歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (187) 我要MGSD 巴巴托斯

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
佢整返個失控ver 應該會受歡迎啲
刮刮樂
遮蔽力好弱
佢送支壽屋女女油俾我 我都無用過 下次買野會叫佢唔洗送了
屁股到大脾線條唔係一體會好核突
冇屎忽
砌abs想手油
試過用av油咬唔實 一掂就成塊膠咁甩

大家會係用噴嘅上底灰 定係 手油到啲灰?
有冇洗洗D件先手油?
用噴罐
三年爛兩副眼鏡
係未油性油會乸爛個膠框/鏡片
油性(硝基)thinner會溶膠
琺瑯 thinner 會侵蝕膠嘅微細裂紋 過量會碎膠
水性(亞加力)thinner 就相對安全好多啦
你幫自己副眼鏡改色果d 人黎
問題係
眼鏡框d 膠都會照溶咩?
賽璐璐同合成樹脂或者塑鋼都會照溶
咁講...
眼鏡啪塊鏡入去有時車得唔好就要扭佢,
有好大張力係入面
你果d氣化既有機溶劑就機會令佢有d細裂,然後有張力就爆膠
模型油其實同普通/工業油漆個concept有啲唔同
好似咁其實有樣名係acrylic lacquer

https://www.scalemodeller.com.au/blogs/from-the-desk-sms/so-just-what-is-an-acrylic-lacquer

再者模型油尤其是油性條form真係專for PS膠
好多其他膠用都有機會唔咬/裂/碎/脆化
膠同solvent成份啲關係係好複雜
就算wd40咁萬用都好多膠面係唔建議掂到
佢可以用喺Crystalline呢類嘅膠但Amorphous(pvc/ abs/ pc)呢類係會收皮
新手第一次用av油手油
1.想問下個step 係唔係:
av油>mr hobby 消光> 雙星 滲線液> x20/白電油>消光

2.仲想問下x20/白電油 會唔會溶左最底個層av油?
3.同埋想問滲線用av油隻 Wash 好定用返雙星好?
4.想清走av油係唔係用酒精就得定係用咩最好?
未乾哂用水都抹得甩
乾哂要用paint remover(lacquer 類)先清到
收到
同埋戴豬嘴個陣其實都feel 到會夾住副眼鏡
都真係轉副金屬框概金絲眼鏡
做咸濕伯虎算
又學到野
我仲有諗過我係未用超聲波機洗眼鏡洗得太密添
底灰呢
底灰有冇得手油? 環境唔容許噴咁多
連底灰手油我怕你好快放棄
可以用噴罐嘅 你都噴得消光
同埋應該上完色噴光油再滲線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞