返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
間舖有畀埋ecopy我 直接upload入google drive自己download
出咗Day 7了 每晚都會update一日行程
我本身都驚太靜 同乜都無 結果好愉快過咗幾日
其實都係靜幾日 熱鬧得多可以去稚內靜下思考人生
下星期去日本,有8日係北海道
可以抄考下你行程
黃金神威
Day 8 行程概要
- 上野農場
- 常盤旋轉塔、平和通買物公園、5.7小路Furarito、旭川平和通
- 上川神社
- 北彩都花園

Day 8原定係去層雲岬一日遊,不過因為行到太攰所以留喺市中心就算 原本預去層雲岬要好早起身,所以今次旭川酒店要咗早餐package。餐廳喺頂樓,望出去係旭川站,天氣算一般。

自助餐形式,入場會畀個牌仔你,一面係話「出咗去拎嘢食」、另一面就係「我食完走咗啦」,你出去拎嘢食時show「出咗去拎嘢食」就得。個buffet都幾豐富下,餐廳門口左邊係飲品bar,有外賣杯畀你拎走。餐廳正中就係自助區,有魚生飯區(4款魚生)、熟食、沙律、麵包、雪糕生果甜品,印象中係咁多。最吸引一定係勝手丼,北海道有唔少酒店嘅早餐都有,嚟之前睇blogger好多人會特登book有勝手丼嚟食。

今日有4款魚生:甜蝦、三文魚子、三文魚,仲有款好似係墨魚個啲,我唔食所以無拎。新鮮嘅,同埋refill速度都好快,所以唔會無得食熟食其實有十幾款,正常嘅腸仔雞蛋或日式食物都有。個八爪魚腸仔好難食,煎三文魚、炸雞同蛋就正正常常。車里茄非常甜,剩返個堆係芝士焗海鮮個類,熟食裡面最好食個樣,所以最後refill咗。

第二輪,加多兩舊炸雞同炸薯角,同埋沙律。沙律有整好嘅薯仔沙律,仲有兜好碎、好水嘅牛油果。最後去生果櫃拎啲菠蘿,同食咗兩球雪糕;每次提供兩款味,今日係雲呢拿同冧酒提子。早餐都好豐富下,收貨。
天氣好差嘅上野農場
食飽飽就出發去上野農場啦,今日繼續用尋日張大型交通Pass,車程大概45分鐘。上野農場特色係係有好多花,不過唔知係天氣問題定啲花問題,唔會好impressive。同埋花嘅種類係好多,不過每種都係得少少,加上天陰陰,感覺好無睇頭。

上野農場唔係話好大,所以只係留咗一個鐘左右。農場有得行5分鐘斜路上高位,望返落啲田到,而呢個山頂仔都有一堆打卡位。一邊係7張彩虹凳,另一邊係一座韆鞦,我去咗玩咗陣韆鞦,不過唔敢太大力,廢時一陣唔好彩仆街。

農場入面擺咗好多太陽凳畀你坐,不過好污糟,好多都有雀屎,你唔會想坐的 喺度留得一陣,建議睇定天氣,天陰真係無嘢睇。

行完就準備去食午餐,今餐食西餐,由上野農場過去要坐大概45分鐘,仲要轉一次巴士,不過有pass任搭同埋今次多的是時間,慢慢過去。離開農場後開始出太陽!
Day 8午餐——西餐——マルコ ビストロ&ジェラテリア (maruco Bistro&Gelateria)(Tabelog 3.50分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0104/A010401/1061064/

呢間tabelog分類叫「法式小酒館」,其實我係為咗個gelato而嚟 餐廳有兩層,店員安排我上二樓窗口位,有個窗簾望到出面不過拉唔起。午餐有意粉、飯同扒揀,加錢要set仲有飲品同甜品。最後叫咗個人氣No. 1,係一個茄汁蝦意粉個類,要咗杯Latte。落單話要甜品時店員拎咗張紙過嚟,話今日個甜品係Brownie配雪糕有無問題,我ok就落單了。

先上嘅係焙茶Latte,好甜好甜。食埋沙律同麵包,之後就上意粉啦。

意粉有兩隻大蝦,個汁算係好稀個啲,茄汁加Cream去整,唔係好掛到上意粉上,所以會剩返好多汁。兩隻蝦我覺得幾好食,幾彈牙,剝埋殻先上會更好。

最後甜品Brownie同雪糕都不過不失啦,佢一入餐廳門口其實有個雪糕櫃,有十幾款雪糕,有啲後悔無就咁叫雪糕食,或走時叫一份走呢餐¥2,200,西餐價錢好合理。
《First Love》取景地:常盤旋轉塔
食飽又返咗酒店洗衫,今個trip其實帶咗3件褸、3件衛衣、2件heattech、2條褲。原本唔出汗諗住轉一次酒店先洗一次都得,但個天氣日頭20幾度,夜晚10度左右,搞到唔係好識著衫。著heattech日頭係一定勁出汗,遇著20幾度有太陽,齋著衛衣都會成身汗,所以洗衫真係要隔日洗

洗完就行埋市內景點,先去之前睇《First Love》嘅取景地點——常盤旋轉塔。圍住常盤旋轉塔係一個迴旋處,有睇《First Love》嘅一定會記得天上影落去個幕。

常盤旋轉塔其實同旭川JR站,只係一條旭川平和通駁住,所以由旋轉塔行返出去,係會經過哂平和通買物公園、5.7小路Furarito等地標,終點就係旭川車站。平和通買物公園唔知係咪因為平日,所以乜都無,官網見到有啲日子係會搞市集。(呢條路都好歐洲feel

5.7小路係一條美食街,應該夜晚先熱鬧。行下行下就會出返去車站,呢個時候只係下午3點幾,所以搵下附近有咩去,最後用Pass搭車去咗上川神社。
上川神社散步至北彩都花園
要上去上川神社,一係就揸車直達,行路就要行超長樓梯,仲要係石春路,對鞋薄啲都搞唔掂 上到去有個風車陣,有風就會不斷轉,都治癒嘅。

上川神社會有條路行去北彩都花園,會途經好多個公園,先係神楽岡公園,過條橋就係宮前公園,有河、有柴犬。勁多人喺度放狗,同埋都有啲遊樂設施,所以都好多小朋友喺度玩

行到最盡就到北彩都花園,然後又返到旭川車站,日行2萬步好輕鬆

之後打算早啲去食晚餐,係一間拉麵店——旭川らぅめん青葉 本店 (あおば)(Tabelog 3.69分)(https://tabelog.com/hokkaido/A0104/A010401/1000314/),佢收5點半,我差唔多5點去到佢已經閂緊門,所以轉場去另一間。
Day 8晚餐——拉麵——らーめんや天金 四条店 (てんきん)(Tabelog 3.66分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0104/A010401/1000090/

旭川第一名嘅拉麵係上面間青葉,呢間天金就係第二名,乜拉麵都有,醬油、味噌、鹽等等,我就直接叫咗餐牌最大張相個個醬油拉麵,同埋叫咗6隻煎餃子。餃子好食過拉麵,平時香港都會自己整大阪王將食,今次呢個好juicy,外脆內軟,個皮煎到脆卜卜但個饀就仲好juicy,小心會爆汁 今餐¥1,400。
靚景嘆Starbucks Frappuccino
食飽都未6點,頭先喺北彩都公園個頭其實有間Starbucks,個景係望到日落、湖同草地。香港飲唔到,嚟日本一定要飲,最愛Frappuccino我記得以前係有一隻純朱古力版,唔知係無咗定其實唔存在,剩係見到mocha版,唔想飲咖啡所以就叫咗個綠茶,¥635同香港差唔多啦。

間Starbucks有分室外同室內位,室外有幾張圓枱,買完咁啱見到有人走就去咗霸位。天氣好好,所以又坐咗成粒鐘,真係要自己一個人先可以咁hea。聽住舖頭啲歌、望住啲人放狗同行過、個太陽慢慢落,好舒服人到咗一個年紀就好鍾意睇呢類大自然嘢,真係老了。
旭川篇完結
夜晚便利店買埋雪糕,試呢個新版,無特別,Day 8完!

嚟到呢度,旭川行程就完啦,聽朝一早就會搭JR落滝川,同日落埋札幌。由稚內出到嚟去旭川,好有返返去大城市嘅感覺。呢度最鍾意就係旭川動物園,冬天想再嚟睇班企鵝on99行出嚟 當然北海道好多地方都未探索,同埋自己其實未滑過雪,所以相信未來有一個冬天,我係會返嚟嘅!

旭川篇,完!
應該星期一會出到last day
Day 9係我最愛行程 聽晚睇
北海道咁多地方都係覺得札幌最正
高質 會越嚟越多人睇㗎,加油
湯之川既話渚亭唔錯
support
Day 9 行程概要
- 滝川油菜花田祭、滝川天空公園滑翔機
- JR落埋札幌
- 札幌工廠、北海道廳本廳舍(紅磚廳舍)、札幌市鐘樓

Day 9一早搭JR落瀧川,所以晨早喺酒店食完早餐就起行,早餐同前一日大致一樣,所以就唔再講了。我覺得係少數我會肯試嘅酒店早餐。

瀧川應該係一個無乜人會揀去嘅地方,佢唔係一個大城市,JR站直頭locker都無,Google搵佢嘅資訊就只得一年一度嘅油菜花田祭。今次去嘅日子撞正呢個油菜花祭,當然要去會一會佢,同埋資料搜集期間發現瀧川市另一重點係玩滑翔機。本身自己唔好呢類「刺激」嘢,不過見人一世物一世,睇完資訊我嘅理解係超級安全,所以就報咗名。去之前有啲驚亦有啲期待、興奮,係我成個trip最期待嘅行程。
寄存行李唯一地方:瀧川觀光中心
如果搭JR由旭川去札幌,係會經過瀧川呢個站,所以我就將瀧川做一個中途站,日頭由旭川JR去瀧川,玩完就夜晚直落札幌瞓,慳返交通時間。出發前我得知自己要寄存行季,所以就網上搵呢個站有無locker,搵唔到資訊。喺旭川我就去多次觀光中心,confirm多次個站有無locker,因為如果去到無嘅話應該係會好kick;假設事前知道個站真係無locker,最壞打算會係放喺旭川返轉頭拎、或者去咗札幌放低先。

最後職員話我知呢個JR站係無locker嘅,不過一出車站左邊幢樓有個觀光中心,係可以寄存行李,但有開放時間,平時09:30至16:30,今次撞正油菜花田祭,就會開到17:00。我原先安排嘅行程係先去油菜花田祭,再去滑翔機(book咗3點),所以就決定將行李放喺呢個觀光中心,每放一件要¥500。
滝川年度盛事:油菜花田祭
觀光中心放完行李之後,搵職員姐姐問埋啲交通,雞同鴨講咗一陣拎咗堆資料,佢完全唔識英文但都好畀心機解釋,超好人。瀧川市重點之一係油菜花田祭,其實係分咗好多個塊田,睇個地圖係有18塊田,其中最大塊個塊,係要另外轉車先去到。詳情可參考官網:https://www.takikawa-nanohana.com/

由滝川站去油菜花田祭個主要會場,係要搭一程巴士,去到道の駅;要再去最大個塊田,就要搭觀光社特登預備嘅巴士先去到。喺JR站上巴士,沿途已經會見到好多油菜花田,細細塊個啲已經勁靚。

搭咗30分鐘左右就會到道の駅。回程返JR嘅巴士就喺對面馬路,所以慣例去影低車牌先。班次好少,加上我又book咗15:00滑翔機,而滑翔機個公園離JR站要20分鐘路程,所以最遲我14:09就要喺呢度上車走人。
大型會場:小食檔、盆栽店舖
一落車個刻其實就會見到呢個主要會場,因為勁多黃色氣球好搶眼,行入去就會去到會場。個會場係有好多小食檔,不過我10點鐘到就只係準備緊開門,仲有好多賣盆栽嘅舖頭。

再行入啲就會係觀光社個架接駁最大塊田嘅巴士站,10:00開始每15分鐘就會有一班由道の駅(主要會場)出發,10分鐘就會到達菜の花畑(最大個塊田),唔揸車係完全無問題。由菜の花畑回程去道の駅都係15分鐘一班,留意去到16:01尾班車返道の駅就得。來回車費¥600,買完個reception靚女就會幫你帶黃色手環,代表你買咗車飛,記得唔好除。佢仲會畀一個鞋套你,最大個塊田係畀人行入去,入去前著鞋套就可以。過去排隊已經勁多人,所以搭唔到第一班,要搭第二班。
天氣唔好下嘅黃色花海
今日天氣唔好,晏晝會落雨,睇相都天陰陰 道の駅搭去菜の花畑,沿途10分鐘都會見到好多油菜花田。一落車跟大隊行就得,記得著上你個鞋套先行入去。入場個位有一個高台,可以畀你行樓梯上高啲影。

地面位置就畀個隨意門吸引咗眼球,所以就行咗下面先。天氣好一定會勁靚,不過少少陰都已經好震撼,我覺得無落雨就可以嚟

塊田有啲位係好明顯一條路,所以可以行入去同個花海影相。唔知有無得再行入啲,我就無行到咁入。隨意門嘅另一邊就無乜佈置,但就可以再行入啲,影咗好多花相。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞