歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (187) 我要MGSD 巴巴托斯

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
訂下訂下冇位擺
某老闆:
新冥想方式
福仔巴太長我就唔引用喇

頭先講得唔太好
澄清返先
定係有人比你仲愛呢句並唔係指邊個俾得起更多錢去得到某樣野

正正係相反
係指一個人如果真係好想好想要一樣野
但係要用到錢嚟恒量嗰一刻
就要開始問返其實你係唔係真係想要
好多野其實無得用錢嚟計

以前gsc有出過佢自己啲1/18賽車精品
一開始圖都無張無價錢
得張實車相
我就衝左出去叫人代訂仲要前後兩架
因為我嗰刻真係好想要
最後香港原來派行仲要我連運買貴左好多
俾fd笑我on9仔個價錢買其他牌子好過
你話肉唔肉痛 當然痛 不過自己想要無計

又有一次sony出左隻fgo合作智能墨水錶
都係照衝左 返到嚟貴過 香港普通版好似三倍左右
都係多十幾張錶面圖同叉電座張貼紙
又係俾fd串我唔買apple買隻膠錶

我想講既係要維持一樣興趣 我自己認為某程度上要做一個傻鳩

並唔係鼓勵人高追買野
但係舖頭都要開飯 有時第一水開返貴少少補返死貨啲錢
係唔係真係唔能夠接受
個價錢唔係你心目中既價可唔可以等下
依加hi v個價咪回落左仲週圍都係添
到真係好想好想要既時侯
做下傻鳩俾人賺下又得唔得
俾盡你模型淨計bandai 一年內都無得返依種熱門貨都唔會過到四隻

個人認為有時為興趣俾智商稅無得睇值唔值
鍾意就買

鍾意就買

無錯
花式引負皮
我好同意你依句鋪頭都要開飯

其實我自己都有間買開嘅鋪頭 一出MGSD巴巴托斯 我立即問佢會唔會開訂

但佢答返我唔會開 因為上次出去撲MGSD自由返嚟賣係輸 所以唔會再開訂

所以平時貴啲 我都唔介意去幫襯佢

我係睇唔起有啲仆街覺得炒得起所以去買 阻礙好多真心鍾意模型同figure嘅巴絲
睇完第一個感覺係你個friend都幾撚toxic
其實我覺得資訊成本唔算係智商稅
因為我所認識嘅「智商稅」其實係指緊
經一事長一智嗰種代價, 即係買到唔啱用/圖片好豐滿現實好骨感嗰種代價
其實本身做人獲取經驗都必須要付出相等嘅代價
係得大陸喱啲人吃人社會鍾意佔人便宜嘅風氣先咁鍾意製造喱啲羞辱意味濃烈嘅詞彙
我自己價值觀入面商販賣出價同買入價差額(aka純利)其實等同顧客嘅資訊成本
意思即係將你原本要用嚟貨比貨做決定嘅時間同精神轉化做商人勞動價值
因為其實當中涉及好多接洽、物流安排之類喺入面
如果唔接受嗰個價錢, 就要自己接手返商人嗰部份嘅勞動
無他, 香港人強調走精面, 自己啲時間同人哋啲時間放上天秤一比就明
大家起跑線本身就唔同
炒狗有得做好多時就係佢哋時間特別「輕」, 甚至「反重力」

所以我成日話要討論喱啲不如去財經台
但佢哋其實唔係要「討論」, 而係要「叫春」
同你個"friend"想攻擊下你一樣, 佢唔expect同你講理性, 唔係要同你分享
佢係想動搖下你心情啫
你D fd 就傻鳩
比得起錢訂咗 起碼得到既機會高過佢地

老實講如果用錢解決到既問題
係好易解決
唔關事既
fd子就係要互相串下先開心
見我有新玩具都係隨口問下
主要其實係佢無興趣
我都成日串佢買一堆抱枕

講起限定周邊 我覺得真係唔可以用錢黎衡量
如果下下都要講價值講成本
其實唔洗玩依一啲奢侈品
因為你玩得依啲就唔存在理性
理性消費既直行轉左 好行唔送
訂唔到唔緊要既
遲早實有
你睇依加舖頭啲貨就知
今日襯爆左zelda趕下工,點解上見推左咁多post

原來又係果個問題
噴到練舉重咁
係啦,又係嗰啲問題啦
不過今次好似全部都係舊人深度討論,冇乜生面口嘅入嚟嘈

(屌吖,個個都咁快爆晒機,我仲有成大個地底未開發
咩名堂,以為係基多拉但冇翼
final war凱撒基多拉
噴完先插埋
噴完個身對手已經好攰
地面相同呢個設定真係世界級,攻略都唔洗睇

本身真係想參加機娘比賽,不過見到d 獎品都係算數
邪神大集合
幾型棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞