返新工前去咗兩星期北海道~非自駕遊記

241 回覆
73 Like 0 Dislike
整理券搭巴士簡單教學
食飽就去原本Day 2要去嘅「恵山杜鵑公園」,今日都係天陰陰,但就無落雨,所以照去啦。每年五月尾到六月頭都係杜鵑花季,今年5月13日至28日就係「第54回恵山つつじまつり」,撞啱時間無理由唔去。由函館市中心出發係有巴士直達(91A號),單程¥1,550,要搭2小時,來回坐4小時。班次唔密,所以一定要search定搭幾多點車,上車要拎整理券。可能有人唔知點計車錢,所以簡單講講。

車頭會有個電子屏幕,會有堆數字,數字代表第幾個車站上車,落車時望一望個牌,對返你上車時拎個張整理券(唔記得影)個數字,畀返個個錢就得。例如我呢程整理券有個「1」字,即係我係呢條路線第一個站上車,落車個陣我望返個電子屏幕,畀返「1」字下面列個個車錢就得。車錢不設找續,但有個位可以唱散紙的,驚就唱定散紙啦~
杜鵑花季:恵山杜鵑公園
車程兩小時,沿途都天陰陰,去到咁上下就會靠海邊條路開,如果好天一定好靚。聽下歌睇下風景,兩個鐘其實好快過。

巴士會喺山腳停,要再行20分鐘左右先上到去好多杜鵑花個位,沿途有啲係斜路,都行到幾攰下。一路行都見唔到其他人,仲要見到個牌有個熊字,應該係講熊出沒過喺附近,即刻有啲淆(成個北海道之旅見過4、5次呢塊牌,次次都會驚一驚先),個人都即刻周圍望,不過真係有熊撲出嚟應該死硬。

行到上公園,終於見到有人,同埋開始出太陽!恵山杜鵑公園唔係得紅色杜鵑花,有紫色,有啲已經禿禿哋,應該過咗全盛期,不過都好多打卡位畀你影靚相。成個「第54回恵山つつじまつり」歷時半個月,有其中三日係會有啲攤檔,有一日就會有表演睇;不過我去個日已經無晒呢啲嘢,所以得杜鵑花睇。來回4個鐘巴士睇杜鵑花,大家去唔去就自行考慮啦。

搭返兩個鐘出函館市中心,盛惠¥1,550,出到去都差唔多5點鐘。原定喺函館呢三日,晚餐分別係食拉麵、小丑漢堡同壽喜燒,壽喜燒食唔到,最後喺車站附近原來有間根室花丸,所以就揀咗食佢。

Day 3晚餐——迴轉壽司——回転寿司根室花まる キラリス函館店(Tabelog 3.38分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1057213/

原本係plan喺札幌先食根室花丸,但一來函館未諗到食乜,二來札幌一定勁多人等,所以就去咗函館呢間度食。去到舖頭完全唔使等位,有得直入,所以北海道想食而又會嚟函館,不妨揀嚟呢間好過去札幌排長龍。

根室花丸落單要手寫,Menu分咗本日精選/限定,只得日文,靠Google Translate翻譯都叫睇得明。另一份就係regular餐單,有齊中英日韓。落單只需要拎枱面張紙寫,然後畀師傅或店員就可以;regular個啲可以寫數字,限定個啲就要抄個日文落去啦。

中文翻譯其實好準確,自己都叫咗好穩陣嘅食物。唯獨有一樣發雞盲,我想叫魚子但唔知點解會叫咗呢個「鯡魚卵」,上枱心諗咩嚟。放入口係硬嘅一條嘢,口感好差,完全唔鍾意,不過覺得食剩有啲肉酸所以放入口就搵茶吞咗佢算

雙層帶子、牡丹蝦、雞蛋三文治(好似係咁叫),呢三樣就幾鍾意。手寫日文order咗個三文魚子,都係好正常,其他都好正路嘅壽司,成餐¥3,707(11份壽司加一個茶碗蒸)。

立待岬睇日落
食飽出嚟未6點,啲灰雲終於散晒,叫做好好天,出發去立待岬睇日落。市電最近立待岬個個站係「谷地頭」,落車沿住Google Map行多15分鐘左右就到。沿途會經過一堆墓碑,行到盡頭就係立待岬。

成個立待岬應該大概睇到300度海景,個天氣又幾好,所以開始日落又幾靚。有啲長凳同有個涼亭畀人坐,自己坐咗喺長凳近一個鐘,有啲海風又唔凍真係勁Chill。

出返去已經少少天黑,好多墓碑
天氣好,上多次函館山睇夜景!
尋日天氣差上函館山乜都睇唔到,今日天氣好所以決定去多次。立待岬行返出谷地頭站,其實可以搭兩個站市電,去到「宝來町」再行去纜車站,不過見有時間又唔係要行好耐,最後由立待岬行咗去纜車站,需時大半個鐘。(條路好黑

去到發現今日勁多人,應該係我喺函館見到最多人嘅一次 天氣好真係唔同啲,纜車影出去都已經幾靚。

函館山夜景係「世界三大夜景」之一,另外兩個係香港同意大利Naples。2012年有個「世界新三大夜景」,就踢走咗函館同Naples,加入咗長崎同摩納哥。天氣好係幾靚,不過太多人逼係個展望台,加上香港睇得多其實真係會覺得無乜feel。

影咗陣相就落返去,呢度有手信舖畀你買嘢,不過前一日天氣差上嚟已經行咗,所以今日無再行。頭先搭纜車上到山頂,一出見到右手邊仲有個觀景台,所以落山前就去睇一睇。

官方介紹:「位在纜車下車出口處左手邊的漁火公園是比較鮮為人知的觀景點。天氣好的話,可以眺望在津輕海峽對面的下北半島和津輕半島;夏天到秋天的夜晚裡,還可以看到魷魚釣船的漁火。」隱世打卡位果然無乜人,得個幾條友,啲人全部都湧晒上天台,所以呢度就任你影。老老實實個景同樓上我覺得無乜分別,影相唔驚影到好多人頭,贏在無乜人,大家記得嚟望望。

落返山就返酒店沖涼,之後執行李,因為第二日就要飛去稚內,Day 3完!
呢度都真係幾遠下
想請教你內陸機既機票
係去到先買?定香港一早買定
一定香港買定 都係jal / ana
Day 4 行程概要
- 函館內陸機去新千歲先,再轉另一程去稚內
- 晚餐——Vin Steak house

Day 4都係交通日,搭飛機去到稚內酒店check in完都5點幾。呢日都同過往兩日一樣,畀個太陽光醒咗,今日好撚好天!其實我有諗過搵日早啲起身睇日出,不過嚟之前無諗過日出係4點鐘,要睇就要3點幾醒,所以最後無咁做,瞓到9點幾就準備check out去機場。

行返去函館站搭巴士,由於已經有一次內陸機經驗,知道真係唔使太早去。函館去稚內係無直航,要先由函館飛去新千歲,再由新千歲飛去稚內,兩程機HK$1,507.00。函館飛去新千歲只需要40分鐘,12:10起飛、12:50就降落。新千歲飛去稚內就只有15:35至16:30個班,所以中間都有兩個幾鐘喺新千歲機場度hea,連埋食午餐。

因為想早啲入函館機場行下,同埋食個早餐,所以12:10嘅飛機,我搭10點鐘巴士,10點半咁上下就到咗。搞掂寄艙行李之後就搵間嘢食個早餐,因為自己係分兩程機,所以個陣都問咗櫃位使唔使新千歲拎返行李再登記過,佢就話行李都直接送到稚內。今次之後幾鍾意坐內陸機,當遊飛機河真係幾好。
Day 4早餐——Cafe——カフェ 美鈴 函館空港店(Tabelog 3.48分)
(https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1006182/)

函館機場都幾多餐廳,揀咗成個機場最高分個間,係一間連鎖咖啡店,叫MISUZU COFFEE。入去坐低叫嘢食就得,最後出去收銀畀錢。叫咗份雙拼三文治,估唔到係有兩份全份嘅三文治,份量真係好夠 一份係芝士火腿加蕃茄醬、另一份係薯仔沙律加芝士,後者薯仔沙律係凍食嚟,個底鋪咗啲生菜,成份嘢仲要整咗飛碟幾好食,盛惠¥1,230。

食飽就行下函館機場,有個兒童遊樂場,仲有貼紙相機同夾公仔,我就出咗去觀景台。天氣真係好好,你可以望到飛機升降,曬下太陽等起飛。

去到呢度函館篇就正式完結啦,因為天氣唔好所以我覺得有個藉口畀自己下次再嚟。成個函館都好歐洲feel,我好鍾意,如果有機會我會想去住下「湯の川温泉」個頭 今次函館住個間WBF真係收貨,我會話係今次呢個trip 4間酒店最好個間,個大浴場都係最大最唔逼。

函館篇 完
新千歲機場食lunch
去到新千歲機場都就去咗食lunch,新千歲機場非常之大,喺香港做功課個陣見台灣blogger會話呢個機場行一日都得,認真係可以喺度hea好耐,所以呢兩個幾鐘轉機時間其實唔驚無嘢做。

午餐——拉麵——えびそば一幻 新千歳空港店 (いちげん)(Tabelog 3.59分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0107/A010701/1034338/

Tabelog入面新千歲機場最高分個三間都唔係主食,排第四就係呢間一幻拉麵。機場入面有條拉麵街,一幻係少數要排長龍嘅拉麵店,不過今日有嘅就係時間,所以照排。下午1點10分左右排,大概1點半就入得,入去之前會叫你order定食咩,揀咗鮮蝦味噌湯底、原味。見前面啲人會叫個「鮮蝦飯糰」,不過唔係好餓所以就無叫。等多5分鐘就上咗碗拉麵,個湯唔會過鹹,粒蛋唔會太熟,對拉麵要求唔高嘅我,覺得幾好食,盛惠¥900。

題外話:新千歲機場最高分嘅係「美瑛選果」,Tabelog 3.64分,最出名嘅係「粟米麵包」。每日有指定出爐時間,會有勁多人排定隊等個啲。個陣13:50分左右去到,14:10出爐已經係排晒,再下一輪就要15:10,所以無排。
Day 4下午茶——甜品——ミルク&パフェ よつ葉ホワイトコージ 新千歳空港店(Tabelog 3.64分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0107/A010701/1034629/

之後走咗去食機場排第二嘅雪糕店,其實呢間嘢同「美瑛選果」同分,不過個rank就排第二,有軟雪糕同芭菲,仲有類似M記個啲新地樂嘅飲品。我就叫咗個芒果味芭菲,¥500,有條餅乾條,勁唔夾,我覺得可以唔放。個底有啲蛋糕仔,最sad係中間竟然係空氣,不過$30港紙就算啦

食飽去咗閘口等,新千歲機場飛去稚內,起飛時間係15:35,16:30會到稚內。㗎機都係滿晒人,事前揀定窗口位,好天所以再次瘋狂影相。呢程飛機河都有杯茶飲,影下相、飲杯茶,好快就到咗稚內啦。今個旅程嘅所有內陸機已經坐晒,非常方便,以後如果要坐3個鐘以上嘅車,我覺得我好大機會會再揀內陸機。

稚內篇開始~
抵達稚內
一到稚內機場真係狗衝出去等行李,因為事前搵定出市區嘅機場巴士,16:35就會出發,我班機16:30先land,原本都諗5分鐘點樣出到去最後拎完行李16:40左右,即刻出去車站,出機場轉左行幾步就到。

最尾上網睇返先知呢啲細機場巴士時間係會夾飛機降落時間,所以行李未出晒係一定唔會開車,最後時間表寫16:35機場開,實際都16:45先開,所以唔使太擔心。當然細機場落機之後,你唔好再周圍去,建議尿可以痾、屎就真係唔好啦,一陣巴士走咗真係的士都唔知有無得你坐 車費盛惠¥700。
稚內住宿:Dormy Inn酒店 - 稚內天然溫泉
今次喺稚內住嘅係「Dormy Inn酒店 - 稚內天然溫泉」,呢間係4間入面最早book個間,因為成個trip大概早一個月前開始book嘢,當時search稚內已經無乜酒店呢間係少有近稚內車站嘅酒店。但竟然要成HK$1,100一晚,今次喺稚內住三晚,加埋都HK$3,400,順利成為咗成個trip住得最貴嘅酒店。

「Dormy Inn」呢個品牌聽得多,但其實今次第一次住。個陣最平已經係雙床房,所以都直接揀咗佢。一般用品個啲牙刷全部大堂拎;窗簾同樣拉唔實,所以每日都會清晨4點光醒咗先。

酒店有大浴場,所以房入面都係得企缸。大浴場有室內同露天,不過勁多人下。Dormy Inn其中一個特色係夜晚會有免費宵夜,逢21:30至23:00都會有醬油拉麵食,我食咗一晚,聽講全日本Dormy Inn嘅呢碗麵都一樣味,浸完溫泉落去食一碗真係幾爽。(下一晚先有相)

稚內觀光中心交通查詢
Check in完大概下晝5點半,因為今晚食嘅Vin Steak house 6點鐘先開,所以就行咗去車站個邊。車站係一幢兩層嘅大樓,其實係稚內JR車站嚟,有手信舖,最估唔到係竟然有戲院。

先去觀光中心拎咗張「最北端 出發·訪問·到達 證明書」,免費嘅寫低你個名就拎得,大家記得拎然後問埋稚內交通,因為稚內公共交通個人覺得係複雜到癲,仲要班次真係算疏,所以一定一定要事先好好了解市內交通!自問本身睇Google Map同方向感算好,但都用咗好多時間去study,觀光中心個姐姐唔識英文,但都好好慢慢用字筆解釋畀我知,雞同鴨講嘅情況下我拎咗堆時間表返酒店,夜晚慢慢睇。
稚內交通簡單教學
因為實在太複雜,所以想解釋一下,方便下非自駕人士。稚內市內巴士係叫宗谷巴士,要注意交通卡係用唔到,所以一定要有現金喺身,上車請記得拎整理券。(整理券搭巴士教學可參考#26,巴士大概係咁嘅樣)

Google Map係唔會show到稚內市內巴士路線的,有試過乘換案內app,會有路線但無得好似Google Map咁有GPS教你去;所以我係完全依靠睇2D地圖嘅能力(如果有App睇到稚內市內巴士點搭大家可補充

官網:http://www.soyabus.co.jp/(靠佢睇時間表同地圖)
首先係時間表,佢係唔會show晒每個站,只會有大站嘅時間,所以非去大站嘅話你要自行推算大概到達時間。同埋班次真係唔算密,所以記得要plan好搭咩時間,同埋尾班車,無車而又喺山旮旯就真係唔知點幫你難睇到媽媽聲:

之後係巴士路線圖,真係好似以前旅遊書個啲,要zoom大再對比Google Map去睇自己喺邊,然後去搵個車站,所以一定要識睇2D地圖真係要zoom大去數沿岸第幾條街:
稚內天氣好好、買定宵夜
觀光中心Settle好晒之後,就行返出去,好撚好天。嚟之前research勁驚稚內係沿海城市,會日日落雨又天氣差,我喺稚內呢三日都勁好天。

行下行下去咗北防波堤個面,再行去一間事先搵定嘅甜品舖,買定今晚宵夜。拎返酒店雪住佢,就去食晚餐。
Day 4晚餐——牛扒——ヴァン(Vin Steak house)(Tabelog 3.40分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1022840/

講一講點解揀呢間,Tabelog搵稚內由高至低分排序,其實呢間嘢排到第16名。但因為成個trip唔想都係海鮮、海鮮同海鮮,所以最後揀咗呢間嘢

Vin剩係得晚市,仲要係得18:00至20:00,我18:20左右walk in入時有一枱人,隔咗陣有另外一對香港人入嚟(其實稚內見到都幾多香港人,我新千歲飛稚內係有對望落60歲嘅香港夫妻一齊搭)。

Vin有3個Set,去之前都做咗功課,Set C有海鮮,但要預約所以食唔到。Set A同B嘅分別係唔同肉,一個係西冷、一個係里脊肉,我就揀咗Set B。一個Set除咗有肉,仲有一杯酒、一碗牛清湯、一份沙律、一份飯或麵包、同一杯咖啡。

樓面有個婆婆,同埋一個女仔,佢哋安排咗我坐Bar枱。本身唔好飲酒,品評唔到,但杯紅酒細細杯,好似我啲唔係好飲嘅就啱啱好。

好快就上咗碗湯,個幾粒好似係紫洋蔥,入口都幾濃,冬天飲應該好暖胃。

沙律無特別。

然後就上埋塊扒,其實之前追po見到有好多巴打話呢間唔抵食件扒係幾靚仔嘅,但的確無乜特別,唔知點解無影切開後個樣,所以入面咩樣都唔記得了。

佢上完肉再上麵包,最後仲有啡,埋單¥8,030,強烈建議大家真係食其他餐廳。

食飽就走人,去便利店買少少嘢。Seicomart係北海道先有嘅便利店,喺北海道分店係多過FamilyMart、Lawson同7-11,而稚內呢度就得Seicomart,所以亦係我喺函館7仔要禁定錢嘅原因,因為稚內無得禁。 賣啲嘢同普通便利店都係大同小異,但就第一次見到有煙花買。買咗少少零食就返酒店沖涼,之後就要研究下一日嘅交通,同埋食晏晝買定嘅甜品宵夜。

Day 4宵夜——甜品——御菓子司 小鹿(Tabelog 3.46分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1016543/

呢間係稚內最高分嘅甜品店,除咗勁多蛋糕,仲有布甸、和菓子個啲,一盒盒手信都可以呢度買。

今次買咗三件(第二日有再嚟),分別係一件士多啤梨撻、一件巴斯克芝士蛋糕同一個Tiramisu。件士多啤梨撻好唔得,白色個啲好似益力多咁,勁唔夾。Tiramisu買嘅原因,純粹因為個碗好靚,所以食完我都洗乾淨帶咗返香港巴斯克芝士蛋糕就高質,可以一試,三件蛋糕¥1,382。

食完呢三件嘢已經好飽,唔知點解仲會食埋Seico買嘅白桃Yogurt。

同埋雪櫃有兩個白桃啫哩,有張紙話係入住禮物,又幾好食。今晚無再食Dormy Inn嘅拉麵,留返聽晚,搞掂下一日去市內景點、野寒布岬同溫泉童夢嘅交通就瞓覺了,Day 4完!
留名跟進
嚟緊都會去北海道
新千歲機場上裝睇好似好多野行
呢間好似無咩特別都咁貴
房又唔算大
可能太遲book 加上無乜酒店揀
我啱啱search多次稚內dormy inn 篤個11月weekend都係$750晚 平幾舊水
等緊你update
Day 5 行程概要
- 稚內市內景點(稚內公園、冰雪之門、北門神社)
- 午餐樺太食堂、野寒布岬、寒流水族館
- 稚內溫泉 童夢
- 夕日之丘睇日落
- 晚餐天婦羅

Day 5天氣一樣勁好,間房望出去好好天 9點幾鐘就出門口,第一站係去步行距離都去到嘅Cafe。揀嘅原因係附近真係無乜早餐好揀,所以揀咗呢間。

Day 5早餐——Cafe——北門館 (ほくもんかん)(Tabelog 3.12分)
https://tabelog.com/hokkaido/A0109/A010901/1015715/

一入門口得一個伯伯,一個人負責哂成間舖所有嘢,雞同鴨講嘅情況下叫咗份三文治同咖啡。間舖裝修幾有特色,三文治幾好食,同尋日係函館機場食嘅份量一樣咁多,係香港double size,記得上年去東京叫三文治明明係一份,北海道食兩次三文治都係雙倍份量一份係青瓜火腿、一份係青瓜雞蛋沙律,幾好食,盛惠¥900。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞