返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
我直頭唔鍾意 啲料好奇怪 原本睇相以為只係正常拉麵但多咗粟米牛油 無諗過係雜菜肉碎
Day 11 行程概要
- 鐵板燒
- 買手信
- 大倉山跳台競技場
- 狸小路
- Omakase

Day 11繼續天陰陰,今日第一樣嘢係食鐵板燒,喺香港已經用Tablecheck預約咗同揀好餐,準時去到就得。落街個時feel到凍過平時好多,原來今日得12度,平時都20度
Day 11早餐——鐵板燒——鉄板焼 やまなみ(Tabelog 3.63分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010101/1052356/

餐廳喺京王廣場酒店22樓,預先book咗¥27,950嘅course(HK$1,677),係一個有鮑魚、鵝肝同知床牛肉嘅餐。準時行到去酒店,去到餐廳得我一個客,畀咗個英文menu我睇,之後大廚就出嚟準備食材。

侍應呢個時候上前菜,係一款叫橢斑馬鮫嘅魚,煮熟但凍食。之後就係刺身拼盤,有隻蝦、吞拿魚、三文魚同北寄貝(我估),蝦幾好食又彈牙。

第一道熟食係用鵝肝整嘅,叫「Foie gras flan」,搵唔到中文,但成餐最好食我覺得係呢兜嘢 最頂個啲係鵝肝,底層係一個蒸蛋咁款,但完全唔會熟到好似一般茶碗蒸個形態,而係半流質狀態。個汁都好食,成碗溝埋一齊好好食,剩係計蛋個部分我覺得好食過茶碗蒸太多倍
繼續:鐵板燒
大廚全程密密處理食材同整嘢食,下一度就係燒鮑魚,配白蘆筍,蘆筍一樣無得輸,鮮甜爽口。鮑魚加牛油整,無乜特別。之後燒野菜就好高質,冬菇、蘆筍同紫薯,三樣都好好食,北海道啲菜好ok。

知床牛扒配炸蒜,更加無乜特別。最後個炒飯就一舊舊,炒到有啲奇怪,係一個唔好食嘅飯甜品係雜莓泡芙,正常發揮。最後飲埋杯啡,今餐我覺得水平之下,唔值呢個價性價比同味道都好一般,有得揀過我唔會食佢。

離開前見到出面開始有少少藍天,希望返香港之前個天氣會係好好啦。
北海道人氣手信舖:六花亭
今日係喺札幌、甚至北海道最凍個日,得12度。經過兩星期日頭熱死嘅情況下,今日我係第一次無著heattech,表示好撚凍

乜手信都未買,所以行咗去附近嘅六花亭同北菓樓買嘢先。先去六花亭,因為近啲,而今次去嘅係札幌本店。本店二樓係一間Cafe,有好多限定餐目,例如六花亭名物之一嘅「葡萄奶油夾心餅乾」,喺Cafe係有雪糕版試食。不過實在太多人嘅關係,一見到就落返一樓買嘢算。

買葡萄奶油夾心餅乾就無死啦,話晒最出名係佢。佢分咗好多包裝,有包裝到一盒8至10件,個盒會精美啲,適合成盒送;如果係送一粒畀人,可以買普通包裝(透明袋、一袋4件),個價錢係平啲嘅,自己格價啦。佢都有一包有齊六花亭唔同食品嘅禮品包,有五樣嘢係入面,包到好靚,¥500一包,做大份少少嘅手信係好適合
另一間北海道手信店:北菓樓
六花亭買完就去咗北菓樓,北菓樓出名啲嘅係開拓米果,同埋泡芙。呢度2樓都同樣有Cafe,去前睇Blogger話呢間Cafe係平靚正,¥917有兩件cake、一份雪糕加杯嘢飲,又真係幾抵。原本都想食,不過有係見到太多人所以卻步,未去到會排隊食嘅程度。

落返2樓買手信,對比六花亭弱好多,同埋全部係好多空氣嘅包裝,唔啱放入行李箱 所以只係買咗盒五隻味嘅開拓米果,食後感係好「痴牙」 走前買咗個夢不思議泡芙返酒店食,因為一陣都係返酒店放低手信先。得返最後一粒,¥250正正常常嘅味道。

返酒店放低嘢之後,就出發去大倉山跳台競技場,由狸小路去要先搭市電去到円山公園,然後再轉巴士。去到円山公園因為搵唔到出口,所以去到車站目送架巴士走咗,下一架要等一個鐘,咁就去附近一間bookmark咗嘅cafe食tea啦。
Day 11午餐——Cafe——森彦 (MORIHIKO もりひこ)(Tabelog 3.63分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010105/1000080/

呢間Cafe叫森彦,由円山公園站行去大約五分鐘,去到要喺門口寫低你個名,然後等叫名。坐咗陣職員會拎menu出嚟畀你睇,等咗半個鐘就入得去。等位個陣遇到個獨遊巴打,喺香港落機等行李見返佢,先知佢係香港人

入面都係有兩層,上咗二樓一個窗口位,入嚟前喺門口叫定嘢食,叫咗份藍莓蛋糕同咖啡,所以好快就送到。食物正正常常,環境幾舒服,所以坐喺度睇咗陣風景。

等咗半個鐘再食咗半個鐘,原先要搭個架巴士又走咗 最後就揀搭的士去大倉山跳台競技場,¥1,390都ok啦。
奧運主題:大倉山跳台競技場
大倉山跳台競技場,成座嘢你當係一個滑雪枱啦,搞冬奧會用到,入面可以搭纜車上去展望台。競技場隔離係札幌奧林匹克博物館,你要先去博物館買咗纜車飛先,先可以去搭車。買飛會問埋你去唔去博物館,我就無要到,直接上纜車。

見到奧運五環其實自己有啲激動,因為2021做緊份奧運相關嘅工作,對香港運動員嘅認識多咗好多,個期仲會落商場睇live撞正香港運動員拎咗好多牌,係好難忘嘅一個月,所以見到五環係會感動。入面有個紀念品店,可以買吓嘢。
好得人驚嘅露天纜車
之後出發去搭纜車,呢度嘅纜車係露天個隻,單程都要5分鐘。搭呢架纜車有啲恐怖,驚過玩滑翔機,可能太露天,所以個人坐到定一定,見到隔離前後啲人勁放鬆,覺得自己有啲柒

上到去就係展望台,望出去大概係札幌市景色啦,天氣原來唔算好好,有啲位有陽光曬落去,但好多位都係有雲,留咗10幾分鐘就走人。

落返去都係搭纜車,呢款纜車係要你坐上去之後,手動將個「安全帶」拉落嚟。落山個時我拉咗個「安全帶」之後佢彈返上去,但架纜車已經行咗咗出去,即刻拉返個安全帶落嚟㩒實,又嚇一嚇 搭呢種露天纜車真係搞唔掂,全程都好驚嘅狀態 落到去撞正有巴士落山,就搭咗了。
終於行狸小路
之後返咗去行狸小路,由1行到7。去到狸小路1,當時搞緊一個啤酒市集,但唔知天氣差定真係無人,個度係無乜人流嘅。

開始行狸小路,1至7有唔同舖頭,以餐廳、手信舖(藥妝、食物)為主,仲有啲賣衫舖、夾公仔同扭蛋舖。我就去咗夾公仔同玩扭蛋,fing咗¥2,300。

之後就返酒店hea到咁上下,就去食預先book好嘅晚餐Omakase。預約咗20:30,位於円山公園站隔離,無錯,就係晏晝去完個度,夜晚再去多次。
Day 11晚餐——Omakase——鮨菜 和喜智 (すしさい わきち)(Tabelog 4.28分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010105/1000645/

成個trip最高分個間餐廳就喺呢度,亦係日本食過最高分嘅餐廳。去之前半個月左先book,以往4分以上都已經極難book,今次竟然勁輕鬆就book到,都有啲擔心會唔會少伏,不過Tabelog個分就係信心保證,所以無嘢好驚 今次同樣喺Tablecheck上book,得一個¥31,200嘅餐揀。

當日book咗20:30,我20:10分左右早到咗,但上一round係會食到20:30先走,所以個店員姐姐就開咗另一邊畀我坐住等,之後其他早到嘅都喺度等,開餐先過返去另一邊食。等嘅時候仲有熱綠茶飲,個日得12度所以暖晒。

用餐區得4個位,由右至左坐,分別係我、一個日本男士、同一對大陸情侶。上餐會係右至左先,即係上我先,而上完仲會有店員放張圖文並茂嘅圖,去講返你食緊咩嘢,中英日文有齊,仲要有埋公仔,真係第一次見,所以at least知自己係食緊乜

上餐前會問你飲咩,唔飲酒都有熱茶,我就要咗熱茶。成餐飯對大陸情侶無停過講嘢,仲要係大聲個隻,勁尷尬
Omakase上半場:7款菜式
講下今餐食咗乜,呢個¥31,200嘅餐包咗7樣菜加12款壽司,先講咗呢7樣先:
1. 八爪魚刺身

2. 比目魚、海鼠腸刺身

3. 燒喜知次刺身(呢間舖名係用佢命名)

4. 毛蟹茶碗蒸

5. 鮑魚海膽撈飯

6. 燒太刀魚、烏魚子

7. 螺貝刺身

個鮑魚海膽撈飯係最難忘,呢啖海膽係今次北海道食過最甜嘅一次,入口真係好驚人啲飯唔肯定係用咩撈過,你會見到有個汁,少少酸但好夾,勁好食

另外個毛蟹茶碗蒸勁足料,啖啖蟹肉;燒喜知次、燒太刀魚都好好食,後者魚肉燒完仲好嫩,上半場已經好滿足
Omakase下半場:12款壽司
1. 縞鰺

2. 中拖羅

3. 竹筴魚

4. 燒鰻魚

5. 馬面剝

6. 燒北寄貝

7. 馬糞海膽、紫雲丹海膽

8. 牡凡蝦

9. 金目鯛

10. 吞拿魚蓉卷

11. 味噌湯

12. 玉子

下半場好多魚都係唔知咩嚟,燒鰻魚平時我唔太鍾意食嘅,主要因為有骨。呢個無骨、夾起唔會散,醬料唔重手

兩款海膽都好食,呢度啲海膽好過晒啲海膽丼 牡凡蝦佢會分兩次上,其中一個係刺身咁食,之後就壽司,個色水好靚;最後個玉子都有驚喜,似雪凍咗嘅蒸蛋,凍食嘅但作為最後一道我覺得幾好
Omakase值得一試
¥31,200即係港紙$1,800咁上下,日元低水真係抵到爛,位又易book好推薦老闆好nice,keep住同隔離日本人吹水,識日文就好;同埋有個靚女會幫下手廁所係用aesop,果然有啲taste!臨走前會問下使唔使幫你call的士,我就地鐵一程返去算,加上要去便利店,所以就自己走。

今晚喺便利店見到Glico另一隻味,返到去食先知係咖啡味,都係薄荷朱古力好食好多;另一個牛奶布甸就唔得啦,聽日就係最後一日full dayDay 11完!
Day 12 行程概要
- 二条市場
- JR TOWER展望室T38
- 札幌電視塔

Day 12,行程都嚟到尾聲,好感動今日好好天,即刻去返晒堆乜塔物塔睇景

今日嘅早餐去咗二条市場,食海鮮丼,大概11點幾先去到,一樣揀咗Tabelog最高分個間。
Day 12早餐——海鮮丼——海鮮処 魚屋の台所 本店(Tabelog 3.63分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010102/1047834/

餐廳門口已經有menu,其實叫最多嘢個個應該最合理,但又驚有啲唔想食嘅魚,所以決定叫其他,揀個一定樣樣食材都食嘅丼。入到去會有英文menu,同埋佢會話你知一份menu係大碗、另一份係細碗。

最後叫咗個細嘅丼,有三文魚、帶子同三文魚子、加多咗份海膽同帶子(加帶子係因為我唔知點解無留意到我叫個個有帶子)。唔係好記得點解我會無叫大,因為宜家睇menu覺得大嘅三文魚子加海膽、或帶子加海膽,會係我想食嘅嘢。

嚟到個碗就唔大,但啲料就塞到好滿,要食好多料先可以開始食飯。三文魚子唔會太鹹、帶子新鮮大件、海膽就尋日個個太難忘,所以今日就唔覺太特別,三文魚就好正常。轉個頭就食完,盛惠¥3,740,我覺得好過函館食個間,價錢都平一半
日本夾公仔唯一收穫
天氣好就心情好,又去咗TAITO夾公仔 事緣係前一日用咗¥2,300去夾呢個星之卡比杯,夾咗藍綠色,但既然紅黃色係一對,點可以唔夾。經過前一日嘅經驗,今日用¥1,600就夾到,儲齊全款!

心情好除咗要夾公仔,就係食甜品,下一站去附近嘅芭菲店食嘢。去呢間甜品店其中一個原因係《First Love》喺度拍過,晴道同埋佢個妹同佢個外甥女食個間,所以就揀咗佢,潮聖下(天氣真係好好)
Day 12午餐——甜品——Sapporo Pancake&Parfait Last MINT (ミント)(Tabelog 3.49分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010102/1041931/

門口就已經都有《First Love》海報,入到去坐低就睇menu,呢間餐廳係手機自助落單,日本嚟講我好似無見過。間舖個名其實都透露到,佢係食Pancake同芭菲,而在場有唔少日本妹自己嚟食Pancake,Pancake相對出名啲。

我由睇套劇個時已經想食晴道食個個薄荷朱古力芭菲,所以要咗個有埋飲品嘅set個芭菲好唔特別,普通過Dreyers,滿足唔到我呢啲薄荷朱古力控上高係一粒馬卡龍、底下係啫哩,塊Oreo同所有cream都好唔夾。呢件嘢要¥1,930,可能間舖Pancake會好啲,大家剩係想食雪糕就唔好嚟了
JR TOWER展望室T38
食飽就出發去JR TOWER展望室T38,直接去JR札幌站就得,因為早兩日喺Stellar Place見到有個位係直去。去之前TOKYU HANDS行咗陣,本身今個trip其中一樣嘢就係想換咗個喼,因為有個碌爛爛哋,不過後都無換,仲帶返返香港,都唔知幾時先換到

望住啲水牌,就會行到去T38,樓下買完飛就可以上去。
全日本最靚景尿兜(?)
上到去果然萬里無雲,可以瘋狂影相,啲窗好乾淨所以啲相都好靚,去相。

呢度有個打卡位,就係男廁入面呢個最靚景嘅尿兜,先入去痾督靚尿先,個景真係好屈機洗手個時有另一個人走咗入嚟痾尿,我之後返轉頭影多次相見到佢,所以就企喺後面等,佢痾完之後企咗喺度影相,到走個陣先望到我又係影相,成件事勁搞笑

喺度坐咗差唔多一個鐘就走了,下一站又去食嘢了。
Day 12下午茶——Cafe——板東珈琲(Tabelog 3.58分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010102/1002237/

下一站係去食tea,要搭一程車先去到,JR TOWER樓下有個巴士站,所以都好方便。間Cafe好文青打卡feel,入去有啲窗邊一人位,老闆就叫我坐中間張大枱。餐廳menu就用google translate翻譯啦,記得望下牆上塊牌,會有今日限定menu。未正式食正餐嘅我,就叫咗份芝士厚多士、一杯咖啡、同埋一個布甸。

等嘢食個陣keep住有人入嚟,佢哋係嚟買咖啡豆同奶,買完就走,所以呢度啲啡應該係唔簡單嘅 份多士一上已經覺得好吸引,咬咗啖,好撚好食,個包鬆軟到一個點,配埋勁厚芝士,仲識拉絲,我覺得係成個trip食過最難忘嘅食物之一 咖啡同布甸相對下就無咁突出,鍾意食芝士嘅不妨嚟試吓,呢餐¥1,480。

食飽又返咗狸小路,因為醒起有啲手信未買,之後返酒店抖咗陣,就出發去札幌電視塔睇夜景。
札幌電視塔夜景
札幌電視塔樓下買飛,之後排隊等電梯上去,上到去觀景台係無廁所,記得去咗先上去。

上到去差唔多7點,呢個時候嘅日落係7點0X分,所以開始日落緊。想影相,但玻璃好污糟,同埋反晒光,解決方法係將個鏡頭貼住個窗感恩last day天氣非常之好,所以個日落好靚,好有feel。呢度有啲凳畀你坐,我都坐喺度睇咗陣日落,所為最後一日嘅天氣我表示好滿意。

個天開始黑我就走了,今晚去食甜品做晚餐。
Day 12晚餐——甜品——パフェ、珈琲、酒、佐藤(Tabelog 3.59分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0101/A010102/1051961/

今晚去咗食聖代,間嘢喺巷仔嘅一角,門口圍晒欄杆畀你排隊,好好彩個個鐘數去到無人排,可以直入。入面有分Bar枱、普通餐枱、同埋要除鞋坐地下嘅位,我就要坐地下,坐到好攰,所以食完就走咗

叫咗個係鹽味焦糖配開心果,好撚好食,個塊脆餅係焦糖味,成功成為我喺北海道最愛嘅甜品佢仲有好多唔同味,好想試多幾款臨走前見到有手信買,所以買咗set,事後係新千歲機場都見到有得買,不過呢間舖就平少少。食後感係白朱古力味百力滋,唔好食食完甜品就去咗食晚餐(宵夜),食酒店樓下一間高分拉麵店。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞