返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
稚內景點第一站:北門神社
食飽之後就行去附近嘅景點啦,我自己將稚內景點分咗做3 part。第一part係JR稚內站附近嘅:稚內公園、冰雪之門、北門神社、稚內防波堤呢啲;第二堆係野寒布岬,個度有稚內第一名嘅餐廳樺太食堂,同埋有個寒流水族館;第三個就係宗谷岬。上面呢堆都去晒,加多個無乜人講嘅夕日之丘同稚內溫泉 童夢。我留咗喺稚內有兩個full day,時間非常夠使,但原本plan咗想去嘅利尻島就無去啦,因為要太早起身,最後放棄。

第一站先去北門神社,喺行去嘅時候見到好多鹿,唔知頭唔知路嘅情況下會有啲驚佢衝上嚟 後尾search返先知稚內係周街都係鹿,路上都係牌提自駕人士要小心啲鹿會沖出嚟。

喺北門神社買咗個蟹御守(北海道唔同地方嘅神社,都有蝦夷神籤,呢個係其中一個,有興趣大家可以去儲,total有10幾款的)

天氣真係好好,所以其實我係出哂汗,因為著咗heattech,但唔著又驚凍,又唔想手度拎住件褸,結果全日都處於出汗階段。
稚內公園:冰雪之門
北門神社有條路行上去冰雪之門,同埋都係個句,好曬又好熱,行到成身汗 加上好多樓梯,行到上去都真係攰死,所以原本想再行多20分鐘上去「開基百年紀念塔」,最後都放棄,我驚行到上去會攰到返酒店抖一日。

冰雪之門都係打卡位,呢個位望返落去都叫見到晒成個稚內市景,再上應該再靚景啲。有啲souvenir shop,稚內好多嘢都用「最北」去命名,所以我最後買咗勁多「最北」嘅嘢返香港

搞掂晒行返落山時,有班幼稚園學生行緊上嚟,佢哋竟然係行頭先我行到死個條長命樓梯,真心勁。班小朋友同Miss會一路行一路同我講「Kon ni chi wa」,呢刻我先醒起「Kon ni chi wa」係Hello,我過去幾日一直將「Su mi ma sen」當Hello用,不過無所謂啦,都係個啲Greetings啫。

野寒布岬:稚內必食「樺太食堂」
下一站係去野寒布岬,成個稚內行程重點餐廳就係「樺太食堂」。望住個無GPS話畀我知我喺邊嘅2D地圖,都順利行咗去車站,等咗陣車就有巴士。巴士站同時間表大概係咁嘅樣:

未落車就會見到利尻富士山,天氣好所以輕鬆睇到。另一日中午有少少雲,就算去同一個地方都睇唔到了。

食完早餐無耐,不過照去「樺太食堂」食lunch啦,過去幾日日行20,000步隻腳已經開始攰,順路更重要,因為去咗野寒布岬先就要行返轉頭食lunch,所以食咗先。
Day 5午餐——海鮮丼——樺太食堂(Tabelog 3.56分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1004013/

成個稚內最高分就係呢間嘢,只會開到下午3點,唔好太晏嚟原本係一心想嚟食三文魚子加海膽加帶子丼,不過竟然轉咗menu。最後叫咗第一個三色丼,三文魚子變咗蟹肉,仲有雙色帶子。店員會畀將紙畀你寫下字,會貼上天花板,我寫咗句「稚內係個好地方」,唔知會唔會有人睇到呢。

個Set仲有少少漬物嘅嘢,有碗麵豉湯,個飯最大特色我覺得係醬油帶子,以前未食過。本身驚醬油帶子會太鹹,放入口又啱啱好,完全唔覺鹹原味就好鮮甜,仲要全部都大大粒 海膽好正常,但同啲蟹肉一樣無乜記憶了。埋單¥3,630,我覺得抵到爛,好過尋晚件扒多多聲。
寒流水族館、稚内市青少年科學館
食飽之後向前行,會有一個「寒流水族館」同「稚内市青少年科學館」,兩個都有去。先去寒流水族館,入場費¥500,一入去就見到一堆海豹(?)喺度曬太陽,另一邊就係企鵝,咁大個仔其實第一次親眼見到企鵝,真心好得意。(之後去旭川動物園有企鵝放題,更加正

本身想去個廁所,但勁污糟,個門口勁多污蠅,即刻唔想入去同即走隔離個稚内市青少年科學館有啲似香港科學館,好多嘢玩。唔使入場費,兜咗個圈就走咗了。
野寒布岬打卡位、遠望利尻富士山
下一站再向前行,就係野寒布岬,地標打卡位係呢隻海豚。天氣好好所以仲望到呢個利尻富士山,個影相角度真係無得輸。

呢個時候只係中午12點幾,但照坐埋一邊望住個海hea咗陣,人少少勁chill。之後就去「稚內溫泉 童夢」啦,其實可以行返出去樺大食堂個邊搭巴士,不過覺得自己有嘅係時間,Google map又話行40分鐘,所以揀咗行。
驚足40分鐘嘅路程...
介紹下「稚內溫泉 童夢」,佢係稚內一個出名嘅溫泉景點,亦係日本最北嘅溫泉,我喺稚內呢三日都去咗兩日 一路行嘅時候成條路勁荒蕪,無人之餘仲要無車,見得最多就係鹿群,加上前兩日先喺連登見到有個新聞話有人畀熊襲擊,愈行真係愈驚,個陣心諗早知搭巴士算

中間見到有間酒店,不過應該荒廢咗

驚住行咗40分鐘,13:10終於到童夢溫泉,門口有得搭巴士,可以直接出返去稚內市中心,影低咗先。兩條路線都會去到稚內,不過兩條行相反方向,時間都唔差得遠,建議夾自己時間就算。
日本最北溫泉:溫泉童夢
溫泉童夢係有定休日,記得上官網睇定(https://onsen-domu.com/)。入場費¥600,任你留幾耐都得,間嘢開朝10晚10,之前research係有唔少旅客夜晚嚟浸,我去個兩日都只係見到一大班公公婆婆去(係繼朝早稚內公園見到勁多小朋友後,再次見到勁多人嘅地方)成間溫泉真係好大,分咗兩層,下層得啲鞋櫃,溫泉要上2樓。

呢度完全唔係普通溫泉設施,我覺得形容係溫泉樂園都唔過份分咗男女兩邊,各自有露天風呂。浴場剩係沖涼位我估都有30個位,另外仲有幾個大溫泉、水中按摩設施(唔識叫咩)、按摩浴缸、桑拿,仲有每日唔同嘅藥浴,大到癲

最鍾意係個露天風呂,呢日天氣好係可以望到利尻富士山,天氣唔凍加上勁好太陽,我就喺度望住利尻富士曬咗半粒鐘太陽,爽到傻,所以第二日無乜嘢做嘅情況下,我再嚟多咗次。

浸晒之後就出去買牛奶飲,係雪印牛乳,佢仲有朱古力味同乳酪揀,一支¥140。買完去個休息室攤抖吓,係舒服到可以瞓著個啲,望住出面個藍天,feel到真係放緊假隔離房仲有按摩椅畀你玩,¥100按10分鐘身or腳,真心物超所值中途望下巴士時間表,決定搭14:44個架出去南稚內個頭行下。

補圖:整理券嘅數字對照車頭個mon,就係你要畀嘅車錢
稚內(唯一?)商場:Saijo 西條 稚内店
南稚內個頭有個大型百貨公司,叫「Saijo 西條 稚内店」,有超市同一堆餐廳,我就去去Mister Donut食咗啲嘢。綠茶加Cream嘅冬甩,又幾好食喎,不過坐咗半個鐘左右店員就話we are closing,原來堂食只係去到4pm,外賣就去到7pm,本身仲諗住喺度hea多咗先走。

行上二樓有勁多扭蛋機,仲有得夾公仔,之後落一樓都有一堆扭蛋機,所以喺度玩咗陣,扭咗堆扭蛋,夾公仔夾咗¥1,400但乜柒都夾唔到,理性話畀自己知要停手。
夕日之丘睇日落
今日最後一站係去夕日之丘睇日落,巴士係可以去到嘅,但今次巴士站搵得有啲耐。絕大部分兩個方向嘅巴士站都係喺馬路對面,係呢個「大黑3」唔係,所以要望住張地圖搵 搭15分鐘去到「坂の下」站,一樣落車搵咗回程車先,尾班車係19:21,過咗就無啦,的士都無乜會入嚟,非自駕真係要睇好時間。

落車仲要行多10分鐘左右,係上斜路段嚟,Google Map畀咗一條正常行人路畀我,但我見有條樓梯直接上去近好多,所以就行樓梯。行行下有隻鹿喺面前跑過,真係又驚一驚,所以落返去車站個時我行返大馬路算 好多鹿真係

上到個觀景台,有個停車場畀自駕遊用,我就搵張長凳坐低慢慢睇日落,一樣望到利尻富士山,唔知天氣好嘅稚內係咪好難得嘅事,呢個trip整體天氣都算好好。

之後望多次個時間表,原本係plan坐19:21班車,但由於有啲擔心會miss咗㗎車,或者佢突然少咗班車,咁我真係要摸黑行返出去,淆底嘅情況下我揀咗搭18:34嘅車出去 夕日之丘睇日落呢個目的已達成,個日落好收貨,之後搭車出返去沿途個view都好正,原來唔識揸車去北海道都唔係好艱難啫 搭返去南稚內個頭,今晚plan好係食居酒屋嘅天婦羅。
Day 5晚餐——天婦羅——はるき茶屋(Tabelog 3.51分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1005187/

はるき茶屋入去係要除鞋,Menu有好多相,無相都可以Google translate,因為啲日文字好正體,成間嘢點餐唔成問題一心嚟食天婦羅,所以都無點睇menu,叫咗天婦羅定食,盛惠¥1,750。佢有冷蕎麥麵揀,但我夜晚會食Dormy Inn嘅拉麵,所以唔想食兩餐麵,就叫咗飯了。

上菜,有兩隻蝦、兩條蘆筍、茄子、青椒、冬菇各一,都好夠食。最好食我覺得係蘆筍,呢個時間蘆筍當造,平時食蘆筍勁驚批唔晒層皮,呢兩條都好perfect,爽口;其他食物都一樣水平之上,值得一試嘅餐廳
Dormy Inn醬油拉麵初體驗
食飽都已經8點鐘,出去唔夠十分鐘,個天已經黑晒,仲要無乜街燈。呢個時候搵唔到「大黑3」個車站,所以行咗去南稚內等車,搞咗陣先返到酒店。

沖完涼10點咁上下就落去食拉麵,醬油拉麵即叫即整,真係幾好食,你想食幾碗其實都得,不過我一碗就夠啦,之後返去瞓覺。

Day 5完!
留名
支持樓主繼續
稚內好似唔係好值得去
7仔atm撳錢係咪唔洗收手續費[sosad
citibank個rate如何
留名
Lm
你一早打定?
唉, 又會天氣甘差
唔好灰心, 加油, 最少我有睇家
樓主個行程值得參考
遲啲可能都去北海道
有機會試下La Vista Hakodate Bay
早餐正
溫泉正
窗景正
睇到都想食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞