歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (187) 我要MGSD 巴巴托斯

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
你可以啪好晒佢之後當一件過咁做遮蓋既wor
福仔巴你呢d會做哂research 然後有想像力同執行力既人真係少嘛
我冇
我唔係
我唔會俾你亂扣帽子
啪好之前堆工序你咁樣輕輕帶過
當一萬粒件平均一粒件四個水口
剪水口磨水口呢啲冇腦機械化既工序重複四萬次
Gk你一件野會自己搵有乜位要修點樣修
點打樁連接雕刻補土之類
你覺得邊樣難頂啲
剪完水口
要補夾口 縮膠 偷膠
要靚仔啲又要銳化 刻線
有啲人會整埋蝕刻片/GK改件 (咁做乜唔一開始砌GK
水油冇嘢驚油性你冬天都唔預可以開窗抽風架啦
懷疑你煽動緊人仇視笨大你等收負皮
959d
任屈架喎而家啲人
呢啲有乜好閪
明明係照正常時間開賣又唔係特登偷跑
你運日本架船出事唔通要香港舖頭陪你一齊存倉一個月咩
話時話 希望有MG Vidar
係新商品C (仮)
嘩連福仔都收幾個負皮
班b衛兵真係惡講事實唔鐘意聽
搵個衛兵出聲駁下啦唔好齋負評
笨大係咪你哋有股份批評都唔得
明明b社先離地
正常模型唔係單色既咩
其實單色畀哂貼紙你,
最大既問題都係佢個mind set已經諗住你要咁處理,
真係落手要上色果d人變哂異類r撚哂頭
如果件疊件果類模仿分色既分件,我大部份都唔點打磨直接用刀批一下就算

好似部RG god 咁我真係全程筆刀批批批就噴油

點都快過你遮一大餐掛
咁多嗲,cap 你圖放上tg / 討論區笑鳩你呀啦連登仔
我強迫症就一定磨晒水口既
其實唔係講速度既
對於剪磨水口逐粒細件噴一隻色
我覺得工序好機械化好單調好悶
做修件遮蓋我覺得冇咁無聊
當然大工序麻煩野遮完左再重覆遮右都會悶
將堆山積排開三行要做唔同嘢再打橫順序砌
咁我覺得又冇去到異類咁誇張嘅
我覺得一路以嚟Bandai都係「要加料就自己嚟, 一百個人有一百種口味, 我就得邊個?」個態度去做
咩與時並進嗰啲, 其實宏觀咁睇都係有, 只係佢唔可能隻隻都All in
尤其是佢又要出埋啲雜魚, 配角諸如此類
點可能件件都係主打
所以口有口屌, 我以前喺佢出無限嗰陣
個rendering有啲肉酸我都咆哮過
但而家諗返頭兩隻係出得幾好, 即係誠仔同阿櫻嗰兩隻
實物冇佢rendering啲線咁誇張
後面嗰啲偷膠同說明書真係what a joke
再後期啲, wave出嗰批無限, 衰撚過扭蛋

我覺得係而家多咗人上網講模型嘢啫, 喱啲屌位以前都多, 不過以前都係集中咗喺嗰幾個模型forum到講
而家喱到人流咁多, 上至公開比賽得獎者下至剪鉗都未揸過嘅人都可以同一個post入面你一句我一句先咁勞嘈
見識同體會差好遠, 以前嗰啲forum, 見到title已經唔知乜, 撳入去都唔方會搭到咀
所以我成日都話號召力有唔同, 宣傳能力有唔同
即係你問我細個除咗高達之外有咩模型電視廣告, 我剩係答到索斯機械獸
而我童年係只有一次唔係買高達而係長牙獅, 因為長牙獅貴過高達
都係嗰句, 抽離啲, 嗱你睇返我上面幾樓
嚴格上嚟講我唔係真係插鳩Bandai架喎, 我撐佢係咁分件架喎
有人唔同意又唔想發表, 咪俾負皮囉, 唔需要理由, 就係唔同意囉
對我嚟講各方本質上都冇變過, 變最多可能係啲跟風仔
見啲kol點講又跟著講, 啲kol又要整啲見解出嚟先拍片冇咁空洞
令到啲討論方向激進咗啫
以係嗰啲「之前RG都做到咁細件可動啦, 喱隻點解做唔到, 咪冇盡力囉」為首, 喱啲Always true嘅論調我真係除咗建議屌完之後skip之外俾唔到反應
或者係畫嘢畫多咗, 開始對原型師有同理心
或者係砌第二樣日子耐, 開始理解唔到民間疾苦
或者係錢唔襟洗咗, 開始理性消費
deal with it
「點都快過你遮一大餐掛」
嗱喱啲位我就講唔出喇
個個人叻喺邊個功序都有唔同, 主要在於對邊樣步驟嘅能夠持續咁做又有耐性
出到嚟大家比較返個時間分配真係可以好唔同
為左let them figth 可以做到幾盡
但係b社既野近年選擇討好素組玩家/當玩具咁玩既客真係聽唔少
唔係話佢撚鳩會上色既模型友,
let say 大家都知b社2千yen既貨會拎咩水準,咩分色,咩野分件出黎
結果多數係向下縮 貼貼紙已經係最有得救既野黎
咩遮蓋難,一陣手油既走出黎話你遮咩鳩一大餐我兩筆畫完啦
技術方面邊d會易d真係冇咩好講 易唔易整,
但分件分色係d唔係貴野既line度,
就好睇得出佢訓住出都唔怕人屌/唱衰佢
因為一定有人走出黎話咁平你要收貨啦

家陣太多kol為咗呃view或者收咗廣告錢出好多山埃片
然後好多人齋啪唔上色噴筆都未拎過既人睇完片
就以為自己模型匠人四圍亂吹圍威喂
人哋好心指正佢或者真係笑鳩佢井底就惱羞
然後就四圍罵戰攪到個個谷回覆都冇乜營養
Gunpla is Freedom
一於叫佢哋素組參加GBWC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞