴場,寫明可以拎走,我都帶咗返香港。各樣牙刷個啲物品就大堂任你拎。

下午4點,Settle完就落街食lunch,因為今朝8點食完之後其實就無食過嘢,去咗附近一間拉麵店。
Day 9午餐——拉麵——けやき すすきの本店 (欅)(Tabelog 3.68分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010103/1000150/

呢間都係事前搵過嘅拉麵店,直接揀咗佢部機寫嘅No. 1拉麵——粟米牛油拉麵,另外加咗隻蛋,¥1,250。粟米牛油拉麵係其中一樣research成日見到嘅款,個麵底會有好多炒雜菜,而個口味就唔太啱我啦佢係有啲肉碎喺入面,我都係鍾意平時食開個啲大大舊肉嘅拉麵,豬骨或醬油底更啱我口味。
落大雨所以去咗札幌工廠
呢一日天氣唔好,keep住會落毛毛雨,所以室外地方都去唔到。其實當時身處狸小路,最理所當然就係行狸小路,有瓦遮頭,但酒店咁近可以隨時行,就選擇搭車去札幌工廠。札幌工廠令我諗起函館個金森紅磚瓦倉庫,外形差唔多之餘,都係一個商場仔。

札幌工廠入面咩舖頭都有,亦分咗幾個館,館與館之間係有條路駁埋一齊。個陣有個新海誠展,不過原來開到5點就收,5點幾先到嘅我就無得睇了。入面有間包好多人排隊買,我唔想食嘢就走了。樓上有間namco,上去又玩咗陣打發吓時間。

今晚因為book咗20:00先食飯,所以就要周圍行到個個鐘數,但個人已經好攰 本身以為20:00食飯會係好正常,又唔使驚自己要趕頭趕命,但經過一星期後,發現我係好早dinner,下次獨遊我會記得book早啲。
Day 9晚餐——意大利菜——セミーナ (Semina)(Tabelog 3.85分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010102/1055732/

今晚食嘅餐廳叫「Semina」,離札幌工廠大約半個鐘路程,呢個時候望到間餐廳Google Map話收8點,但我book咗8點,都驚會唔會係有咩錯咗。個陣只係6點鬆啲,所以選擇慢慢行過去。7點左右行到餐廳,同佢講我book咗8點,但太大雨同埋早咗到,所以睇下有無得入去等,佢勁好人畀我入去等 我下次會識預時間㗎啦

呢間餐廳係Tabelog搵到,個分類其實仲有好多高分啲嘅餐廳,但一來唔想成日食海鮮、日本嘢、二來好多高分都唔受毒撚食,所以睇完menu就book咗呢間,Tabelog上可以預訂到。Tabelog上有得揀要¥6,000定¥8,500嘅course,個分別係後者寫用「北海道新鮮食材」,一場嚟到個價錢又唔係差得多,所以就book咗¥8,500。

個侍應唔識英文,所以我哋用文字溝通,佢會手寫啲字喺紙上,我就用Google translate影低翻譯。

因為我都早咗成個鐘到,所以佢都話我知食物要等耐啲,但可以先叫嘢飲,都問埋我有無食物敏感。今晚食西餐覺得應該要揀酒,所以就menu求其揀咗支,我都唔記得咩嚟了。
超高質乳酪配火腿配士多啤梨、炸銀鱈魚
好快19:30就上菜了,多謝佢哋佢上完菜之後會喺張紙寫低咩嚟,所以都大概知道係食緊咩,抵讚。第一道係一份乳酪配火腿配士多啤梨(全部照字面譯),好好食!個ham嘅鹹配凍yogurt嘅少少酸甜,好夾,仲要個粒士多啤梨勁甜。第一道菜已經好驚喜。

第二道前菜係芝士配乳酪,由於頭個個太精彩,所以就覺得呢份普通咗,不過都係好食嘅。

之後就熟食了,第一份係蘆筍配火腿。上面有講過呢個季節蘆筍當造,可能因為咁所以會有蘆筍嘅出現。落咗啲黑椒調味,略嫌有少少重手,因為本身條蘆筍自己已經夠高質,加火腿又有鹹味,所以其實唔點調味都應該會好好食。

另一道係炸銀鱈魚,好撚好食 外脆內軟,最開心係無骨,啱哂我呢啲麻煩友,底下啲炸蘆筍同樣高質
(正)無芫荽味嘅芫荽料理
下一碟到意粉,係積丹海膽配芹菜去整。勁憎芹菜類食物嘅我,竟然覺得呢兜嘢無個陣味,放入口可能有海膽嘅關係,會無咗芹菜味,即使你見到成兜都係綠色嘢。

去到呢一刻,個侍應就開始無寫菜式名了,以下就係靠推斷去估我食緊咩 呢個入面係意式粉糰,一絲絲個啲係蟹肉、綠色唔係臭香菜,似蔥,無乜特別。

之後上咗舊包,同埋有舊肉,啲肉一切就會分得開,口感夠稔,我估係牛肉掛,但呢種太多汁嘅煮法個人一般般。

最後有甜品,今餐係Tiramisu,好好食;同埋餐飲,揀咗要茶,好好飲。

成餐飯最難忘係開頭個個士多啤梨火腿乳酪,同最後嘅甜品同茶,最後要畀埋酒錢,成餐飯¥9,600(HK$576),個人覺得好值得一試。
酒店抵讚位:大浴場擠迫度網站
食飽返酒店,間餐廳離酒店行10分鐘左右。行行下無啦啦流鼻血,落住雨嘅情況下要係街頭止血,成個人勁狼狽 不過照去便利店買少少嘢返酒店,要咗個檸檬奶布甸,好難食

成間酒店有樣唔好,就係得兩部洗衣機,仲要有部第二日去見到壞咗。成堆人要企喺到mon住排隊,第一晚仲要我排到就完時,拎衫個個人帶咗佢一個friend嚟,好明顯係諗住一個洗完就畀一個人洗,好彩最好佢好醒目咁話我先,如果唔係真係第二朝都洗唔完 但間酒店仲有樣嘢抵讚,有個網會show大浴場多唔多人,畀你參考完先落去。

沖完涼等洗完衫時,排下未來3日嘅行程,決定聽日去Outlet先,同埋cut咗小樽一日遊,因為嚟北海道去小樽難度應該極低,所以下次先去。洗埋啲衫都凌晨2點,瞓覺,Day 9完!
我最難忘係瀧川 唔係札幌
札幌正常大都市 可能都關我去嘅景點事嘅
寫完大家反應ok而我又有時間 我有少少想寫返上年去東京個trip上次真係食嘢為主
寫得幾開心 有意見大家可以隨便講低
有elevator架
睇清楚先好行
Day 10 行程概要
- 三井OUTLET PARK 札幌北廣島
- 札幌JR站Stellar Place

今日行程好簡單,就係去行街買衫褲鞋襪,所以瞓晏咗少少,趕到食早餐就夠。今朝返去麥當勞食Pancake包,酒店行5分鐘就有一間分店,兩層高,下層買完食物就上樓上食,日本最愛早餐之一。望住啲車係到行又幾chill,個景幾好,但今日天氣依舊一般,食飽就起行。
三井OUTLET PARK 札幌北廣島
札幌有兩個Outlet,一個係今日要去嘅「三井OUTLET PARK 札幌北廣島」,另一個係喺新千歲機場隔離嘅「千歲暢貨中心Rera」。去之前上官網睇定有咩brand,就決去去北廣島個個。Rera之前睇YouTuber,好多人話疫情下執咗好多舖,上官網睇個平面圖都真係好多都空舖,所以就算行程安排上應該會易啲(唔少人去機場走個日,就係去Outlet),都果斷捨棄。

去北廣島Outlet好簡單,官網都有好詳盡嘅交通攻略,Google Map都有,今日就揀咗搭巴士。用Google Map帶路,點知行到去個車站竟然搵唔到架車,勁緊張咁周圍望,因為一miss就要等多一個鐘。後尾上官網搵返個平面地圖,發揮睇地圖能力,去返啱個車站,個Google Map錯到隔咗條街GPS個點先係車站正確位置:

今日天氣一般,所以呢個室內Outlet可以話係最佳行程。巴士單程¥320,搭半個鐘多啲就到。KKday有個Coupon,喺呢個outlet買嘢後可以有折,但細brand為主,同埋會送塊休足時間,有需要搭車時先買都得,會即刻有redemption code,去到outlet show畀職員睇就得。

落雨好去處:室內Outlet
三井OUTLET PARK 札幌北廣島係一個室內Outlet,分咗兩邊,一邊雙層、一邊單層,畀一條行人隧道接駁住。個Outlet我覺得唔算大,或者可能身邊無其他人同行,我唔啱就可以直接skip,所以行得一啲都唔攰。Outlet入面有好多入錢locker,買得多嘢去放低就可以。

今次行咗好多大路嘢,全部都係買自己衫,主要就夏天衫,可能撞啱轉季,有啲長袖衫都抵所以都買咗幾件。最穩陣而又多人識嘅三個brand:BEAMS、GLOBAL WORK同URBAN RESEARCH,分別都買咗唔少嘢。呢三個brand對我而言係差唔多風格,所以先去個間會買得多啲,大家得閒行晒三間再決定邊間買咩都得嘅。

有兩間自己以前無買過嘢嘅,今次都睇啱而買咗啲衫:JUN同BANANA REPUBLIC。前者覺得有mix咗少少韓風,後者就似zara個啲。

運動鞋舖無去,因為上年去東京買咗兩對波鞋,仲有對未開封。搞掂之後就去咗食嘢,開Tabelog見到最高分個間係豚丼,北海道名物之一、今個trip又無食過,就食你啦。
Day 10午餐——豚丼——豚丼のぶたはげ 三井アウトレットパーク札幌北広島店(Tabelog 3.48分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0107/A010703/1028092/

Outlet入面有唔少嘢食,而呢間豚丼係喺入面嘅food court。叫咗一個普通嘅豚丼,有三塊肉,加咗杯可樂。畀完錢拎個震震機,一震出去拎就得。

豚丼啲肉似豬柳但又唔會過瘦,有少少脂肪位,憎食全瘦肉嘅我表示滿意。個醬就似好正常嘅燒汁,送飯一流個款。個漬物好似係酸蘿蔔,幾爽口,¥1,080收貨啦。
Day 10下午茶——雪糕——MIL PRESSO (ミル プレッソ)(Tabelog 3.47分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0107/A010703/1059141/

食飽之後行埋別館就完,11:40左右到Outlet,最後係搭4點鐘巴士走,走前見仲有大半個鐘,食咗支雪糕。呢間雪糕喺Outlet入口隔離,牛奶味為主,亦可揀加咗雪糕嘅扭紋款式,連珍珠奶茶都有添。士多啤梨應該最受歡迎,下午3點幾已經無晒,我就叫咗個哈密瓜溝牛奶,¥450。

收銀隔離有個位畀你打卡,擺明叫你買哈密瓜溝牛奶,啲日本妹原本對住個櫃枱影完就走佬,之後見我影佢又影。

食飽等多陣車就走了,返去酒店放低嘢先,因為都手持太多個紙袋。返到酒店之後成身汗所以沖咗個涼成個Outlet只計買衫,使咗¥48,337,港幣$2,900,今年應該又可以唔使買衫了。
Day 10晚餐——炸豬扒——とんかつ檍 札幌すすきの店(Tabelog 3.62分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010103/1060980/

酒店抖完又出去食嘢,食個early dinner。每一次去日本都一定會食炸豬扒,對上兩次去日本,都分別食咗大阪No. 1嘅とんかつ マンジェ(Tabelog 4.18分)(https://tabelog.com/osaka/A2707/A270705/27013624/)、同埋東京No. 1嘅とんかつ成蔵 (ナリクラ)(Tabelog 4.21分)(https://tabelog.com/tokyo/A1319/A131905/13236380/),兩間分別係全國第一同第二。食過呢兩間之後,呢間檍一食就真係知道低勁多班 就算有3.62分都係差好多皮(我最鍾意係大阪個間,個次食咗個鵝肝做餡嘅炸豬扒真係一世難忘)

檍有得揀要正常炸豬扒加白飯,或者咖哩飯,今日食嘅係「上級肩部腰部和套餐」。有白飯同味噌湯,炸豬扒就配椰菜。炸豬扒勁難咬,完全唔掂,真係無比較無傷害,今餐¥2,200但性價比覺得好差,以後要食炸豬扒我都係留返去東京、大阪先食啦
札幌JR站商場
食飽就出發去Stellar Place,上年嚟日本已經想買銀包,不過買唔到,今次終於買到。個銀包喺5、6年前去英國個陣買,已經用到爛晒,趁旅行有得退稅所以買咗了。

買完喺Stellar Place行咗陣Uniqlo,撞正有感謝祭,不過睇唔啱。適逢把遮爛咗,所以去買返把,買埋啲底褲同襪就畀錢,事後諗返都唔明點解我要去買呢啲嘢

7點幾行完就走咗,又返酒店,開始準備執下嘢,同睇下有無嘢未買。呢個時候見到個天終於無乜雲,聽日一定會好天㗎,係咪啊哈姆太朗

Day 10完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞