歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (187) 我要MGSD 巴巴托斯

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
我今朝9點問已經無晒
巴打有無聽過cut 單

細鋪訂到都唔好咁開心住
5月
抱歉~此貨品預訂情況非常熱烈,網上入數現已截止預訂,敬請見諒🙇🏻‍♂️
門市還有少量名額,可以預訂

9點問 12點半覆
SMP天元 有冇巴打入左手
https://t.co/xyoksuBGw8
其實我好冷靜,我都無催佢地覆,純粹分享吓

等睇暴力速遞刮穿雪梨紙幫你個盒開花
大盒過皇巫
打直姐
唔撚係掛
又多個新size既盒
頂隻結雲比我想像中大
最近都係扁身再放大個盒
新果隻禍月又係咁
完全係迫死倉存同山積玩家
扁之餘仲係正方形,同之前崩天玉藻大扁盒又唔同size,好唔統一
新手上路,去到模型鋪,啲顏色花多眼亂,同一隻色又分款,上網搵資料睇完,都係一知半解
所以有幾個關於買油既問題想請教下

1. 以上圖為例,白色係基本色?噴色時會完全遮蓋底色?

2. 藍色係透明色?噴色時可以透出底色?

3.有冇邊度可以睇到啲標籤點分辦同用途

3. 貼紙上左邊 寫光沢,係代表隻油 已自帶光油效果?我唔需要再噴光油? 相反,如果標籤係 消光既話,就自帶消光效果,唔要噴消光油?

4. 我見市面上底灰,有白,灰,黑,銀。如果我想噴金屬效果,我可以選擇以下?
1. 黑底灰-》銀色油-〉透明色油
2. 灰底灰-》直接上金屬色油
3. 銀底灰-〉 直接上新明色油
有冇巴打係長期淨用David400打磨
係咪真係咁好用 依家磨到手都痛
打磨真係好消精神 反而上色都無咁攰
#993先嚟問咁多嘢
咁等新post 再開多次
多唔多貨?收工去沖現
好,有心問就有心答

1+2好似牛歡喜就係牛歡喜,實色同透明既分別

3 唔知,亦都無qn算知
光澤就係噴出黎滑身帶光澤,一般全部買光澤就無死錯,因為flag 油疊油遮蓋效果無咁完美

另外光油/消光係coating黎,同油晦本質無關

底灰果到自己去頭post search 底灰,唔多再講

你三隻選擇係唔同方法

你所講既1係統稱candy 上色,效果最靚不過就煩麻d 同難上手d,第3唔知你講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞