Top 15 目前銷售數量最多嘅遊戲

378 回覆
106 Like 24 Dislike
諗番起2018年真係大game之年
God of War、red dead、spider-Man、forza horizon、super smash bros ultimate、monster hunter world
好癲
鯊魚卡先係永遠真理
探索方面係botw
整體完成度/立體感係totk.
Totk 故事感強過botw,遊戲性亦略勝,爆機果下係有一步一步走向終點打敗魔王嘅感覺
各有所長啦。

巫師3係sell敘事為主,戰鬥部份唔係sell動作流暢,而係sell法術印記同埋對魔物嘅熟悉度,開頭乜春都唔知鳩打怪係好辛苦,但摸熟系統同埋花時間睇下魔物嘅資料再配合好戰法,就會殺得好爽,等你有種學習做獵魔士嘅成就感。

RDR2就係西部神作,GTAV則係古惑佬神作,兩樣嘢來,根本無得比較。西部就係揸支左輪騎馬,GTA就揸AK飛車,節奏明顯就唔會一樣。
好好玩
真係出岩哂時間 不過本身都要係好game先有咁既成績, 柒game 幾時出都唔會賣得好
lm
覺得botw立體感反而更好
雖然totk有空島,但玩出嚟嘅立體感係低咗
想去一個地方,傳去最近嘅鳥望台,直線滑翔過去
高度構成嘅難題又太易俾火箭盾同熱氣球破解

而且覺得botw完成度比較好,解謎嚟講
因為能力較少,解謎挖得比較深
相反totk好多道具好多能力,解謎就只能點到即止
簡單嚟講,botw係較少玩法但優雅一致
totk係好多玩法,但雜亂少節制

故事問題上面講咗,太自由冇好好咁舖伏線,太早知某啲劇情極影響遊戲體驗
其實佢都算半open world 冇限你要點玩
Sorry 唔好意思,立體感方面我係指隻game all round
表達得唔係幾好唔好意思

道具方面我認同嘅,botw 嘅道具係應對解謎多,totk 則係萬能形。 Totk 與其話係雜亂不如話係多變同dynamic。感覺上totk 其實係按住botw 嘅短處嚟改,到最後明明係續作,明明係"dlc",兩隻game都有唔同嘅面相,各有千秋

故事方面都認同,我一早rush 曬d 龍之淚,不過故事表達方面算係咁
不過呢樣野其實好多人botw已經做緊
力巴爾的勇猛
我好鍾意RDR2
但係Witcher 3買咗差唔多7年都無開嚟玩 好似好長
我覺得根本係兩個類型遊戲嚟,冇得比
GTA係玩爽快、刺激少少
RD2 係玩個代入感、看重故事同細節
如果而家有部will ,都想即刻玩
咁我唔係話totk差,但我覺得totk冇響open world依個aspect做得好咗
totk係響自由創造嗰度玩到新意,更加貼近sandbox嘅概念
但如果講sandbox,minecraft行早咗好多

覺得totk好多未發掘晒可能性,多到要出個dlc剩係俾玩家無限制地砌機械去解謎/戰鬥
巫師3太好
我唔敢期待續集
Yen真係好撚性感
原本堅定Yen派

但Triss舞會任一換衫個look我
最後兩邊都覺得好正
咁多年都有人打wii做will
我主要係嫌佢個地底地圖, 好無癮
又大又空又無特色, 純粹俾你farm野咁
我寧願佢地底做下d dungeons好過
Sorry
整緊gta 6,唔得閒整rdr3
兩個熟女都咁正唔識揀
昆特牌打爆機都可以扑野
任記想砌到同地面一比一
但根本冇咁多content,結果主要係打重覆王,執衫同升電池
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞